Yağan Yağışlar Çiftçinin Belini Büktü
Çorlu Güncel

Yağan Yağışlar Çiftçinin Belini Büktü

  • 24 Temmuz 2018

Bölgede görülen yağışlar çiftçileri olumsuz etkiledi. Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz yaşanan sıkıntıları Avrupa Yakası Gazetesi’yle paylaştı. Topuz, “Açıklanan fiyatlar, yağan yağışlar, yağışlardan dolayı çimlenen buğday taneleri ve sürekli artan girdi fiyatları çiftçinin belini büktü” dedi.

Pazartesi akşamı fırtınayla karışık yağan dolu ve yağmur ve sürekli yağan yağışlar çiftçileri olumsuz etkiliyor. Pazartesi akşamı yağan fırtınayla karışık dolu, Çorlu’da Seymen, Şahbaz ve Türkgücü köylerinde ayçiçek tarlalarına zarar verdi. Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, “Yağan yağmurlar bölgemizde en başta işlerin durmasına neden oldu. Çiftçilerimiz şu anda tarlada saban bağlıyor. Bir kısmı da son buğday biçimini gerçekleştiriyor. Bu yağışlardan dolayı çiftçimiz zor durumda kaldı. Akşam saatlerinde de fırtınayla karışık dolu yağışı gerçekleşti. Bölgemizde Çorlu olarak Seymen, Şahbaz ve Türkgücü köylerinde fırtınayla karışık yağmur, dolu ayçiçeklerine zarar verdi. Ayçiçeklerinde yatırma meydana geldi. Çiftçi ayçiçeklerini biçerken zorlanarak biçecek ve yere düşen kafa çürüme yapacak. Bu konuda çiftçimiz sıkıntı yaşadı. Bölge olarak dolu geneli vurdu, Maksutlu, Deregündüzlü, Yenice altlarında da dolu yağışı var ama bu bölgelerdeki dolu yağışı zararsız bir dolu yağışı oldu. Bu bölgelerde ufak noktalar halinde yağdığı için pek zarar vermedi. Ulaş, Esenler ve Kırkgöz tarafında da dolu yağışı gerçekleşti, buradaki dolu yağışı da zararsızdı. Ayçiçekler tam kafa kısmının oluşum döneminde olduğu için ayçiçeklerinde yatmalar kısmı oranda meydana geldi” dedi. Ali Topuz açıklamasını sürdürdü.

“BUĞDAYDA YÜZDE 15-20’LERE VARAN ÇİMLENME VAR”

Bizde buğday biçimi Haziran Ayı’nın 15’i gibi başladı ve temmuz sonuna kadar devam etti. Çiftçimiz yağışlardan dolayı tarlasını doğru düzgün biçemedi. Bu şekilde de olunca buğdaylar başakta çimlenme oldu. Bu çimlenme şu şekilde buğday yerinde köklenmiş oldu. Çimlenme olduğu zaman, bilindiği gibi buğday una dönüşüyor, una dönüştüğü zaman da çimlenmiş buğday acıma ve kanserojen maddeye dönüşüyor. Böyle olunca bizim buğdayımızı fabrikalar ve TMO almamaya başlıyor. Normalde bir standart var Toprak Mahsulleri Odası’nda ekmeklik yapılma standarttı var. Yüzde 4’e kadar olan çimlenmeyi alıyorlardı. Ama bizim çimlenme oranımız yüzde 4’ün üzerine çıktı yüzde 15-20’ye kadar çimlenme oranı gözüktüğü için buğdaylarımızı almadılar.

“ÇİMLENMİŞ BUĞDAYI TMO UCUZ FİYATA ALIYOR”

Alsalar da fiyat çok aşağılara düştü. Tabi bununla ilgili bakanlıkla görüşmelerimiz oldu, buğdaydaki çimlenme oranına göre alım yaptırdık. Standart dışı bir uygulama açıldı şu anda bölgemiz olarak, bölgemiz içinde de Çorlu Toprak Mahsulleri Ofisimiz yüzde 10’a kadar çimlenmiş buğdayı aldı. Bunu şöyle anlatalım, 100 adet tane varsa bunların içinden 10 adet çimlenen buğday tanesi varsa bu buğdayı TMO aldı. Standart dışı bir fiyat vererek buğdaylarımızı aldı. TMO’nun yüzde 10’a kadar çimlenmiş buğdayı 850 liraya aldı. Bu buğdaydan ekmek olur mu olmaz, ancak yemlik sınıfına giriyor. Yemlik kısmında şöyle ilginç bir durum var, küçükbaş hayvan bu çimlenmiş buğdaydan yapılan yemi yemiyor. Bir tek büyük baş hayvan yiyebiliyor. Bu sebepten dolayı da çiftçilerimiz buğdayını pazarlama konusunda çok sıkıntıya giriyor. Çiftçi malını götürüyor, normal açıklanan fiyat 1050 lira çimlenme yüzde 5 yüzde 10 ise bu rakam 800-850 liraya düşüyor. Bölgemizde çimlenme oranı yüzde 20 yüzde 30 seviyelerinde, bu en çok yağış alan bölgelerde gözüküyor. Mesela yer yer Sarılar, Maksutlu, Deregündüzlü köylerinde Yenice, Kırkgöz, Esenler, Ulaş, Marmaracık, Sağlık Mahallesi bu bölgelerdeki buğdaylarda çimlenme gözüküyor. Bu bölgelerden gelen buğdaya TMO bakıyor eğer oran yüzde 10’a kadarsa ofis alıyor eğer yüzde 10’danda fazla ise çiftçi kendi başının çaresine bakıyor. Bu buğdayları tüccarlar fiyatını düşürerek alıyor.

“EKİM KASIM AYLARINDA ÇİFTÇİYİ DAHA KÖTÜ GÜNLER BEKLİYOR”

Fiyattan memnun değildik, bu sene verimden memnun değildik, birde çimlenme oranı çıktı, bu tabi çiftçinin elinde olan bir durum değil yağışlardan kaynaklanıyor. Tabi hasatın gecikmesinden dolayı çimlenme oldu, yağmur yağınca çiftçi buğdayını biçemedi. Bunun sıkıntısını ileri ki dönemlerde Ekim, Kasım ayında göreceğiz ekim yapılırken göreceğiz. Tabi bu çimlenen buğdaydan tohumlukta olmuyor. Tarlaya ikinciye ekemiyorsun çimlenen buğdayı. Şu anda Trakya’nın genelinde çimlenme gözüküyor. Edirne, Havsa, Lüleburgaz, Kırklareli, Babaeski, Keşan, Tekirdağ bu bölgelerde de çimlenme gözüküyor. Bu bölgelerde gözükünce bu bölgelerden hiçbirinde tohumluk olmuyor.

GÜBRE FİYATLARI 1000 LİRA’DAN 1600 LİRAYA YÜKSELDİ

Gübre fiyatlarında da çok yükselme var. Geçen sene bin liraya 1100 liraya aldığımız gübre bu sene 1600 lira oldu 20x20 buğday ekim gübresi. 18x46 dediğimiz bir gübre var bu gübrenin fiyatı geçen sene 1600-1700 lira seviyesindeydi bugün 2400 lira oldu. Çiftçimiz sıkıntıyı ekim ayında görecek. Çiftçimiz tarlasını ekmeye gübre alamayacak duruma gelecek, bu fiyat şartlarında. Alacak ama 20 kilo atacağı buğdayı 10 kilo atacak. Gübredeki atma oranını düşürecek bu da verimin düşmesi demektir. 850’ye buğdayını satan bir çiftçimiz, önümüzdeki ekim ayında 2000 liraya tohumluk buğday alacak, çiftçimizi sıkıntılı bir yıl bekliyor” dedi.

İmdat Şahin