Seyahat Sağlık Sigortası Kaç Ay Geçerli?
Sağlık

Seyahat Sağlık Sigortası Kaç Ay Geçerli?

  • 07 Ekim 2024

Seyahat sağlık sigortası, kişinin temel sağlık hizmetlerini sağlayarak finansal açıdan korunmasını amaçlayan bir sigorta türüdür. Sigortanın kapsamı, seyahat edilecek ülkeye veya bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte yalnızca seyahat esnasındaki sağlık sorunlarına karşı değil seyahat iptalleri, gecikmeleri, kayıp bagajları veya hırsızlık durumlarını da kapsayacak şekildedir. Sağlık sigortasının kaç ay geçerli olacağı ise seyahat süresine göre değişkenlik gösterebilir.

Seyahat Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Seyahat sağlık sigortasının kapsamı, kişinin seyahat detaylarına göre değişkenlik gösterebilir. Seyahat süresine, hangi ülkeye ve bölgeye hangi amaçla gidileceği, olası olumsuzlukların neler olabileceği gibi durumlara göre farklılık gösterir. Fakat genel itibarıyla şunları kapsar:

Acil Tıbbi Durumlar: Seyahat sırasında meydana gelebilecek hastalık ve kazalarda ambülans transferleri, tıbbi müdahaleler, hastane masrafları gibi masrafları kapsar.

Tedavi Masrafları: Tedavi masrafları, reçeteli ilaçlar, laboratuvar testleri gibi masrafları kapsar. 

Geri Dönüş Maliyeti: Seyahat esnasında olası rahatsızlıklar sonucunda geri dönme ihtimaline karşı dönüş masraflarını kapsar. 

Bagaj Kaybı ve Hırsızlık: Seyahat sırasında uçakta, otobüste, takside, konaklanılan yerde bagajın kaybolması veya hasar alması durumunda veya yaşanılabilecek hırsızlık durumlarında bu kayıplar karşılanır. 

Bunlar genel anlamıyla seyahat sağlık sigortasının kapsadığı durumlardır. Kişi dilerse poliçe detayına ek hizmetler de ekletebilir.

Seyahat Sağlık Sigortası Türleri Nelerdir?

Seyahat sağlık sigortası, seyahat edilecek ülkeye göre değişkenlik gösterebilir. Buna bağlı olarak farklı sigorta çeşitleri bulunur:

Yurtiçi Seyahat Sağlık Sigortası: Yalnızca Türkiye içinde yapılacak seyahatlerde geçerlidir. Tıbbi müdahaleleri, tedavi masraflarını ve reçeteli ilaçları kapsar.

Yurtdışı Seyahat Sigortası: Yurtdışına yapılacak seyahatler için geçerlidir. Ambülans transferlerini, tıbbi müdahaleleri, tedavi masraflarını ve reçeteli ilaçları kapsar. 

Schengen Vizesi Seyahat Sağlık Sigortası: Schengen bölgesine yapılacak seyahatleri kapsar. Eğer gerekli vize başvurusu yapılmamışsa bu sigorta ile vize başvurusu yapılması için gereken minimum teminat tutarı karşılanır.

Seyahat amacına ve gidilecek ülkeye göre farklı sigorta türleri bulunur. Seyahat amacı belirlendikten sonra bunlardan en uygun olanın yapılması daha doğru olur.

Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Seyahat sağlık sigortası, kişinin kendi ülkesindeki veya gideceği ülkedeki sigorta şirketi üzerinden yapılır. Bazı ülkeler güvenlik nedeniyle seyahat edecek kişinin sağlık sigortası yaptırmasını zorunlu kılar. Bu yüzden gidilecek ülkenin ne gibi şartlar aradığını önceden araştırmak oldukça önemlidir. Öncelikle ihtiyaçların doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Seyahat edilecek ülke, seyahat süresi, sağlık durumu, kişi sayısı, hangi amaçla gidildiği gibi faktörler belirlenmelidir. Ardından gidilecek ülkenin aradığı şartlar, hangi sigorta şirketinden yararlanılacağı, fiyatları, kapsamları incelenir. Ardından karar verildikten sonra da sigorta şirketiyle yapılan sözleşmeye imzalar atılır.

Seyahat sağlık sigortası yaptırırken şirket veya acente seçimi de önemli bir konudur. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar; sigorta şirketinin güvenilirliği, poliçenin detayları, sigorta primleri ve acil durumlarda şirketin ne tür destekler sunduğudur. Bunlar detaylı şekilde araştırılmalıdır. 

Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatları Nedir?

Seyahat sağlık sigortası fiyatları bazı faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Seyahat süresi, kişi sayısı, gidilecek ülke, poliçe detayları, genel sağlık durumu, hangi amaçla gidildiği gibi durumlar fiyatları etkileyebilir. Çünkü sigorta kapsamı genellikle temel sağlık hizmetlerinden oluşur. Örneğin, ekstrem sporlar için seyahat sağlık sigortası daha farklı ve risk içeren detayları içermelidir. Bu da fiyat üzerinde değişikliklere neden olur.