Süper Teşvike Sıfır Başvuru
Çorlu Güncel

Süper Teşvike Sıfır Başvuru

  • 19 Temmuz 2018

Engelli istihdamını arttırmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hayata geçirilen ve personel masraflarını devlet tarafından karşılandığı Korumalı İşyeri Teşviki’ne Çorlu’dan hiç başvuru olmadı.

ÜCRETİN YÜZDE YÜZÜ, VERGİLERİN TAMAMI KAPSAMDA

Engelliler için çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı işyerlerine yönelik teşvikler iştah kabartsa da şartların ağırlığı nedeniyle Çorlu’dan hiçbir başvuru olmadı. Koruma İşyeri Teşvikinde istihdam edilen her bir engelli çalışan için diğer kişi ve kuruluşlar tarafından karşılanan tutar dâhil, yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde yüzü oranında korumalı işyeri indirimi yapılıyor. Bu işyerlerinde çalışan engellilerin işsizlik sigortası işveren payının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Ayrıca çevre temizlik vergisi gibi vergilerden muaf tutulması ve engellilere işverence ödenecek ücretlerin bir kısmının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverene geri ödenmesi gibi teşvikler sağlanıyor.

PERSONELİN YÜZDE 75İ ENGELLİ OLMALI

Gazetemize Korumalı İşyeri Teşviki hakkında bilgi veren Çorlu İş-Kur Müdiresi Vicdan Güçer, korumalı işyeri kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurmaları gerektiğini söyledi. Güçer, “Dilekçede işyerinin üretim faaliyetini veya faaliyetlerini, işyerinde çalışan veya çalışacak toplam işçi sayısını, çalışan veya çalışacak engelli birey sayısını, engel durumlarını ve işyerinde yaptığı veya yapacağı işler ile işyerinin adresini belirten ve işyerine korumalı işyeri statüsü kazandırma talebi yer almalı” dedi.

EN AZ 8 ENGELLİ İSTİHDAMI ŞART

Korumalı İşyeri Teşviki’nden yararlanmak için en az yüzde %40 oranında zihinsel veya ruhsal engelli olarak Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı olan 15 yaşını bitirmiş olan engelli en az 8 bireyin çalıştığı işyerinin işvereninin, korumalı işyeri statüsünün kazanılması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gerektiğini kaydeden Güçer, “Korumalı işyerlerinde çalışacak engelli bireylerin sayısının toplam işçi sayısına oranı yüzde 75’den az olamaz. Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde, belirsiz süreli iş sözleşmesine ve belirli süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür” dedi.

Korumalı işyeri statüsü almak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvuran gerçek veya tüzel kişilerin talepleri işyerinde gerekli tespit ve incelemeler yapılarak 30 günde komisyon tarafından karara bağlanacağını belirten Güçer, “Başvurusu yapılanlardan komisyonca yapılacak değerlendirme sonucunda uygun görülen işyerlerine Valilikçe, Korumalı İşyeri Statüsü Belgesi düzenlenir ve işyeri teşviklerden yararlanmaya başlar” dedi.

SEYFİ GENÇ