Bu Sokakta Lastiklere Dikkat!
Kemalettin Mahallesi Fabrika Aralığı Sokak üzerindeki yağmur suyu mazgalları ve yoldaki çukurlar araçların lastikleri için tehlike yaratıyor.
Yağmur suyu mazgallarının yan tarafında bulunan asfaltın aşınması nedeniyle mazgallar araç lastikleri için tehlike oluştururken yolda meydana gelen çukurlarda tehlike yaratıyor. Konuyla ilgili konuşan araç sürücüleri Çorlu Belediyesi’nden destek istedi. Gazetemize konuşan sürücüler, “Buradaki yağmur suyu mazgalları araç lastikleri tehlike yaratıyor. Aynı zamanda yolda bulunan çukurlarda çok sıkıntı, çünkü lastikleri patlatacak şekilde tehlike var. Çorlu Belediyesi’nden bu sokakla ilgili çalışma istiyoruz” dedi.
İMDAT ŞAHİN
Çalışmalar Ve Atölyeler Başlıyor
Hayatın her döneminde kadınların yanında olmayı amaç edinen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, bu ihtiyacı karşılamak ve kadınların sosyal alanda faaliyet göstermelerini sağlamak amacıyla düzenlenen Kadın Çalışmaları Atölyesi ve Eğitsel Çocuk Atölyesi 5-6 Mayıs 2025 tarihinde başlıyor.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çorlu Kadın Danışma Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Kadın Çalışmaları Atölyesi’nde, iletişim, kadın hakları, toplumsal cinsiyet, sağlığı koruyucu davranışlar ile stres ve kaygı yönetimi, şiddetsiz iletişim ve çocuk ihmal ve istismarı konularında atölye çalışmaları yapılacak. Eğitsel Çocuk Atölyesi’nde ise Duyguların Bulmacası, Çocuk Hakları, Toplumsal Cinsiyet, Çocuklar için öz bakım, Kaygım ne söylüyor? Mahremiyet ve sınırlar ile Ben ve öteki konu başlıklarında bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılacak.
Kadın Çalışmaları Atölyesi ve Eğitsel Çocuk Atölyesi’nde 1. Grup Pazartesi günleri 14.00-16.00 saatleri arasında, 2. Grup ise Salı günleri 10.00-12.00 saatleri arasında çalışmalar yapacak. 8 hafta boyunca devam edecek proje ile, kadınların yaşadığı kentteki diğer kadınlarla etkileşiminin kolaylaştırılması ve aidiyet duygusunun güçlendirilmesi ile çocukların duygularını tanıması, haklarını ve sınırlarını öğrenmesi amaçlanıyor. 2021 yılında faaliyete başlayan Kadın Çalışmaları Atölyesi, 2025 yılında da farklı zamanlarda açılacak gruplarla bölgede yaşayan kadınlara birçok alanda artı değer kazandırmayı hedefliyor. 18 yaş ve üstü kadınların ücretsiz katılabileceği atölye çalışmaları 8 hafta sürecek. Atölye hakkında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi iletişim hattı olan ALO 153 Candan Çözüm Merkezi’nden ya da Çorlu Kadın Danışma Merkezi’nin 0 850 459 34 34 / 2 iletişim numarası aranarak detaylı bilgi alınabilir.
Karadeniz'de Çöpler Toplandı, Sahil Temizlendi
Avrupa Birliği’nin desteklediği Karbon Bağlayıcı Mavi Karadeniz Projesi için Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi başta olmak üzere Çorlu Kent Konseyi ve Kıyıköy Belediyesi işbirliği ile sahil temizliği yapıldı.
Avrupa Birliği destekli proje kapsamında Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi daha temiz bir Karadeniz için çöp numuneleri aldı. Projenin paydaşı olan Çorlu Kent Konseyi ve Kıyıköy Belediyesi’de projeye destek verdi. Karbon Bağlayıcı Mavi Karadeniz projesi için Kıyıköy Sahilinde çöpler toplandı, ardından Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Tecer başkanlığında çöpler ayrıştırıldı.
PROJENİN AMACI ÇÖPLERİ YILDA 4 KEZ TOPLAYARAK, BURADA BİRİKEN KİRLİLİĞİN SINIFINI ADEDİNİ MEVSİMSEL DEĞİŞİMİNİ ORTAYA KOYMAK VE ÖNLEMLERİNİ ALMAK
Karadeniz’e kıyısı olan Kırklareli’ye bağlı Kıyıköy Beldesi’nde çöp toplama ve sahil temizliği yapan Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Tecer, projeyi ve amaçlarını anlattı. Tecer yaptığı açıklamada; “Kıyıköy’de sahilde buluşmamızın sebebi, Avrupa Birliği’nin desteklediği Karadeniz’e komşu üye ülkelerin içinde yer aldığı Namık Kemal Üniversitesi’nin yürüttüğü Karbon Bağlayıcı Mavi Karadeniz isimli projenin çöp toplama ve sahil temizliği aktivitesini gerçekleştirmek için buradayız. Bu projedeki amacımız Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle birlikte Karadeniz’in kirliliğine dikkat çekmek ve Karedeniz kirliliğinin kamuoyun da daha düzgün anlaşılması için aktivitilerde bulunmak ve deniz ekosistemini korunmasını sağlamak amacıyla bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu aktivitenin tam amacı da sahildeki çöpleri yılda 4’kez her mevsim toplayarak Ospar metedolojisine göre burada biriken kirliliğin sınıfını adedini mevsimsel değişimini ortaya koymak. Bu vesileyle denizlerimizi kirleten çöplerin kaynaklarını tespit edebilmek. Buradan da yetkililere buradaki bu sahilin paydaşlarına bu verileri ulaştırarak korunması yönünde bu denizlerimizin sahillerimizin temizlenmesi adına eylem almalarını sağlayabilmek bunlara öncülük ediyor olabilmek amacını taşıyoruz” dedi.
KİRLİLİKLTEN DOLAYI KARADENİZDE BALIK ÇEŞİTLİLİĞİ AZALMAYA BAŞLADI
Kıyıköy Belediye Başkanı İsmail Özen’de yaptığı açıklamada: “Lokman Hocamıza teşekkür ediyorum, böyle bir proje için Kadıköy’ü tercih ettiği için. Gerçekten önemli bir proje, Karadeniz’ önemli oranda kirleniyor. Nerden kirleniyor Avrupa’dan kirleniyor. Avrupa’nın bütün kirliliği doğayı kirletecek dere yatakları hepsi Karadeniz’e akıyor. Onun için balık türleri de azalmaya başladı. Şu an bizim tabirimizle daha arsız daha dayanıklı balık türleri kaldı. onun için hocama bu konuyla ilgili teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
KENT KONSEYİ OLARAK BU PROJEDE YER ALMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ
Çorlu Kent Konseyi Başkanı Esra Yüksel, Biz Kent Konseyi olarak buradayız, öncelikle lokman hocamıza teşekkür ediyorum, bizleri paydaş yaptığı için. Bu tarz bir projede yer aldığımız için mutluluk duyuyoruz. Kent Konseylerinin asıl amacı şehre ve bölgemize katkı sağlamak ve yaşanan sıkıntılarda da farkındalık yaratmak. Bu anlamda da burada olmaktan şehrimizi kirleten her türlü oluşumun karşısında olduğumuzu söylemekten çekinmeyeceğimizi ve projenin desteği olduğu içinde hocalarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
İMDAT ŞAHİN