• 6 Yılın Sonunda Cezalar Kesildi!
  • 6 Yılın Sonunda Cezalar Kesildi!
  • 6 Yılın Sonunda Cezalar Kesildi!
  • 6 Yılın Sonunda Cezalar Kesildi!
  • 6 Yılın Sonunda Cezalar Kesildi!
  • 6 Yılın Sonunda Cezalar Kesildi!
  • 6 Yılın Sonunda Cezalar Kesildi!
Çorlu Güncel

6 Yılın Sonunda Cezalar Kesildi!

  • 25 Nisan 2024
  • 185 Kez Okundu

6 yıldır devam eden Çorlu tren kazası karar duruşması 25 Nisan Perşembe (dün) görüldü. 13 sanığın yargılandığı davada 9 sanığa ceza yağdı, 4 sanık mahkeme sonrası tutuklandı.

Çorlu Sarılar Mahallesi’nde 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili davada karar açıklandı. 4 kamu görevlisi, taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Mahkeme toplam 9 sanığa 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında hapis cezaları verdi. Tren kazasında hayatını kaybedenlerin aileleri karardan memnun olurken, bu işin burada kalmamasını da istediler. Tren kazası duruşmasına CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yanı sıra yüzlerce vatandaş katıldı. 
13 SANIKLI DAVADA, 9 SANIĞA 8 YIL İLE 17 YIL ARASI CEZALAR VERİLDİ 
Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı sanıkların son sözlerini aldıktan sonra 20 dakikalık ara verdi. 20 dakikalık aranın ardından salona giren mahkeme başkanı cezaları tek tek okudu. Mahkeme aldığı karar doğrultusunda TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü'nde Bölge Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, 17 yıl 6 ay mahkûmiyet kararı ile cezaevine gönderildi. Turgut Kurt, TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde müdür olarak görev yapıyordu, 16 yıl 3 ay mahkûmiyet kararı ile cezaevine gönderildi. Nihat Aslan: Dönemin TCDD 1. Bölge Müdürü, 15 yıl mahkûmiyet kararı ile cezaevine gönderildi. Özkan Polat: Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi, 13 yıl 9 ay hapis cezası aldı, mahkûmiyet kararı ile cezaevine gönderildi. Nizamettin Aras: Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı, 8 yıl 4 ay ceza aldı. Kubilay Başkaya: Mühendis, 9 yıl 2 ay ceza aldı. Deniz Parlak: Mühendis, 9 yıl 2 ay ceza aldı. Levent Meriçli: Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı, 9 yıl 2 ay ceza aldı. Tevfik Baran Önder: Yüksek Mühendis, 10 yıl ceza aldı. 4 sanık için beraat kararı verildi.
MİLLETTEN GÜÇLÜ KİMSE YOKTUR
Duruşması sonrası Halk Eğitim Merkezi’nin önünde açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “ Halktan, milletten güçlü kimse yoktur. Bundan sonra biz birlikte durdukça, birlikte mücadele ettikçe kötülük geri adım atmaya, mahkum olmaya ve kaybetmeye devam edecek. Bundan sonra hepimize düşen bir şey var: Kim hak arıyorsa yanında olalım, arkasında olalım. Soma'ysa Soma, Çorlu’ysa Çorlu, İliç’se İliç... Evladını orada bırakmış bu gencecik anneler, mücadelelerine omuz verenler sayesinde bu gece rahat uyuyacaklar. İlk kez acıdan değil, sevinçten gözyaşı döktü bu anneler. Bu başarı dayanışma gösterenlerindir. Bundan sonra hep beraber olacağız. Hep birlikte duracağız. Hep birlikte yürüyeceğiz. Birleşe birleşe biz kazanacağız. Halk kazanacak. Türkiye kazanacak” dedi. 
"ÇORLU HEPİMİZE UMUT OLMUŞTUR''
Çorlu hepimiz için umut olmuştur diyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Seçim öncesi, ‘hızla yetişsin, faaliyete geçsin, seçim vaadimiz yerine gelsin’ diye kanunsuz emir verenlerin, alelacele hakları devreye alanların, bir başka seçim öncesi ‘aman kesintiye uğramasın’ diye bakım-onarım meselesinin aksaltılmasına yönelik siyasi talimat verenlerin hesap verdiği günler gelmeden Çorlu için tam adalet sağlandı diyemeyiz. Ama Çorlu, hepimize umut olmuştur. Ben ilk günden beri bütün Türkiye'ye örnek, bir birlik ve dayanışma gösteren Çorlu annelerine, babalarına, dedelerine ve evlatlarına; bugün yolda benim boynuma sarılıp da ‘Özgür Amca, benim babam da burada oldu. İyi ki geldiniz’ diyen güzel kızlarımıza, bir maddi menfaat peşinde olmadan sırf adalet için onlara sahip çıkan tüm avukatlara, tüm avukatlarımızın kıymetli meslek örgütü barolarımıza ve ilk günden beri bu davayı takip eden -aileler yüz kere dedi diye boynumun borcudur- Çorlu'nun yeniden de seçilen Belediye Başkanı Ahmet Başkan'a -hiç yalnız bırakmadı dedikleri için- ve hangi siyasi partiden olursa olsun hem partimin hem diğer siyasi partilerin milletvekillerine, dün yaptığımız çağrıdan sonra yüzlerle gittiğimiz buradan binlerle, üç binlerle, beş binlerle destek için buraya koşup gelen, sözümüze değer veren herkese, İstanbul'un ve Trakya'nın tüm il başkanlarıma ve bu büyük mücadeleye katkı için burada olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 
“KARAR ÖNEMLİ, TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE GİDECEK OLAN BASAMAĞI ÇIKMIŞ OLDUK”
Davacı ailelerin avukatı Sevgi Eren Köroğlu, "Karar, bir nebze olsun yüreklerimize su serpti. Tüm sanıkların olası kast ile yargılanmaları gerektiğini defalarca ifade ettik. Deliller toplandı, belgeler toplandı, olası kast hükümlerinin uygulanmasını talep ettik. Ama bugün geldiğimiz netice itibarıyla 4 tane üst birinci bölge yöneticisine bilinçli taksirden hapis cezası verildi. Diğer sanıklara kısmi cezalar verildi. 4 sanığın da beraatine karar verildi. Karar bizim için neden önemli? Çünkü TCDD'de, Genel Müdürlüğü'ne gidecek olan basamağı çıkmış olduk. Birinci Bölge Müdürü Nihat Arslan, Yol Müdürü Mümin Karasu, Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt ve onun altında çalışan bakım şefi Özkan Polat bilinçli taksirden 15 yıl üstü cezalar alarak, 4'ünün tutuklanmasına karar verildi. 6 yılın sonunda ailelerin yüreklerine bir nebze olsun su serpen bu karar için; şimdilik birinci basamak tamamlandı diyebiliriz. Bu 4 sanık bilinçli taksirden yargılanarak, ceza alarak, tutuklandılar. Diğer sanıkların tutuklanmasına karar verilmedi. Onların da adli kontrol kararlarının devamına karar verildi" dedi.
“ÇOCUKLARIMIZ RAHAT YATSIN, RAHAT UYUSUN”
Kazada kızı Bihter Bilgin, iki kız kardeşi ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin ise "Bugün, Çorlu tren katliamı davası bitmedi. Bugün bir nefes aldı. Bu akşam çocuklarımız rahat yatsın, rahat uyusun; hepsi. Üst düzey yöneticiler yargılanmadığı sürece, Çorlu tren katliamı davası kapanmayacaktır. Bugün içimize serpilen bu suda emeği olan herkese sonsuz teşekkürler ediyorum. Birlikten mücadele doğdu, hepimize kutlu olsun" dedi. 
YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ!
Kazada 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz, mahkeme çıkışında yaptığı konuşmada, “Yöneticiler yargılanmadığı sürece Çorlu tren katliamı davası kapanmayacaktır. Mısra Öz, dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve sonrasında genel müdürlük koltuğuna oturan Ali İhsan Uygun’un da yargılanmasını istediklerini söyledi. Konuşmasının devamında Öz, “Biz Türkiye’de artık cezasızlık politikasının bittiğine, bundan sonra suç işleyenlerin, sorumluluğu olan herkesin cezalandırılarak, katliamların önüne geçilmesini istiyoruz. “Toplumsal cinayetler politiktir. Evet bugün dört tane sanığın tutuklandığına şahit olduk yüreğimize su serpildi ama bu dava burada bitmez. Biz İsa Apaydın‘ın peşindeyiz, biz (dönemin) genel müdür yardımcısı Ali ihsan Uygun‘un peşindeyiz" dedi. 
İMDAT ŞAHİN