180 Bin Ağaç Kesilecek
Çorlu Güncel

180 Bin Ağaç Kesilecek

  • 26 Temmuz 2018

Yeşil alan sıkıntısı çekilen Çorlu’da var olan ağaçlar da tehdit altında. Çorlu’da talep edilen kuvars kum ocağı sahası genişletme projesi kabul edilirse tam bir ağaç katliamı yaşanacak. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, “180 bin meşe ve fıstık çamı ağacının kesilmesini öngören bu rapora nasıl onay verdiği merak konusu” dedi.

Çorlu Seymen Mahallesi’nde agrega olarak beton imalatında ve kimyasal hammadde olarak kullanılabilen Kuvars kumu çıkarılan kum ocağı genişletme çalışmaları nedeniyle 180 bin meşe ve fıstıkçamı ağacının kesilmesi gündemde. Hazırlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre “Kuvars Kumu Ocağı Kapasite Artışı” projesi için 102 hektar alanda 180 bin ağaç kesilecek. Eylülde faaliyete geçmesi planlanan Çorlu ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki Kum ocağı,  Ağırmeşe Çiftliği’ne 762 metre Hasanvize Çiftliği’ne ise 647 metre mesafede yer alıyor. Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 5 maddelik kapsamlı bir soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Bu orman talanına izin verecek misiniz? Torunlarınıza ağaç bırakacak mısınız?” diye sordu.

Konuyla ilgili verdiği soru önergesinde Aygün, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Türkiye’de erozyon nedeniyle yılda 500 milyon ton verimli toprak kaybedilmektedir. Tekirdağ, erozyon açısından riskli bölgede bulunmaktadır. Tekirdağ’da erozyon 558 bin 996 hektar yayılma göstermektedir. Bu da erozyonu engelleyen orman habitatının korunmasının Tekirdağ için önemini tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır. Proje alanı rüzgâr erozyonu ve su erozyonu açısından riskli bölgededir. Bu nedenle 180 bin ağacın kesilmesini öngören bu maden ocağı projesindeki kapasite artış talebini, gelecek kuşaklarımızı dikkate alarak reddedecek misiniz?” sorusunu yönelterek önlem alınmasını istedi.

31 Yıl İçin 180 Bin Ağaç

Hali hazırda yılda 198 bin ton kuvars kumu çıkarılması planlanan genişletilmesi planlanan Kuvars Kumu Ocağı ve Yıkama-Eleme Tesisi’nde deneme üretimleri de yapıldı. Genişleme projesinin kabul edilmesi halinde mevcut alanla birlikte toplam 124 hektarlık alanda yılda 1 milyon 200 bin ton kuvars kumu çıkarılması planlanıyor. ÇED raporuna göre projenin uygulanacağı alanda 30 milyon tonluk rezerv olduğu belirtilerek ocağın 31 yıl işletileceği açıklandı. Oysa kesilecek 180 bin meşe ve fıstık çamı ağacının yerlerine dikilmesi planlanan fidanların tekrar ağaç haline gelmesi ise 50 yılı bulacak. Aygün konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında Maden Ocağı sahiplerinin; kesilen 180 bin ağacın 5 katı kadar ağaç dikmeyi taahhüt ettiğini belirterek, “Kesilen ağaçlar, meşe ve fıstık çamıdır. Şimdiki büyüklüklerine gelmek için en az 50 seneye ihtiyaç var. Üstelik bu vaatler hiçbir zaman yerine de gelmemiştir” dedi.

900 Bin Fidan Nereye Dikilecek?

Ocağın açılması planlanan proje alanı Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı” olarak tanımlanan alanda yer alıyor. Çalışmaların yürütüleceği alanların tamamı orman alanı. Proje alanı İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü, Çerkezköy İşletme Şefliği sınırları içerisinde yer alıyor. Proje sahibi firma kesilecek ağaç sayısının beş katı kadar yani 900 bin ağaç dikmeyi taahhüt ederken hem bu ağaçların büyümesi, tutması hem de 180 bin ağacın bulunduğu alana 900 bin ağacın nasıl dikileceği gibi konular zihinleri kurcalamaya devam ediyor.

 

Seyfi Genç