• Hastane İnşaatı Tasarruf Kapsamına Alınacak Mı?
  • Hastane İnşaatı Tasarruf Kapsamına Alınacak Mı?
  • Hastane İnşaatı Tasarruf Kapsamına Alınacak Mı?
Çorlu Güncel

Hastane İnşaatı Tasarruf Kapsamına Alınacak Mı?

  • 14 Mayıs 2024
  • 601 Kez Okundu

İhalesi yapılan Ergene Devlet Hastanesi’nin tasarruf tedbirlerine takılıp takılmayacağı merak konusu oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz gün tasarruf tedbirleri açıklamıştı. Tasarruf tedbirlerine göre yeni kamu binalarının yapılması 3 yıl durdurulmuştu, şimdi gözler Ergene Devlet Hastanesi’ne çevrildi. İhalesi yapılan Ergene Devlet Hastanesi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından görüşülüyor. Yüklenici firma ödeme garantisi isterken, tasarruf tedbirleri kapsamında Ergene Devlet Hastanesi’nin yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. 

26 MART TARİHİNDE İHALESİ YAPILMIŞTI 

Ergene Devlet Hastanesi’nin ihalesi 26 Mart 2026 tarihinde gerçekleşmişti. İhale Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştı. İhale kapsamında hastanenin toplam inşaat alanı 13.993,29 m2 olan, B+Z+3 Katlı Betonarme Hastane Binası yapılması planlanıyordu. Gazetemizin edindiği bilgilere göre hastanenin ihalesine bir firma girerek ihaleyi aldı. İhale şu anda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından inceleniyor. 

TASARRUF TEDBİRLERİ KAPSAMINDA 3 YIL KAMU BİNASI YAPILMAYACAK 

Tasarruf tedbirleri kapsamında Deprem riski hariç, yeni hizmet binası alımı/yapımı 3 yıl süreyle durdurulacak kararı alınmıştı. Diğer alınan kararlar ise şöyle, Kamu yerleşkeleri için getirilen kişi başına metrekare standardı uygulanacak. Mevcut binaların analizi ve kurumlar arasında etkin kullanımı sağlanacak. Yeni bina kiralanmayacak, mevcut kiralamalar bir takvimle sonlandırılacak. Doğal afet ve güvenlik hariç, yeni lojman ve sosyal tesis alımı/ yapımı ve kiralanması süresiz olarak yasaklanacak. Savunma ve güvenlik hariç, mevcut sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacak. Lojman kiraları ve sosyal tesis ücretleri rayiç bedel dikkate alınarak gözden geçirilecek.

SAĞLIK ALANINDAKİ YATIRIMLAR DEVAM EDECEK Mİ? 

Gazetemizin yetkililerden edindiği bilgilere göre sağlık sektöründeki bazı yatırımlar tasarruf tedbirleri kapsamından çıkabileceği belirtiliyor. Gazetemize bilgi veren yetkililer, “Tasarruf tedbirlerinde Sağlık, Savunma ve Güvenlik ayrı tutuluyor. Bu kapsamda Ergene Devlet Hastanesi’nin yapılmasıyla ilgili bir istisna durum olabilir. Bu konu önümüzdeki günlerde netlik kazanacak” denildi. 

HASTANENİN YAPILIP YAPILMAYACAĞINA ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE KARAR VERİLECEK

50 yataklı Ergene Devlet Hastanesi’nin yapılıp yapılmayacağına önümüzdeki günlerde karar verilecek. Ergene Devlet Hastanesi’nin tasarruf tedbirlerine takılıp takılmayacağına Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı karar verecek. Ergene Devlet Hastanesi sağlık yatırımı diye tasarruf tedbirlerine alınmaz ise hastanenin inşaatı başlayacak. 

İMDAT ŞAHİN