“Ergene'miz İçin Verdiğimiz Sözleri Tutmanın Onur Ve Gururunu Yaşıyoruz”
Ergene Nehri’nin iyileştirilmesi için verdiği sözü tutmanın onur ve gururunu yaşadıklarını belirten Ergene Belediye Başkanı Müge Yıldız Topak, ilk etap çalışmalarının başladığı müjdesini verdi.
Ergene Belediyesi, ilçenin çevre sağlığı ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Ergene Belediye Başkanı Müge Yıldız Topak, Ankara’da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ile gerçekleştirilen görüşmelerin ardından, Ergene Nehri’nin iyileştirilmesine yönelik planlanan çalışmaların ilk etabının başlatıldığını açıkladı. DSİ Bölge Müdürü ve Şube Müdürlerinin de katkılarıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, Sağlık Mahallesi’nde dere tabanında biriken çamur, sazlıklar ve çevreye gelişi güzel atılan çöpler DSİ ekipleri tarafından temizlenmeye başlandı. Başlatılan temizlik çalışmalarıyla birlikte derenin doğal yapısının korunması ve sağlıklı bir akışın sağlanması hedefleniyor.
“Bugünü Değil, Geleceğimizi De Korumaya Yönelik Önemli Yatırımlardır”
Ergene Belediye Başkanı Müge Yıldız Topak, yapılan çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada “Yürütülen çalışmalar sayesinde derenin akışını engelleyen unsurlar ortadan kaldırılarak taşkın riski önemli ölçüde azaltılacak, çevreye yayılan kötü kokuların önüne geçilecek ve mahalle sakinleri için daha sağlıklı bir yaşam alanı oluşturulacak. Dere yatağındaki temizlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından, suyun doğal akışı yeniden sağlanacak ve dere kenarında çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştirilecek. Böylece bölge, hem çevresel hem de görsel açıdan daha güvenli ve yaşanabilir bir hale kavuşacak. Bu çalışmalar yalnızca bugünü değil, geleceğimizi de korumaya yönelik önemli yatırımlardır. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak’ hedefi doğrultusunda çıktığımız bu yolda; verdiğim her sözde bizleri destekleyen ve yanımızda olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, bu önemli adımın hayata geçmesinde emeği bulunan DSİ Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Akif Balta’ya, kıymetli Bölge Müdürümüze, Şube Müdürümüze ve tüm DSİ çalışanlarına Ergene halkımız adına yürekten teşekkür ediyorum. Birlikte daha temiz, birlikte daha güçlü bir Ergene için çalışmaya devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi
Ergene'de Kimya Tesislerinde Koku Ve Emisyon Denetimi
Tekirdağ Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, Ergene ilçesinde kimya sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik çevresel denetimler gerçekleştirildi.
Ergene Nehri’ndeki kirliliğin önlenmesine katkı sağlaması hedeflenen çalışmalarda, tesislerden kaynaklanan ya da kaynaklanabilecek koku ve organik bileşik emisyonlarının belirlenmesine odaklanıldı. Denetimler kapsamında, tesis içlerinde anlık olarak aktif örnekleme yöntemi ile ölçümler yapılırken, tesis sahaları ile tesislerin çevresel etki alanlarına pasif örnekleme tüpleri yerleştirildi. Bu sayede, atmosfere salınan organik bileşiklerin kısa ve uzun vadeli etkilerinin bilimsel verilerle ortaya konulması amaçlanıyor.
Yaklaşık iki ay sürecek örnekleme çalışmaları sonucunda, tesislerden kaynaklanan organik bileşiklerin emisyon konsantrasyonları belirlenecek. Elde edilecek ölçüm sonuçlarına göre, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkisi tespit edilen durumlar için 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında gerekli tüm idari tedbirler ile iş ve işlemler kararlılıkla uygulanacak.
Yetkililer, bu çalışmanın Ergene Nehri havzasındaki çevresel baskıların azaltılması ve bölgedeki kirlilik sorunlarının kontrol altına alınması açısından önemli bir adım olduğunu vurgularken, denetim ve izleme faaliyetlerinin aralıksız devam edeceğini belirtti.
Kul Himmet Derneğinden Muhteşem Gece
Çorlu Kul Himmet Derneği tarafından düzenlenen Eğitime Destek Gecesi’ne yüzlerce kişi katıldı.
Çorlu Belediye Düğün Salonunda gerçekleşen geceye yaklaşık 800 kişi katıldı. Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları Adnan Kum, Doğukan Dağ, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Esra Ay, Cem Vakfı Çorlu ve Ergene yöneticileri, siyasi parti temsileri, dernek yöneticileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş Eğitime Destek Gecesine katıldı. Düzenlenen gecede Gürkan Çapkan, İhsan Yiğit Olcay Yiğit, Emir Karahan, Ergin Karahan sahne aldı. Gecede konuşan Çorlu Kul Himmet Dernek Başkanı Barış Şahin, “geceden elde edilecek gelirin öğrencilere burs olarak verileceğini” belirterek geceye katılanlara destek verenlere teşekkür etti. Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları Adnan Kum ve Doğakan Dağ’da birer konuşma yaparak geceyi düzenleyen dernek yönetimine teşekkür etti.
İMDAT ŞAHİN