“En Çok Derslik Ihtiyacımız Çorlu`da”
Çorlu Güncel

“En Çok Derslik Ihtiyacımız Çorlu`da”

  • 08 Aralık 2017

Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan Çorlu`da katıldığı bir program sonrası basın mensuplarına Tekirdağ Geneli okul yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tekirdağ İlinde 700`ün üzerinde derslik ihtiyacımız var

Ulusan Tekirdağ`ın Türkiye`deki 30 büyükşehirden bir tanesi olduğunu belirtirken; “Nüfus yoğunluğunda 21. Sırada yer alan 972 bin nüfusu olan bir yer. Aynı zamanda Trakya Bölgesinde en çok göç alan şehrimiz. 2016 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 35 bin göç almış. Bu anlamda da 12 bini Çerkezköy, 9 bini Çorlu, 8 bini Kapaklı, 4 bin Süleymanpaşa ve bir kısmını da Ergene oluşturuyor. Baktığımızda bu ilçelerde nüfus yoğunluğunun ciddi derecelerde arttığını görüyoruz. Tabi bu şehircilik anlamında sorunları ve yatırımları beraberinde getirir diye varsaysak da eğitim açısından baktığımızda hali hazırda ki mevcut derslik ihtiyaçlarımızın ihtiyaç oranlarını arttırdığını görüyoruz. Bizim şu an Tekirdağ İlinde 700`ün üzerinde derslik ihtiyacımız var” dedi.

Çorlu`da 12 tane okulumuz hali hazırda 2`li öğretim yapmaktadır

Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan açıklamalarının devamında Tekirdağ`da 39tane okulun 2`li öğretim yapmakta olduğunu belirtirken; “En çok derslik ihtiyacımız olan Çorlu`da 12 tane okulumuz hali hazırda 2`li öğretim yapmaktadır. Bu söylediğim ilçelerde yoğunlukla olmak üzere ilimizde toplam 47 tane eğitim kurumu okul yatırımı devam ediyor. Bir kısmının inşaatı başladı, bir kısmı ihale aşamasında bir kısmının da ihale öncesi hazırlıkları devam ediyor. Yıl bitmeden tamamının ihalesini gerçekleştirmek istiyoruz. Bu 47 tane okulumuz tamamlandığında 900`ün üzerinde Tekirdağ ilimize derslik kazandıracağız. 2019 yılı itibari ile il genelinde tekli öğretime geçişi sağlayacağız. Fakat bu göç devam ettiği sürece var olan yatırımların üzerine bizim her yıl yeni yatırımları eklememiz gerekiyor. Bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerek 2018 temel eğitim yapı programında, gerekse 2018-2020 devlet yatırım programında ilçelerimizin ihtiyaçları ve okul türlerine göre analizlerimizi yaptık, bakanlığımıza yatırım tekliflerimizi ilettik. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığımız sorunsuz, uygun arazi ve arsa bulduğumuzda olumlu manada cevap veriyor. Fiziki anlamda eksikliklerimizi 2019 yılı itibari ile tamamlamış ve sonraki yıllarda bir sorun olmaktan çıkaracağız” ifadelerine yer verdi.

Ulusan Belediyelerden imar konusunda destek istedi

Ulusan ayrıca; “En çok sıkıntı yaşadığımız husus sorunsuz yatırım yapılabilecek arsa bulabilmekte zorlanmamızdır. İlçelerde hızlı bir şehirleşme söz konusu. Bu anlamda bizim istirhamımız belediyelerimizin yapmış oldukları imar uygulamalarında eğitim alanlarını bedelsiz olarak kamuya tahsis etmeleridir. Yapmış oldukları imar uygulamalarında düzenleme ortaklık payından eğitim alanlarının mutlak suretle hazine arazisi üzerinden bedelsiz bir şekilde ayrılması ile beraber bizimde bu devam eden göç ve şehirleşmede ki eğitim ihtiyaçlarımızı planlayabileceğimiz sorusuz arsaların üretilmesidir. Bu olduğu takdirde hiçbir zaman bir problem yaşamayacağız” dedi.

Sektörle Meslek Liselerimizin buluşmasını sağlamak arzusundayız

Bakanlığımız politikaları doğrultusunda daha önce organize sanayi bölgeleri içerisinde ki mesleki ve teknik Anadolu liselerine bu anlamda bakanlığımızın teşviki söz konusuydu. Bakanlığımız yeni düzenlemeyle organze sanayi bölgeleri dışında açılan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri de bu teşvikten faydalanabilecekler. Bizim ilimizde Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan bir 726 öğrenci kapasiteli Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz var. Bu okulda ki öğrencilerimiz devlet teşvikinden faydalanabiliyorlar. Yakın zamanda Veliköy Organize Sanayi Bölgesi ile imzaladığımız 24 derslikli ve 4 atölyeli bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin temel atma törenini gerçekleştirdik. Bunu biz bitiminde eğitim ve öğretime açabiliriz ama arzu ediyorum ki organize sanayi bölgesi bunun işletimini devlet teşvikinden faydalanarak tıpkı Kapaklı`da olduğu gibi Özel statüsüyle eğitime kazandırsın. Ergene OSB ve Çorlu OSB 2`ye ziyaretlerde bulunacağız. Bu anlamda ilimiz sınırları içerisinde ki tüm OSB`leri yakın zamanda ziyaret edip mesleki ve teknik eğitim konusunda yapılan çalışmalarımızı istişare ederek sektörle meslek liselerimizin buluşmasını sağlamak arzusundayız.

Arsaya sığarsa ilkokul ve ortaokul olmak üzere 2 tane okul düşünüyoruz

Okul yaparken en az 5 dönüm bir alan olması gerektiğini de belirten İl Milli Eğitim Müdürü Ulusan Çorlu Eski Kaymakamlık ve Adliye Binasının olduğu yer ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Ulusan; “Öğrencilerin tören ve sosyal yaşam alanlarının oluşturulduğu okullarda eğitim ve öğretimlerini görmeleridir. Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı gibi ilçe merkezlerinde ki sıkışıklıktan dolayı bu nitelikte ki arsalar maalesef bulunamıyor. Kaymakamlık ve Adliyenin bulunduğu yıkımı gerçekleştirilen alana ilişkin tahsis talebimiz henüz neticelenmedi. Bununla ilgili Milli Emlak Genel Müdürlüğü`ne iletiliyor. Oradan yapılacak olan olumlu bir yanıt sonrası oraya okul planlayacağız. Ama mimar arkadaşlarımızın yapacağı çalışmalar neticesinde eğer arsaya sığarsa ilkokul ve ortaokul olmak üzere 2 tane okul düşünüyoruz. Bu bölgenin çok ciddi anlamda okul ihtiyacı var. Eğer sığmazsa da en az 1 tane okul kazandırmak istiyoruz. Süreç devam ediyor. Olumlu sonuçlandığında Milli Eğitim Bakanlığımızdan ilgili yere yatırım çıkarmanın sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.

Yatırımlarımıza devam etmemiz gerekiyor

İl Milli Eğitim Müdürü Ulusan açıklamalarının sonunda Çorlu Belediye Meclis kararı ile Şeyhsinan Mahallesinde 4 bin metrekarelik alanın verildiğine dikkat çekti. Ulusan bu alana Temel Eğitim Okulu kazandıracaklarını sözlerine eklerken; “Kaymakam Beyde bu süreçleri kendisi takip ediyor. Çorlu`da ki Milli Emlak Müdürümüzün de çok ciddi gayretleri oluyor. İnşallah tahsisi gerçekleştikten sonra oraya bir okul kazandıracağız. Şu an itibari ile 700 civarında derslik ihtiyacımız var. 2019 yılına kadar mevcut 900 derslik yatırımlarımız tamamlandığında bu eksiklik giderilecek gibi gözükse de devamını düşündüğümüzde ve göçten kaynaklanan nüfus yoğunluğunu dikkate aldığınızda yatırımlarımıza devam etmemiz gerekiyor” dedi.