19 Eylül Gazi̇ler Günü Kutlandı
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşal rütbesi ile "Gazi" unvanının verildiği günün yıldönümü olan 19 Eylül Gaziler Günü, Çorlu’da törenle kutlandı.
19 Eylül Gaziler günü nedeniyle düzenlenen törene Çorlu Kaymakamı Niyazi Erten, Çorlu 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Bakanı Recep Kayacı, siyasi parti temsilcileri, STK Temsilcileri ve kurum amirleri katıldı. Anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı yaptı.
TÜRK MİLLETİ, TARİH BOYUNCA BAĞIMSIZLIĞINDAN ASLA TAVİZ VERMEMİŞTİR
Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı yaptığı konuşmada: “Türk Milleti, tarih boyunca bağımsızlığından asla taviz vermemiştir. Çünkü bizim için vatan, üzerinde yaşadığımız bir toprak parçasından ibaret değildir. Vatan; uğruna can verilen topraktır. Bayrak; uğruna şehit olunan, uğruna gazilik mertebesine erişilen kutsal emanettir. Bağımsızlık ise bu milletin karakteridir. Mehmet Âkif Ersoy'un dizeleriyle; “bastığın yerleri ‘toprak!’ diyerek geçme, tanı!” Çünkü bastığımız bu toprakların altında yalnızca tarih değil; bir milletin hatırası, şehitlerin emaneti, gazilerin fedakârlığı vardır. Bu nedenle Türk tarihine baktığımızda karşımıza yalnızca savaşlar ve zaferler çıkmaz. Karşımıza fedakârlık çıkar. Cesaret çıkar. İman çıkar. Vatan sevgisi çıkar. Ve bütün bunların en büyük temsilcileri; şehitlerimiz ve gazilerimizdir. Şehitlerimiz canlarını bu vatan için feda ederek ebediyete yürüdüler. Gazilerimiz ise aynı mücadelenin izlerini bedenlerinde ve yüreklerinde taşıyarak aramızda kaldılar. Bugün bir gazimizin bedenindeki her yara izi, aslında bu milletin tarihinden kopup gelen bir sayfadır. O izlerde Çanakkale vardır. O izlerde Sakarya vardır. O izlerde büyük taarruz vardır. O izlerde Kore vardır. 3 o izlerde Kıbrıs vardır. O izlerde terörle mücadele vardır. O izlerde 15 Temmuz gecesi vardır. Ve o izlerde; Türk milletinin hiçbir zaman esaret altında yaşamayacağının mührü vardır. Çanakkale'de Mehmetçiğin kanıyla yazılan bu destanı, Necmettin Halil Onan'ın dizeleri bugün hâlâ anlatmaktadır: “dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir” dedi.
Konuşmasını sürdüren Recep Kayacı; “Bizlerin en önemli sorumluluklarından biri de sahip olduğumuz bu büyük mirası gelecek nesillere doğru şekilde aktarmaktır. Bu nedenle şimdi, geleceğimizin teminatı olan gençlerimize seslenmek istiyorum. Gençler, şunu hiçbir zaman unutmayın: bugün özgürce yaşadığınız bu toprakların her karışında, bir şehidin kanı, bir gazinin alın teri, bir annenin gözyaşı vardır. Sizlere Düşen Görev; bu emaneti tanımak, korumak ve gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye olarak bırakmaktır. Biz gaziler bugün buradayız. Ama yarın; bu emaneti sizler taşıyacaksınız. İşte bu yüzden sizden tek bir şey istiyoruz: bayrağınıza, vatanınıza, cumhuriyetinize sahip çıkın. Ve unutmayın; bir milletin geçmişine sahip çıkması, geleceğine sahip çıkmasıdır. Biz inanıyoruz ki; ay yıldızlı bayrağımız göklerde dalgalanmaya, türkiye cumhuriyeti ilelebet yaşamaya, Türk milleti hür ve bağımsız olarak var olmaya devam edecektir. Çünkü bizim tarihimizde esaret yoktur. Bizim karakterimizde teslimiyet yoktur. Ve bunun adı; Türk milletidir!
KAYMAKAM ERTEN, GAZİLERİN GÜNÜNÜ KUTLADI
Çorlu Kaymakamı Niyazi Erten başta olmak üzere protokol üyeleri gazilerin gününü kutladı. Çorlu Kaymakamı Niyazi Erten, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt yaptıkları açıklamalarda gaziliğin önemine değinerek 19 Eylül Gaziler gününü kutladı.
İMDAT ŞAHİN
Kemalettin Mahallesi'nde 3 Aydır Toz Çilesi
Kemalettin Mahallesi’nde Haziran Ayı’nda başlayan yol çalışmaları nedeniyle mahalle sakinleri 3 aydır tozun içinde yaşıyor. Ağustos Ayı’nın sonunda bitmesi planlanan çalışmaların uzaması mahalle sakinlerinin tepkisine neden oluyor.
Kemalettin Mahallesi’nin 11 sokağında başlatılan yol çalışmaları hala devam ediyor. Bazı sokaklardaki çalışmalar tamamlanırken bazı sokaklarda ise çalışmaların yapılması bekleniyor. Yapılan çalışmalar nedeniyle kapı pencere açamayan mahalle sakinleri biran önce çalışmaların bitmesini istiyor. Canan Sokak ve devamındaki bazı sokaklarda kaldırım taşları kenarlara konuldu ve yapılması beklenirken çalışmaların yavaş ilerlemesi tepki çekiyor.
VATANDAŞ TEPKİLİ “ARTIK ÇALIŞMALAR TAMAMLANSIN”
Yaklaşık 3 aydır yol çalışmaları nedeniyle toz içerisinde yaşadıklarını belirten mahalle sakinleri, çalışmaların daha fazla uzamamasını istiyor. Vatandaşlar, “Çalışmaların Ağustos ayının sonunda tamamlanması planlanıyordu ancak halen devam ediyor. Bazı yerlerde kaldırım taşları bile kenarda bekliyor. Evlerimizin kapı ve pencerelerini açamaz hale geldik. Bir an önce çalışmaların tamamlanmasını ve yollarımızın kullanıma açılmasını istiyoruz” diyerek tepki gösterdi.
ARAÇLARIN ÜZERİ TOZLA KAPLI
Kazılan sokaklara araçlarını bırakan mahalle sakinlerinin araçlarının üzeri tozla kaplı olması dikkat çekiyor. Rüzgarında etkisiyle sürekli tozun kalktığı sokaklarda mahalle sakinleri çalışmaların tamamlanmasını istiyor.
İMDAT ŞAHİN
Kuraklık Nedeniyle Göletler Kuruyor
Son iki yıldır etkisini artıran kuraklık nedeniyle bölgedeki göletlerde suların geri çekilmesi dikkat çekiyor. Çorlu ve çevrede bulunan göletlerde kuraklık hissedilir duruma geldi.
Çorlu çevresindeki gölette çekilen görüntüler, kuraklığın boyutunu gözler önüne serdi. Göletin kıyı kesimlerinde suyun geri çekilmesiyle geniş çamurluk alanlar oluşurken, daha önce su altında kalan bölümlerin ortaya çıktığı görüldü. Bölgedeki göletlerde su seviyelerinin düşmesinde yağışların azalması ve kurak geçen dönemlerin etkili olduğu ifade edilirken, özellikle son iki yılda yaşanan kuraklığın su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığı belirtiliyor.
ÇORLU ÇEVRESİNDEKİ GÖLETLERDE DE SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR
Çorlu çevresindeki farklı göletlerde de benzer görüntülerin ortaya çıkması dikkat çekiyor. Yağışların yeterli seviyeye ulaşmaması nedeniyle göletlerde su seviyeleri gerilerken, bazı bölgelerde göletlerin kıyı şeritleri belirgin şekilde genişliyor. Kuraklığın devam etmesi durumunda tarımsal faaliyetlerden doğal yaşama kadar birçok alanın bu durumdan etkilenebileceğine dikkat çekilirken, bölgedeki su kaynaklarının korunmasının önemine vurgu yapılıyor.
ÇORLU SON AYLARDA YAĞIŞ GÖRMEDİ
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte Çorlu’da yağmur yağmazken, göletlerde de bundan nasibini aldı. Eylül ayının ortalarına gelinmesine rağmen yağmur hala yağmadı. Her yıl yaşanan kuraklık nedeniyle göletlerde bundan etkileniyor.
GÖKHAN DUMAN