Grip Aşısına Herkes Ulaşamayacak
Çorlu Güncel

Grip Aşısına Herkes Ulaşamayacak

  • 24 Ekim 2020

Tekirdağ Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Ahmet Atalay grip aşısıyla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Atalay, “Grip aşıları sadece yüksek risk grubunda olanlara veriliyor, vatandaşlar grip aşısına hak sahibi olup olmadıklarına E-Nabız üzerinden bakabilirler” dedi.


Türkiye’ye toplamda 1 milyon 300 bin civarı grip aşısı geldiğini belirten Atalay sadece yüksek risk grubunda olanların şu anda grip aşısına ulaşabileceğini vurguladı. Hastalarımız grip aşısı alabilmek için yüksek risk grubunda olup olmadıklarını E-Nabız uygulaması üzerinden sorgulayacaklardır” diyen Ahmet Atalay, “Öncelikle risk grubunda olanlar aile hekimlerine başvurarak e-reçete yazdıracaklardır. Daha sonra eczanelere geldiğinde bizler sisteme kayıt ettikten sonra aşıyı depodan istiyoruz, grip aşıları şu anda eczanelerde yok depodan hasta adına sipariş üzerine gelmektedir” dedi. 
GRİP AŞISI GEÇTİĞİMİZ YILLARA GÖRE FARKLI YOLLA HASTALARA ULAŞTIRILIYOR
Gazetemize konuşan Tekirdağ Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Ahmet Atalay, “Grip aşıları bu sene geçtiğimiz yıllara göre daha farklı yolla hastalara ulaştırılmaya başlandı. Daha önceki senelerde hastalık ve risk faktörleri göz önüne alınmadan aşı olmak isteyen kişiler aşıları istedikleri eczaneden doktora başvurmadan temin edebiliyorlardı. Ama bu sene pandemi nedeniyle aşıya olan talep çok fazla ülkeye gelen aşı sayısı da çok az olduğu için sağlık bakanlığı tarafından aşı temini için farklı bir yöntem geliştirilmiştir. Toplamda 1 milyon 300 bin aşı geleceği söyleniyor, ilk etapta da 400 bin civarı aşı ülkeye gelmiş. Bu aşılar 21 Ekim Çarşamba günü ecza depolarına geldi” dedi. 
“GRİP AŞISI ALMAK İÇİN YÜKSEK RİSK GRUBUNDA OLMANIZ GEREKİYOR”
Konuşmasını sürdüren Atalay, “Burada nasıl bir yol izleniyor, aşı olmak isteyen hastalarımız e-nabız sistemi üzerinden yüksek öncelikli risk grubunda olup olmadığını kontrol ediyorlar. Yüksek öncelikli risk grubunda olan hastalarımız doktora başvurarak grip aşısı reçetelerini yazdırıyorlar. Reçetesini alan kişiler bu sefer eczaneye başvuruyorlar. Eczacılarımız reçeteyi sisteme işledikten sonra depodan hasta adına sipariş vererek hastaya aşıyı teslim etmektedir. Hasta da aldığı aşıyı aile hekimliklerinde veya hastanede yaptırmaktadır. İlk seferde aşı sırası gelmeyen kişiler e-nabız sistemi üzerinde bulunan influenza risk durumu butonuna tıklayarak aşı sırasının gelip gelmediğini takip etmeleri gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda ücretli olarak aşı temin edilebiliyordu ama şimdi öncelikli yüksek risk grubundan başlayarak öncelikli kişiler önce aşılarını olacaklar ondan sonra sağlık bakanlığı risk değerlendirmelerine göre yettiği kadar kişiye grip aşısı yapılmaya çalışılacak. Geçtiğimiz yıllarda da aşıyla ilgili sıkıntılar yaşanmıştı geçtiğimiz sene de 2 milyon civarında aşı gelmişti. 2 milyon civarındaki aşı da yeterli değildi” dedi. 
GRİP AŞISI SADECE BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR 
“Geçtiğimiz senelerde hiç grip aşısı yaptırmamış olan insanlar bu sene grip aşısı olmak için sıraya geçiyorlar. Grip aşısıyla ilgili çıkan haberler grip aşısına yoğunluğu artırdı. Vücudunuz dirençli olsun gribe yakalanmayın diye haberler çıktı ama ülkeye gelen aşı 1 milyon 300 bin civarında. Bu grip aşısı yüksek riskli grupta yer alan insanlara bile yetmeyecek derecede. Türkiye’de üretimi yok grip aşısının” diyen Ahmet Atalay, “Grip aşısı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla kullanılıyor. Grip aşısı olduktan sonra grip olmayacaksın diye bir şey yok. Grip virüsü her sene kendini yeniliyor. Sadece bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşı yapılır. Zaten grip aşıları geçtiğimiz yıllardaki grip virüslerinin zayıflatılarak aşı haline getirilip bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılıyor.
VATANDAŞLARIN YOĞUNLUK OLUŞMAMASI İÇİN E-NABIZDAN KONTROL ETMELERİ GEREKİYOR
“Herkes E-Nabız Sistemine kayıt olarak, Sağlık Ocaklarına ve eczanelere gidip benim aşım geldi mi diye bir yoğunluk oluşturmadan E-Nabız üzerinden bakabilirler” diyen Atalay, “Yüksek risk grubundaysa bu zaten E-Nabız’da görünüyor, sağlık ocağına gidip aile hekimi reçeteyi yazıp, eczaneye gelecek bizlerde depodan girip aşısı isteyebileceğiz. Şu an bizlerde aşı yok, aşı depolarda, bize depolar reçeteyi girmediğimiz taktirde aşı çıkışı yapamıyor. Şu anda biz eczane olarak 3 günde bir aşı verdik. Çok yüksek riskli 5 tane hastalığı olan bir hastaya aşıyı verdik. Hastaların eczane ve sağlık ocaklarına gidip bu süreçte bulaş riski oluşturmamak için E-Nabız dan kontrol etmeleri gerekiyor. Sırası gelen aile hekimine gidip grip aşısını yazdıracak” dedi. 
İMDAT ŞAHİN