Soğuk havaların kendisini hissettirdiği şu günlerde alternatif tıp olan bitki içeceklerine vatandaşların talebi arttı.

Soğuk havalarda nezle, girip olmamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için insanların yöneldiği bitki çayları havaların soğumasıyla birlikte tercih edilen ürünler arasında yer aldı. Vatandaşlar özellikle ıhlamur, adaçayı gibi bitkilere yöneldi.
SOĞUK HAVALARDA TALEP ARTIYOR
Alternatif tıbba insanların ilgisi yoğun diyen esnaf Mehmet İyidoğan; “Eczaneden ilaç yerine ıhlamur, hadmi çiçeği, karışık kış çayları, himisküstür, adaçayı gibi bu tür bitkilerde şifa arıyorlar. Kış ayları girince buna talep oluyor. Bizde elimizde geldiği kadar insanların taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Kurutulması iyi yapılmış, iyi paketlenmiş ürünleri satmaya dikkat ediyoruz. Çünkü güneşte kurutulan bitkilerin bütün özelliği kayboluyor. Bunların daha gölge ortamlarda kurutulması gerekiyor” dedi.
ALIRKEN DİKKAT EDİLMELİ
Konuşmasını sürdüren esnaf Mehmet İyidoğan; “İnsanlar iyi yerlerden ıhlamur, adaçayı gibi bitkileri almaları gerekiyor. Örneğin orman ıhlamuru, orman adaçayı almaları gerekir. Egzoz gazı görmemiş yerlerden bu bitkileri almaları gerekir. Bize de genellikle İğneada tarafından ve burada balkan köyleri tarafından gelir. İnsanlar belki çok dikkat edemez ama esnafların daha dikkatli olmaları gerekir. Çünkü insanlar şifa bulmak için bunları alıp içiyor. Satan esnafların dikkatli olmaları daha önemli” dedi.
İMDAT ŞAHİN