Arı ürünlerinin sağlıkta kullanılmasına dayanan apiterapi ve apimedika hakkında konferans veren Prof. Dr. Muhsin Dağlaroğlu, “arcılar artık ilaç fabrikatörüdü” dedi. Dağlaroğlu, Türkiye’de reçeml tüketiminin bal tüketiminin çok üstünde olduğunu açıkladı.

ARI EKOSİTEM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire
Başkanlığı tarafından uygulanan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi
kapsamında Çorlu Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda halka açık bir
konferans veren arıcılık uzmanı Prof. Dr. Muhsin Dağlaroğlu, arının ekosistemin
devamlılığı için çok önemli olduğunu söyledi. Dağlaroğlu, “Dünyada
desteklenmesi gereken canlıların en başında arı geliyor. Ünlü bir bilim adamı
“dünyadan böcekleri alırsanız 50 senede yaşayan tek bir canlı kalmaz fakat
insanları çıkarırsanız 50 senede doğa kendine gelir” Böcekler içerisinde
dünyanın ekosistemine en çok katkıyı sağlayan böcek ise arıdır. Bal arısı
olmadığı zaman 60-70 sene içerisinde dünyanın ekosistemi bozulur” dedi.
İLAÇ OLABİLECEK KALİTEDE BAL ÜRETİLMELİ
Prof. Dr. Muhsin Dağlaroğlu konuşmasında arıcıların
sattıkları arı ürünleri konusunda bilgilendirilmesinin önemine vurgu yaparak,
“Arıcılarımıza bilgi vermek amacıyla bu konferansı düzenledik. Arıcıların arı
ürünleri açısından bilgilendirmek istedik. Hem arıcı ne sattığını bilsin hem
sattığı şeyin ne işe yaradığını bilsin hem de tüketiciye daha kolay satsın”
dedi. Apiterapi’nin geleneksel ve tamamlayıcı sağlık hizmetleri kapsamına
alındığını belirten Dağlaroğlu, “Arı ürünleri sağlık için kullanılacaksa,
arıcılar artık ilaç fabrikatörü oluyor. Yani insan sağlığı için ilaç
üretiyorlar. Sizden ilaç olarak kullanılabilecek derecede kaliteli, sağlıklı,
temiz, besin değeri yüksek ürünler istiyoruz” dedi.
APİTERAPİ İNSANLIK KADAR ESKİ
Arıcılara apiterapi hakkında bilgi veren Prof Dağlaroğlu,
“Apiterapi tarih öncesinden beri herhangi bir arı ürünün herhangi bir amaçla
insan sağlığının korunması veya tedavi edilmesi için kullanılmasıdır.
Öksürdüğünde bal yemek, üşüttüğünde sırtına bal sürmek, yaralara bal sürmek hep
apiterapidir. Api Latincede arı demektir. Api terapi de arı ile tedavi
demektir. Apiterapinin doktor tarafından uygulanan kısmına ise apimedika
denilmektedir. Artık apiterapi uzmanı doktorlar yetişmeye başladı” dedi.
SAHTE BAL ORANI YÜZDE 5’İN ALTINDA
Reçelin şekerden üretilmesine ve sağlıksız olmasına rağmen
Türkiye’de reçel tüketiminin bal tüketiminden daha fazla olduğuna vurgu yapar
Dağlaroğlu, “İnsanlar bala güvenmiyorlar, sahtesi olabilir diyorlar ama sahtesi
de şekerden yapılıyor zaten. Yani reçeli tüketip balı bu nedenle tüketmemek çok
anlamsız. Piyasada Tarım Bakanlığı’nın denetiminden kaçacak sahte bal oranı
yüzde 5in altında. Tüketicinin reçele yönelmesi, bilgilendirme eksikliğinden
kaynaklanıyor” dedi.
Türkiye’de arıcılıkla ilgili eğitim ve araştırma
çalışmalarının çok geç başladığını dile getiren Prof. Dr. Muhsin Dağlaroğlu, “Araştırma
ve eğitimler dünyada 1800’lerin sonlarına gidiyor bizde ise benimle başladı. Veteriner, gıda mühendisi, doktor, biyolog
hiç kimse arı ile uğraşmadı. Son zamanlarda geldiğimiz noktada aşağı yukarı bir
kuşak dünyayı mahvettik. Biz şu anda dünyayı yenileyecek bir canlıdan
bahsediyoruz” dedi.
SEYFİ GENÇ