‘Osmanlı Döneminde Çorlu' Kitabı Tanıtıldı
Çorlu Güncel

‘Osmanlı Döneminde Çorlu' Kitabı Tanıtıldı

  • 29 Aralık 2017

Çorlu’nun tarihine ışık tutacak "Osmanlı Döneminde Çorlu Nüfus Defterlerinde" ve "Osmanlı Döneminde Çorlu Temettuat Defterlerinde" kitapları Çorlu Belediyesi Tarihi Binasında yapılan tanıtım toplantısı ile tanıtıldı.

Çorlu Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan Osmanlı Döneminde Çorlu kitabının tanıtımına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Muhtarları ve STK temsilcileri katıldı.

 “Çorlu Tarihini İncelemekten Çok Mutluyum”

Osmanlı Döneminde Çorlu kitabını hazırlayan Nuran Koltuk toplantıda hazır bulundu. İlk konuşmayı yapan Nuran Koltuk: “Öncelikle herkese teşekkür ediyorum. Bu kitabın hazırlanmasına sağlayan Çorlu Belediyesi”ne çok teşekkür ediyorum. Başta Ünal Baysan ve yönetimi gerçekten Çorlu’ya önemli bir eser kazandırdılar. Bu kitap Osmanlı Belgelerine dayanmaktadır. Bilindiği Üzere İmparatorluklar birçok etnik unsuru bir arada yaşamasını sağlayan unsurlardır. 20 yüzyılda imparatorluklar yerini tek milletli uluslara bıraktı. Bu bağlamda Osmanlı İmparatorluğu da farklı din ve etnik unsurları barışçıl bir şekilde kendi bünyesinde yaşamasını sağlamıştır. Kitaplara değinecek olursam iki kitap üç cilt olarak çıkardık. Bu kitabımız iki cilt olarak çıktı. Bu kitaplar aslında mikro tarih çalışmalarıdır. Bir bölgede yaşayan insanların incelenmesidir. Bugünkü Çorlu’nun gelişmişlik yapısı, kültürel farklılıkları geçmiş dönemdeki tarihiyle bağlantılıdır. Nüfus adlı eserimizde genellikle çorlu nüfusu ve ailelerine yer verdik. Çorlu da etkili olan sülale ve aileler bunları yaş aralıklarına göre istatistikî bilgi haline getirdik. Çorlu 1830 yılında 13 mahalle ve 9 köyden oluşuyor. 1830 yılında Çorlu’da Müslüman ve Ecnebi mahalleleri var. 1830 yılında iki defter tutuluyor. Müslümanlar için ve Gayri Müslimler için ayrı ayır defterler tutuluyor. Kitabımız çok kapsamlı bir şekilde hazırlandı. Siz değerli konukların incelemesine sunuyoruz” dedi.

“Tarihimize Sahip Çıkıyoruz”

Kitabın tanıtım toplantısında konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan: “Çorlu’nun tarihini araştırmasına girdikçe yeni bilgilere ulaştık. 1800 yıllara kadar inebildik. Osmanlı döneminde Çorlu’muz önemli merkezlerden birisi olmuş. Özellikle tarım ve konaklama alanında. Avrupa’ya giden herkesin konakladığı alanlardan bir tanesi Çorlu olmuş. Bu kitapları okuduğunuz zaman çok ilginç şeyler olduğunu göreceksiniz. Ben birinci kitabı okudum. İkincisini de okuyorum. Çorlu tarih boyunca çok önemli kararlar almış. Çok önemli yatırımlar yapmış ve Çorlu’da yaşayan insanların birbirleriyle yardımlaşmalarını çok güzel sergileyen bir kitap. Bu kitapta emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Çorlu’muzu Anlatan Tanık Belgeseli Hazırlıyoruz”

Başkan Baysan konuşmasının devamında; “Bu kitapların yanı sıra “Tanık” diye çok güzel bir belgesel hazırlıyoruz. Bu tanıkta birazdan birkaç dakikalık fragmanını hep beraber izleyeceğiz. Bu Tanık belgeseli de, Çorlu’da yaşları belli bir seviyeye gelmiş, uzun yıllardan beri Çorlu’da oturan büyüklerimizle konuşmalar yapıldı. Çorlu’da ne oldu ne bitti diye ne yaşadınız diye. Bu belgesel TRT’de ve bazı televizyonlarda yayınlanacak bir belgesel. Yine belgeselimiz hazırlandığı zaman Türkiye çapında bir gala gerçekleştirerek o filmimizi göstereceğiz. Çorlu’muzun geçmişini kültürünü de gelecek nesillere hediye olarak o filmimizi sunacağız” dedi.

“Bu Tür Çalışmalar Beni Heyecanlandırıyor”

Gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise; “20 yıl önce Çorlu’muz daha küçüktü şimdi muazzam bir büyüme gösterdi. 275 bin nüfusuyla 40 ilden daha büyük bir ilçe oldu. Tabi böyle bir yerinde tarihsel gelişimini çok iyi ortaya koymak lazım. Ben bu kitabın hazırlanmasında katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye başkanı olunca bütün ilçelerimize duyduğum heyecan aynı oldu. Çorlu’muzda yapılan ve diğer ilçelerimizde yapılan bütün çalışmalar beni çok heyecanlandırıyor” dedi.  Haber: İmdat Şahin