“Altyapıda Büyük Yol Aldık”
Çorlu Güncel

“Altyapıda Büyük Yol Aldık”

  • 11 Aralık 2017

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Şafak Başa, Avrupa Yakası’nı ziyaret ederek TESKİ’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başa, belediyelerden altyapı olarak neredeyse bir enkaz devraldıklarını belirterek, iki buçuk yılda rekor sayılabilecek yatırımlara imza attıklarını söyledi.

TESKİ EPEY İLERLEME SAĞLANDI

TESKİ’nin bir kamu kuruluşu olduğunu belirten Şafak Başa, “TESKİ bir kamu şirketi bir kamu tüzel kişisi. TESKİ bir kamu tüzel kişiliği, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlıyız ama ayrı yapımız ve kuruluşumuz var. Bizim amacımız sadece vatandaşa su kanal ve arıtma hizmeti vermek. Bunu da yeni kurulan belediyeler, büyükşehirler içerisinde iyi yaptığımızı düşünüyoruz.” dedi.

TESKİ’nin yeni kurulmasına karşın kuruluşundan bu yana 1800 kilometre altyapı yaptıklarını belirten Başa, altyapı işlerinin, altyapı inşaatlarının çok zor işler olmasına karşın göz önünde olmadığı için ihmal edildiğini söyledi.  Başa, “Şu ana kadar 920 kilometre atıksu/kanalizasyon hattı yapmışız, iki buçuk senede bu iyi bir rakam.  100 kilometre yağmur suyu, 800 kilometre içme suyu hattı yaptık. Bitti mi, bitmedi, daha çok yapacağız ama epey bir ilerleme sağlandı.” dedi.

ATIKSU ARITMA KAPASİTESİNDE REKOR ARTIŞ

Tekirdağ ve Çorlu’nun atıksu arıtmasında geride kaldığını belirten Şafak Başa, belediyelerden kendilerine devredilen atıksu arıtma tesislerinin günlük kapasitesinin sadece beş bin metreküp olduğunu söyledi. Yapılan çalışmalar sonucu arıtma kapasitesini 38 kat arttırdıklarını açıklayan Başa, bu artışın bir rekor olduğunu dile getirdi. Başa, “Koca Tekirdağ’da belediyelerin bize devrettiği toplam arıtma kapasitesi günde 5 bin metreküptü. Fakat sisteme verilen toplam su 190 bin metreküptü. Sisteme bu kadar su veriyoruz, su kirleniyor. Bu suyun tamamı arıtılmadan derelere ve denize veriliyordu. Bugün en son Yenice’yi açtık. Artık arıtma tesisi kapasitemizi 190 bin metreküpe çıkarttık yani 38 kat arttırdık. Batı Atıksu’yu geçen hafta açtık. DSİ’nin TESKİ adına yaptırdığı tesisler var. Onları da yavaş yavaş devreye alıyoruz. Bu yıl sonu, önümüzdeki yıl başı itibariyle 190 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaşacağız.” Şeklinde konuştu.

ALTYAPI ÇÖKMÜŞ DURUMDAYDI

Çorlu’da kendilerine devredilen altyapının çökmüş durumda olduğunu belirten TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, Çorlu’nun 43 noktasından derelere atıksu döküldüğünü fakat yapılan konnektörlerle bu deşarjların önüne geçilerek arıtma tesislerine gönderilmeye başlandığını söyledi. Başa hedeflerinin hiçbir dereye deşarj yapmamak olduğunu açıkladı. Siyasi polemiklerden uzak durarak iş yapar kuruluşu olmayı hedeflediklerini dile getiren Başa, “Çorlu’da altyapı çökmüş durumdaydı. Onları çözmekle uğraşıyorduk. Bize devredilen altyapı berbat durumdaydı. En çok altyapıyı Çorlu’ya Ergeneye yaptık. Altyapıyı yaptığımız anda kayıp kaçak oranı da düştü. Arıtma tesisleri şu anda çalışıyor. Bir iki aya Çorlu’nun atık suyunun yüzde 80’i arıtmalara bağlanacak.” Dedi.

Su baskınları e yağmur sularıyla ilgili bir soru üzerine Başa, 70-80 metreküp üstü bütün yağışların her zaman için potansiyel tehlike olduğunu söyleyerek, “Bu yağışlar sonrasında taşkınlardan kaçmak zor, Avrasya Tüneli’ni bile su bastı. Yağmur suyu aslında TESKİ’nin yetkisinde değil. Üst yapıyı yapan kuruluşun, yolu yapan üstyapıcı kuruluşun görevidir. Fakat günah keçisi ilan edilmemek için sorumluluğu üstümüze aldık. DSİ’nin yapması gereken işleri de biz yapmaya başladık. Marmara Ereğlisi’nde karayolu menfezi tıkandı. Yol baraja döndü. Menfezi açmamıza izin vermediler, kepçelerle suyu tahliye etmek zorunda kaldık. Taşkın kanununa, Taşkın koruma kuruluna göre dereler, taşkınlar DSİ sorumluluğunda fakat sorumlu, suçlu olarak biz itham ediliyoruz. Kamu kuruluşları Büyükşehir-Bütünşehir sonrasında biraz kolaycılığa kaçıyor, yetki karmaşası da var ama kimse elini taşın altına sokmak istemiyor.” dedi.

ÇORLU’NUN SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

TESKİ’nin Büyükşehir olduktan sonra faaliyet alanının gelişmesinin hizmet açısından olumlu olduğunu belirten Başa,  ilç ve belde belediyelerinin gücünün yetmeyeceği fakat vatandaşın ihtiyaç duyduğu yatırımların bu şekilde TESKİ eliyle yapmanın önünün açıldığını söyledi. Başa, “Büyükşehir olmasıydı TESKİ bunları yapamazdı. Çerkezköy Belediyesi’nin de gücü yetmezdi. Şimdi yapabiliyoruz. “ dedi. Başa, Çorlu’nun altyapısı için yapılan yatırımlar için şunları söyledi, “Çorlu’da suyu çözmemiz gerekiyor. Kanal sorununu da çözmemiz gerekiyor. Tüm kanalları arıtmaya vereceğiz. İlk önceliğimiz Çorlu’da su. Üç büyük dev depo yapıyoruz. Terfi merkezlerini yeniliyoruz, isale hatlarını yeniliyoruz. Bunlar bitince Çorlu’da büyük yenileme olur. Elektrik kesildiğinde suların akmasını sağlayacak sistemi kurmak için 3 milyon liralık yatırım yaptık. Bu sistemi Süleymanpaşa’ya bile kurmadık. Su sorununu çözmek için yeni kuyular açıyoruz. Havuzlar’a  Önerler’e yeni kuyular açtık. Bu kuyular 360 metre derinlikte. Fakat bizim baraj yapmaya da ihtiyacımız var. Baraj yapmak normalde TESKİ’nin değil DSİ’nin görevi fakat buna ihtiyacımız var.  Reşadiye’de çelik boru kırılıp kanalizasyonu bulup oraya akmaya başlamış. Bu nedenle yüzeyde görülen bir yel yok. Boruların yerlerini gösteren koordinat bilgileri de elimizde yoktu. İki gün boyunca Reşadiye’nin suyu kesildi ve biz boruların yerini, sızıntıyı kameralarla girip tespit edebildik. Fakat bunun sonucu 2 gün sular akmadı.”

TESKİ’nin daha hızlı hareket etmek için üstyapıların yapılması için asfalt ve taş döşeme işine de gireceklerini açıklayan Genel Müdür Başa,  “Kazdığımız yeri kendimiz kapatacağız, yama yapacağız. Çorlu’da kazdığımız her yeri biz kapattık. Çorlu belediyesi de kazı izni konusunda hassas. Bize de kaç kere ceza yazdılar. Tüm yatırımlarımızı özkaynaklarımızla yapıyoruz. Su faturasından gelen paralar yine su faturalarına gidiyor. “ dedi.