Çiftçi Ürününü İyi Tarım'la Daha Kolay Satıyor
Çorlu Güncel

Çiftçi Ürününü İyi Tarım'la Daha Kolay Satıyor

  • 16 Şubat 2018

Çorlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhan Alim, Trakya Bölgesinde İYİ Tarım uygulamalarının arttığına dikkat çekerek, İYİ tarım yöntemiyle hem çiftçilerin yetiştirdikleri ürüne kolayca alıcı bulduğunu hem de tüketicilerin doğal ürüne ulaşma imkanını yakaladığını söyledi

İyi Tarım Yapan Çiftçiye Destek

Çorlu genelinde iyi tarım projeleri yürütüldüğünü açıklayan Çorlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhan Alim, Seymen’de özellikle kavun üreticilerine iyi tarım uygulamaları semineri ve destekleri verdiklerini söyledi. Alim, destekleri önümüzdeki günlerde de devam ettirmeyi amaçladıklarının dile getirdi. Çorlu’da sanayi tesisleri nedeniyle organik tarım yapılmasının zor olduğunu belirten Alim, Çorlu için iyi tarım uygulamasının daha etkin yürütülebildiğini ve Seymen’de 14 çiftçiyle bu uygulamalar başladıklarını açıkladı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden bağımsız olarak Ergene ve Çorlu Bölgesinde İYİ tarım uygulamasını yapan firmalar olduğunu söyledi.

Herşey Kayıt Altına Alınıyor

Alim gazetemize yaptığı açıklamada, iyi tarım uygulamaları hakkında şu bilgileri verdi: “İyi tarım şu, yaptığını yaz, yazdığını yap. Tarlaya ne yaptıysan onu yaz, kayıt altına al. Eğer bir şey yapmayı düşünüyorsan, kafanda varsa onu yazmışsan defterine onu yap tarlanda. Temel mantık bu yani kontrollü üretim demek. Takip sistemi, aynı şekilde bertaraf da hesaba katılıyor. Mesela ben gübrenin çuvalını çöpe atmıyorum, şu şekilde biriktiriyorum, şu şekilde bertaraf ediyorum şeklinde, İşte aldığımın faturası burada, şu firma tarafından üretiliyor. Ürettiğimin de tümü kayıt altına. Dolayısıyla hangi ilacı attığımı kaydediyorum. Diyorum ki biz buğdaya süne ilacı atmadık. Gidiyorum tarım ilçe müdürlüğüne müsaade ettiği ölçüde şu ilacı attım diye kaydediyorsun” dedi.

Kimyasal Kullanımı Sınırlandırılıyor

İYİ tarım uygulamalarında kimyasal gübre kullanımını ve ilaç kullanımını azaltmaya çalıştıklarını sadece gerektiğinde ve yeteri kadar gübre ve ilaçlama yapılmasına müsaade ettiklerini belirten Alim, “Mesela Esetçe bölgesinde ormanlık alan olduğu için sünelerin kışlak bölgesi. Kışı orada geçiriyorlar. Genellikle çok küçük, cüzi bir bölgede ilaçlamaya müsaade ediyoruz, buğday numunelerindeki kimyasal kalıntı miktarlarını da laboratuarlarımızda kontrol ediyoruz. Çorlu için İYİ tarım uygulamalarını güzel bir şekilde gerçekleştiriyoruz” dedi.

Çiftçi Daha Çok Kazanıyor

İYİ tarım uygulamalarının Trakya için iyi bir sonuç olduğunu belirten Alim,  İyi Tarım yapan çiftçilerin  her zaman kazandığını Bakanlığın da İyi tarım yapan çiftçilere destek verdiğini söyledi. İyi tarımın verimliliği azaltmadığını aksine verimlilikte iyileşme sağladığının belirten Alim, “Ürünü kaliteli üretiyorsunuz. Çiftçinin gelirinde bir artış oluyor ayrıca biz de dekar başına destek oluyoruz. Bir de ürünün eğer iyi tarım sertifikası varsa tercih sebebi oluyor. Kolay satıyorsunuz. Diyelim ki firmalar burada İYİ tarım uygulaması yapıyor. Elma, armut ürettiğinde iyi tarım sertifikasını toptancıya sunduğunda bu ürünü marketlere satacaksa, satın almacılar bunu tercih ediyorlar.  Aynı fiyata verse bile daha çabuk ve hızlı satabiliyor ürününü.” şeklinde konuştu.

SEYFİ GENÇ