Galvaniz Sektörü İçin Önemli Bir Yatırım
Çorlu Güncel

Galvaniz Sektörü İçin Önemli Bir Yatırım

  • 01 Haziran 2018

Velimeşe OSB’de 2016 yılının sonunda faaliyete geçen Marmara Siegener Galvaniz, 3. galvaniz tesisi ile çelik imalatçılarına daha hızlı ve kaliteli hizmet vermeyi planlıyor.

ALMAN FİRMASIYLA BÜYÜK ORTAKLIK

8 mt x2 mt x3,5 mt boyutundaki ocaklarıyla daha geniş kapsamlı faaliyet gösteren Marmara Siegener Galvaniz, 2003 yılında İzmit’te kuruldu. Yakalanana ekonomik fırsatlar ve sektörün büyüme ivmesiyle birlikte hızla büyüyen firma, 2008 yılında Almanya’nın 120 yılı aşkın deneyimiyle en eski ve en büyük galvanizleme firmalarından biri olan Siegener Verzinkerei Holding GmbH ile ortaklık yaptı. Bu ortaklığın getirdiği sinerji ile büyümeye devam eden firma özellikle ülkenin büyük ihtiyacı olan Yapısal Çelik Sektörüne yönelik uzun havuz talebini ve ihtiyacını görerek Türkiye’nin en büyük galvanizleme tesisini Gebze İMES OSB bölgesinde 2011 yılında kurdu. Bu tesis 16 mt uzunluk, 1,8 mt genişlik ve 3,2 metre derinliğe sahip. İzmit’te kurulu ilk tesis de faaliyetlerine devam ediyor. Bu tesisin ölçüleri ise 7,5 mt x 1,5 mt x 2,2 mt.

 

İMALATÇILARA ZAMAN KAZANDIRIYOR

Marmara Siegener Galvaniz’in 3. galvaniz tesisi Avrupa yakası (Velimeşe OSB-Tekirdağ ) da 2016 yılı sonu itibariyle faaliyetlerine başladı. Avrupa yakası çelik imalatçılarına  daha hızlı, ve kaliteli hizmet vermesi planlayan Tesisinin ocak ölçüleri; 8 mt x2 mt x3,5 mt. Toplam 3 tesise sahip olmanın verdiği yüksek kapasite gücü ile metal imalatçılar için son derece önemli olan zaman ve termin konusunda büyük faydalar sunuyor. Mutlak Müşteri Memnuniyeti odaklı politikasıyla çalışmaya devam eden Marmara Siegener Galvaniz ISO 9001, 14001, 18001 belgelerine sahip. Ayrıca Türk Yapısal Çelik Derneğine (TUCSA) Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odasına (AHK) ve Türkiye Galvanizciler Derneğine (GALDER) üye.

Türkiye’nin sadece fason galvanizleme yapan en yüksek kapasiteye sahip firması olan Marmara Siegener Galvaniz, 3 tesisinde yıllık toplam 150 bin ton kapasiteye sahip. Kendi metal imalatı olmayan Marmara Siegener Galvaniz sadece galvanizleme üzerine yoğunlaşıyor.

 

GALVANİZLEME TÜRKİYE’DE ARTIYOR

3. Galvaniz tesisini Velimeşe’de faaliyete geçiren Marmara Siegener Galvaniz A.Ş Pazarlama Satış Koordinatörü Bünyamin Halaç sektörün güncel durumunu değerlendirdi. Halaç, galvanizlemenin tüm dünyada demir çelik ürünlerinin paslanmaya karşı korunması için yaygın bir şekilde kullanıldığını belirterek, “Özellikle gelişmiş ülkelerde yapısal çeliklerde toplam kullanılan çeliğin % 60-70 i galvanizleniyor. Bu oran ülkemizde maalesef  % 7-8 civarında. Ama yavaş yavaş artıyor ve artmalı da. Metalin ömrünü uzatma sihirbazı denilen SDG’nin ülke ekonomisine katkısı inanılmaz boyutlarda. Bunun SDG metalin bir başka metalle kaplanması esasına dayalı olduğu için özellikle plastik ve kimyasal içerikli kaplama yöntemleriyle karşılaştırıldığında ‘çevrenin korunmasına ve ‘sürdürülebilir gelişime’ inanılmaz olumlu katkısının olduğu görülebilir. Gelişmiş ülkeler bunun çok farkında. Bizde ise maalesef çok yavaş ilerliyor” dedi.

 

GALVANİZİN ÖNEMİ ANLAŞILIYOR

Son yıllarda ülkemizde SDG sektöründe sevindirici ciddi bir artış olduğunu kaydeden Marmara Siegener Galvaniz A.Ş Pazarlama Satış Koordinatörü Bünyamin Halaç, “Bunun sebepleri arasında SDG’nin bilinirliğinin artması birinci sırada yer alıyor.  Bu bilinirliğin artmasında derneğimiz GALDER’in ciddi katkısı var. GALDER bu konuda gerek yurtdışı iletişimi gerek resmi kurumlarla geliştirdiği ilişkiler ve dernek yayın organlarıyla (dergi, internet vb.) büyük katkı sağlıyor. Mesela derneğin resmi kurumlar nezdinde giriştiği çabalarında etkisiyle ülkemizde geçen yıl iskele ürünlerinin galvanizlenmesi şartı getirildi. Bu sektöre çok büyük ivme kazandırdı. Yine aynı şekilde Güneş Enerjisi sektörünün yaygınlaşması orada kullanılan konstrüksiyonların galvanizli olması şartı ciddi tonaj artışı sağladı” dedi.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ SEKTÖRE HAREKETLENDİRDİ

2017 yılı başı itibariyle lisanssız GES projelerinin başlamasının galvaniz sektörünü çok ciddi oranda hareketlendirdiğini belirten Halaç “İleride lisanslı büyük projelerin başlayacak olması geleceğe yönelik umutlarımız arttırıyor. Bilindiği gibi açık atmosferde kullanılacak demir çelik ürünleri korozyona karşı korumanın et etkili yolu Sıcak Daldırma Galvaniz. Güneş enerjisi alt taşıyıcı konstrüksiyonları bu sebeple mutlak suretle galvanizli olmak zorunda. Bu zaten şartnamelerde yer alıyor. Bu durum biz galvanizcilerin kapasite kullanımını ciddi oran da arttırdı. Yine ülkemizdeki alt yapı ve üst yapıların devam etmesi, özellikle karayolları konstrüksiyonlarına olan talebin artması (Bariyer, trafik işaret konstrüksiyonları vs.) , kentsel dönüşüm projelerinin yavaş da olsa sürüyor olması tüm bunlar SDG ye olan ilgi ve talebi beklenen düzey olmasa da arttırıyor” dedi.