• Omurtak Caddesi'ne Anlamlı Heykel
Çorlu Güncel

Omurtak Caddesi'ne Anlamlı Heykel

  • 18 Ekim 2017
  • 2814 Kez Okundu

Çorlu’da caddeye adını veren Salih Omurtak Paşa’nın anıtı, Çorlu’da Çeşme Durağı olarak bilinen bölgeye dikildi.

Cumhuriyet tarihimizin,  4. Genelkurmay Başkanı Salih Omurtak’ın adı Çorlu yaşamaya devam ediyor. Çorlu Çarşı diye bilinen bölgenin en işlek caddelerinden biri olan Omurtak Caddesi’nde ismi yaşayan Orgeneral Salih Omurtak Paşa, şimdi de Çeşme Durağı diye bilinen bölgede Çorlulu vatandaşları selamlıyor.

Yapılan heykel nedeniyle memnuniyetini dile getiren vatandaşlar, İstiklal Madalyası bulunan böylesine önemli bir komutanın Çorlu’nun merkezinde yer almasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Yetkililere, tarihte anımsanması gereken kişilerin şehrin içinde bu şekilde yaşamasından dolayı teşekkür eden vatandaşlar, bilmeyen kişilerin de artık Salih Omurtak Paşa’yı tanıyacaklarını söylediler.

Salih Omurtak Kimdir?

1889 yılında Selanik'te doğdu. 1907 yılında Harp Okulu'nu teğmen rütbesi ile bitirdi. Aynı yıl girdiği Harp Akademisi'ni 1910 yılında bitirerek kurmay oldu. 1920 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde görev yaptı. 22 Ocak 1920'de görevle geldiği Ankara'da kalarak Milli Ordu'ya iltihak etti. 1926 yılına kadar çeşitli birliklerde komutanlık yaptı. 1926 yılında tümgeneral (mirliva), 1930 yılında korgeneral ve 1940 yılında orgeneralliğe yükseldi. Tümgeneral rütbesi ile 8’nci Kolordu Komutanlığı, korgeneral rütbesi ile 9’ncu ve 3’ncü kolordu komutanlığı görevlerinde bulundu. Orgeneral rütbesinde Yüksek Askeri Şura Üyeliği, Genelkurmay 2’inci Başkanlığı ve 1’nci Ordu Komutanlığı yaptı. 29 Temmuz 1946 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı’na atanarak 8 Haziran 1949 tarihine kadar Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Rahatsızlığı nedeniyle 1 Ocak 1950 tarihine kadar sıhhi sebepten izinli bulundu. Yüksek Askeri Şura Üyeliği görevindeyken, 6 Temmuz 1950 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu.

Orgeneral Salih OMURTAK; Harp Madalyası, İstiklal Madalyası, Muharebe Gümüş Liyakat Madalyası ile Avusturya 5'inci Rütbe Mecidiye Nişanı, Avusturya-Macaristan 3'üncü Rütbe Liyakat Nişanı ve Alman İmparatoru 3'üncü Demir Nişanı sahibidir.

23 Haziran 1954'te Bahçelievler'deki evinde 65 yaşında vefat etmiş, 25 Haziran'da askeri törenle Cebeci Şehitliği'ne defnedilmiş, naaşı daha sonra Devlet Mezarlığı'na nakil edilmiştir.