• 14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı
  • 14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı
  • 14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı
  • 14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı
Çorlu Güncel

14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı

  • 14 Mart 2024
  • 295 Kez Okundu

Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı. Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan tıp bayramı nedeniyle hastane çalışanlarını ziyaret ederek bayramlarını kutladı.

İngilizlerin İstanbul’u işgali sırasında tıp öğrencilerinin işgale karşı 14 Mart 1919 yılında protesto gösterileri düzenledi. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. 14 Mart Tıp Bayramı yıllardan bu yana kutlanmaya devam ediyor. Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan tıp bayramında hastane çalışanlarını ve doktorları ziyaret ederek bayramlarını kutladı. 

BAŞHEKİM MUSTAFA DOĞAN TIP BAYRAMI TARİHÇESİNİ ANLATTI 

Gazetemize tıp bayramıyla ilgili bilgiler veren Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Doğan yaptığı açıklamada: “II. Mahmut döneminde açılan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire, Türkiye’de ilk modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Bunun tarihi de 14 Mart 1827’dir. Bildiğimiz gibi Osmanlılar Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrıldı. İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdi. Anafartalar komutanı M. Kemal ve askerlerini Çanakkale’de yenemeyen ve boğazdan geçemeyen İngilizler, Osmanlının bitiriliş antlaşması olan Mondros Mütarekesi sayesinde hiçbir direnç görmeden ta Haliç’e kadar gemileri ile gelmişler ve İstanbul’u işgal etmişlerdir. Bu arada saraydan her yere el koyma yetkilerini çoktan almışlar… Haydarpaşa Limanı’na yakın olduğu için dönemin Tıp Fakültesi olan Tıbbiye-i Şahane binasına el koydular. Bir grup asker, aydın ve öğrenci bu kayıtsız teslimiyete sessiz kalmak istemedi. Bu arada tüm gösteri ve yürüyüşler de yasaklanmıştı. İşte o koşullarda; Tıbbiye öğrencileri bu duruma sessiz kalmamaya karar verdi ve Hikmet (Boran) Bey etrafında örgütlendi. İşgal protesto edilecekti. 14 Mart 1919 sabahı Hikmet Bey ve arkadaşlarının dev bir Türk bayrağı hazırladılar. İngiliz nöbetçileri atlatarak okulun iki kulesinin arasındaki çatıya çıkıp, dev bayrağı dalgalandırarak protesto mitingini başlatıyorlar” dedi. 

HASTANE ÇALIŞANLARINI ZİYARET EDİP BAYRAMLARINI KUTLADI 

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Doğan Çorlu Devlet Hastanesi’nde çalışan doktorların ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramlarını kutladı. Hastanede 7/24 hizmet veren doktorlar ve sağlık çalışanları Çorlu halkına sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle çeşitli siyasi partilerde Çorlu Devlet Hastanesini ziyaret ederek sağlık çalışanlarının bayramını kutladı. Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Doğan yaptığı açıklamada: “Toplum vicdanını temsil eden, merhamet ile vücut bulan bu kutsal mesleğin icracıları değerli meslektaşlarımın ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum” dedi. 

İMDAT ŞAHİN