Trakya Bölgesi’nin en önemli tarım bitkisi olan ayçiçeğinin TÜBİTAK 1003 projesi kapsamında, yüksek oleik asit içeriğine sahip, Orobanş’a dayanıklı olarak geliştirilmesi üzerine çalışmaları devam ediyor.
TÜBİTAK 1003 projesi
kapsamında Trakya Bölgesi’nde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ), Edirne
Trakya Üniversitesi ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ortaklığında,
ayçiçeği yağında yüksek oleik asit içeriğine sahip 'canavar otu' olarak bilinen
asalak bir bitki olan Orobanş’a dayanıklı ayçiçeği çeşit oluşturma projesi
çalışmaları devam ediyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, NKÜ
Bitkisel Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doc. Dr. Banu Bilgen,
"Biz bu laboratuvarda ayçiçeği üzerine TÜBİTAK 1003 projesi yürütmekteyiz.
Projemiz yüksek oleik asit içeriğine sahip, Orobanş’a dayanıklı ayçiçeği çeşit
geliştirilmesi üzerine. Bu 1003 projesi kapsamında üç kurum ortaklaşa
çalışmaktayız. Projemizin koordinatörü Trakya Üniversitesi Mühendislik
Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Prof. DR. Yalçın Kaya, diğer
ortağımız Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Göksel Evci, Namık Kemal
Üniversitesi kısımda benim yürütücülüğümde devam etmekte" dedi.
"Projemiz şu anda ikinci yılını
dolduruldu"
Projenin üç yıllık olduğunu ve ikinci yılını
doldurduğunu belirten Bilgen, "Ayçiçeği ülkemiz için ve Trakya için önemli
bir bitki. Biz de bu bitki üzerinde bir proje TUBİTAK’a sunduk. Projemiz şu
anda ikinci yılını dolduruldu. Üç yıllık bir projeydi, projede hem klasik ıslah
çalışmaları hem de moleküler ıslak çalışmaları birlikte yürütülmekte. Moleküle
kısmı, bizim üniversitemiz tarafından yapılmakta. Biz moleküler kısmında,
yüksek oleik asit sahip bireyleri molekül markör yöntemini kullanarak
seçiyoruz. Aynı zaman da yüksek oleik asit sahip bireylerde, Orobanş’a dirençli
olan markör yöntemiyle seçime tabir tutuyoruz marköra dayanıklı seleksiyon
kısmını yapıyoruz. Klasik ıslah çalışmaları ise diğer ortaklarımız tarafından
yapılmakta" ifadelerini kullandı.
"Ayçiçeğinde de yüksek oleik asit ayçiçeği
geliştirmek önemlidir"
Ayçiçeğinde kızarma yağının tercih edildiğini
vurgulayan Bilgen, "Yüksek oleik asit ayçiçeği için şu açıdan önemli,
kızartma yağı için tercih edilen ve günümüzde salık açısından yağ içeriği
açısından tercih edilen bir yağ olduğu için ayçiçeğinde de yüksek oleik asit
ayçiçeği geliştirmek önemlidir. Ayrıca Orobanş’ta bir diğer adıyla ‘canavar
otu’ da ayçiçeği bitkisi için tehdit unsuru olduğu için, Orobanş’a dayanıklı
olması geliştirilen çeşitler bizim için önemli. Hem Orebanş hem de yüksek oleik
asit çeşit geliştirdiğimiz de ve sonuçlandırıldığında ülkemiz ve bölgemiz için
ayçiçeği adına önemli bir proje ve ekip olarak çeşit geliştirmiş olacağız"
açıklamasını yaptı.
"Ortaklaşa çalışmalar devam ediyor"
Çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini aktaran
Bilgen, "2018’in Nisan ayından doluyor. Bu döneme kadar zaten yüksek oleik
asit bireyleri biz belirledik bunların tarla denemeleri Edirne’de Trakya
Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılıyor. Yağ asitleri içerikleri de
Trakya üniversitesi tarafından belirleniyor. Ortaklaşa çalışmalar devam ediyor.
Üç yıl tamamlandıktan sonra birkaç nesil daha devam etmesi gerekiyor"
ifadelerine yer verdi.