Yeni Fakülte Binası İçin Kollar Sıvandı
Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Türkgücü Yolu üzerine taşınan Çorlu Mühendislik Fakültesi’nin yeni fakülte binası için süreç tekrar başladı. Yeni binanın bu yıl ihaleye çıkması planlanıyor
Çerkezköy Yolu üzerinde bulunan Çorlu Mühendislik Fakültesi binası depreme dayanıklı olmadığı için taşınmıştı. Türkgücü Yolu üzerinde bir binaya taşınan ve kira ödenen Mühendislik Fakültesi’nin Çerkezköy Yolu üzerindeki yerine tekrar yeni bir bina inşa edilmesi planlanıyor. 700 dönümlük alanda 8 bin metrekare kapalı alan yapılması planlanıyor. Bu yıl ihaleye çıkması beklenen yeni fakülte binası için bütçe oluşturulurken, bu yıl içinde ihalesi yapılıp 2027 yılında çalışmaların başlaması bekleniyor.
TÜRKGÜCÜ YOLU ÜZERİNDEKİ BİNAYA KİRA ÖDENİYOR
Türkgücü Yolu üzerine taşınan Çorlu Mühendislik Fakültesi’nin eğitim gördüğü bina kiralandı. Her ay kira ödenen binada fakülte geçici olarak eğitim görüyor. Çorlu Mühendislik Fakültesi’nin Süleymanpaşa’ya taşınmaması için AK Parti MKYK Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Lokman Tecer büyük uğraş vererek, bina kiralanmış, iç kısımlar da düzenleme yapılarak fakülte binası geçici olarak Türkgücü yolu üzerine taşınmıştı.
ÇERKEZKÖY YOLU ÜZERİNDEKİ FAKÜLTE BİNASI YIKILIP YENİDEN YAPILACAK
Çerkezköy Yolu üzerinde bulunan fakülte binasının depreme dayanıklı olmaması nedeniyle fakülte binası yıkılıp yerine yeni bina yapılacak. Geçici olarak Türkgücü Yolu üzerine taşınan fakülte binası tekrar yapılması planlanıyor.700 dönüm alanın bulunduğu yerde fakülte için 8 bin metrekarelik kapalı alan yapılması gündemde. Gazetemizin edindiği bilgilere göre yeni fakülte binası için bütçe hazırlanırken, bu yılda ihalesinin yapılması bekleniyor.
2027 YILINDA İNŞAAT ÇALIŞMALARI BAŞLAMASI BEKLENİYOR
Bu yıl içinde ihalesi yapılması planlanan Çorlu Mühendislik Fakültesi’nin önümüzdeki yıl da inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor. 8 bin metrekare kapalı alanı inşa edilecek olan mühendislik fakültesinin 700 dönümlük arazisi bulunuyor. Gazetemizin edindiği bilgilere göre yeni fakülte binasının yapılmasıyla ilgili süreç başladı. Bütçesi hazırlanan binanın ihalesinden sonra 2027 yılında da inşaatının başlaması bekleniyor.
İMDAT ŞAHİN
Engelli Bireyle İçin Duyarlılık Şart
Şeyhsinan Mahallesi Şehit İrfan Atasayar Sokak üzerindeki engelli parkurlarının önüne araç park edilmesi tepki çekiyor.
Sadece bu sokakta değil Çorlu’nun birçok noktasında engelli rampaları ve parkurlarının önüne araçların bırakılması engelli bireyler için büyük zorluk oluşturuyor. Özellikle tekerlekli sandalyesiyle dışarı çıkan bir engelli birey araç parkları nedeniyle yolunda ilerleyemiyor. Dakikalarca araçların kalkmasını bekliyor. Yaşanan sorunlara karşı yetkililerden cezai işlemlerin artırılmasını isteyen duyarlı vatandaşlar engelli parkurlarının önüne araç park edilmemesini istedi.
“ENGELLİ PARKURLARININ ÖNÜNE ARAÇ PARKINA TEPKİ
Kaldırımlarda engelli vatandaşların güvenli geçişini sağlamak amacıyla yapılan hissedilebilir yüzeylerin ve rampa alanlarının önüne araç park edilmesi tepki çekti. Vatandaşlar, engelli bireylerin günlük yaşamda zaten pek çok zorlukla karşılaştığını belirterek, bu tür sorumsuz parkların kabul edilemez olduğunu ifade etti. Tekerlekli sandalye kullanan bireylerin rampayı kullanamadığı, görme engellilerin ise hissedilebilir yüzeylerin kesintiye uğraması nedeniyle yön bulmakta zorlandığı vurgulandı. Vatandaşlar, denetimlerin artırılmasını ve engelli geçiş alanlarına park eden araçlara cezai işlem uygulanmasını istedi. Engelli haklarının yalnızca sözde kalmaması gerektiğini belirten vatandaşlar, herkesin biraz daha duyarlı olması halinde bu tür sorunların önüne geçilebileceğini dile getirdi. Yetkililere çağrıda bulunan vatandaşlar, engelli rampaları ve hissedilebilir yüzeylerin önünün kesinlikle açık tutulması gerektiğini hatırlatarak, bu alanların işgal edilmesine karşı daha sıkı önlem alınmasını talep etti.
İMDAT ŞAHİN
Çiftçilerden Maliyet Düşüren Yeni Deneme:
Çorlu’da çiftçiler, artan girdi maliyetlerine karşı alternatif üretim yöntemleri geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda üreticiler, buğday hasadı sonrası kalan anız üzerine ayçiçeği ekimi yaparak yeni bir deneme süreci başlattı.
ANIZA AYÇİÇEĞİ EKİMİ
Özellikle Sarılar Mahallesi’nde öncü çiftçiler tarafından uygulanan bu yöntemle, hem ekim maliyetlerinin düşürülmesi hem de toprak verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Geleneksel sürüm işlemlerine göre daha az maliyet gerektiren anıza ekim yöntemi, çiftçiler arasında da merakla takip ediliyor.
Sarılar Mahallesi’nin önder çiftçilerinden Hasan Berk Arlı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, üreticilerin maliyetleri azaltmaya yönelik arayışlarının sürdüğünü belirterek; “Çiftçilerin maliyetlerini nasıl düşürürüz araştırmaları ve AR-GE çalışmaları devam ediyor. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz anıza ayçiçeği ekimi de bunlardan bir tanesi. Maliyet açısından daha düşük bir uygulama oluyor. Eğer bu denemeler olumlu sonuç verirse, toprak kalitemizin daha iyi bir duruma geleceğini düşünüyoruz. Ayrıca tarlalarımızda yabancı otla mücadelede de ileri seviyede olumlu sonuçlar bekliyoruz” dedi.
Uzmanlar, anıza ekim yönteminin doğru uygulandığında hem yakıt hem de işçilik maliyetlerini azaltabileceğini, aynı zamanda toprağın nemini koruyarak verimliliğe katkı sağlayabileceğini ifade ediyor. Çorlu’daki bu denemenin sonuçlarının, önümüzdeki yıllarda bölgedeki diğer çiftçilere de örnek olması bekleniyor.
GÖKHAN DUMAN