Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçi desteklemeleri konusunda yaptığı planlamaları Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan’a sorduk.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçi desteklemelerini bir araya toplamaya çalıştığını ifade eden Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan, “Mazota, gübreye, ilaca, tohuma ayrı ayrı ayrı verilen desteklemeler iki ayrı dönemde tek seferde verilmesi planlanıyor” dedi. Desteklemelerin Ekim ile Mart Ayı’nda verilmesi çiftçiler için olumlu olacağını da ifade eden Ertan; “Desteklemeler dönüm olarak değil ürün olarak verilmesi de planlar arasında” dedi.
“Çiftçinin Ürettiği Ürünlere Puan Sistemi Getiriliyor”
“Çiftçilerin desteklemeleri konusunda yapılacak değişiklikler 2020 yılını kapsıyor” diyen Yüksel Ertan; “Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri bir araya toplamaya çalışıyorlar. Çiftçilere puanlama sistemi getirecekler ve ürüne göre puan verecekler. Örneğin ayçiçeğine 2, buğdaya 1, mısıra 3 gibi bu puanlama üzerinden tek destekleme verelim diyorlar. Daha önceden ve şu andaki olan destekleme dönüm başına yapılıyordu. Gübre ve mazot desteği ayrı ayrı veriliyordu, şimdi yapılmak istenen ise gübre mazot desteği ayrı ayrı değil birleştirilerek verilmek isteniyor” dedi.
“Destekler Ekim Ve Mart Ayında Tek Seferde Verilecek”
“Gübre ve mazot desteği birleştirilecek fakat iki dönemde verilecek” diyen Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan, “İlki Ekim Ayı gibi ikinci destekleme de Mart Ayı’nda yani çiftçinin ürününü ektiği ve biçmeye yakın olduğu tarihlerde desteklemeler verilecek. Bu desteklemelerde örneğin gübre desteği almak için ayrı dosya hazırlanıyordu, mazot desteği almak için ayrı dosya hazırlanıyordu. Bunun yapılmaması için tek destek verelim deniliyor. Amaç burada gübre, mazot, ilaç, tohum destekleri ayrı ayrı verilmeden tek seferde vermeyi planlıyorlar. Yapılmak istene çiftçiye şöyle faydalı olacak. Çiftçi desteklemesini ekim ayında yarısını mart ayında da yarısını alacak. Buda çiftçi için iyi olur ama alt yapısının iyi yapılması gerekiyor” dedi.
Altyapısı İyi Hazırlanırsa Çiftçiler İçin Olumlu
“Çiftçiler mazot, ilaç, tohum için ayrı ayrı beyanname veriyordu şimdi tek seferde ihtiyacını karşılayacak” ifadelerini kullanan Yüksel; “Bizler stratejik ürünlere dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunduk. Puanlama yaparken çiftçiler fiyatları önceden bildirmeleri gerekiyor ki çiftçiler ne destek alacağını bilerek hareket etsinler. Hatta bunun planlanması lazım, ihtiyaca göre, çiftçilere denmesi lazım, senin bu kadar yerin varsa bu kadarına ayçiçeği, bu kadarına buğday ek diye. Sulak arazilere buğday ekilmesine gerek yok, mısır ekilmesi lazım daha başka ürünler ekilmesi gerekiyor bunları da ilettik” dedi.
Haber Merkezi