Trakya’da tohum ıslah çalışmalarında en büyük emeği kadınların verdiği bir firmada milli tohumlar, toprağa adeta nakış nakış işlenerek üretiliyor. Tohumların 12 yıl süren ıslah edilme süreci ise devam ediyor.
Tekirdağ’ın Süleymanpşa
ilçesinde faaliyet gösteren yerli tohum firması Trakya Tarım ve Veterinerlik
Şirketinde yıllardır yapılan tohum ıslah çalışmalarında kadınlar, seçilen en
iyi buğday başaklarının tanelerini elle ayıklıyor, ardından her başak
tanelerini kodlayarak bir sonraki sene küçük sıralar halinde deneme tarlalarına
ekiyor. Büyüme ve olgunlaşma sürecinde ıslahçılar tarafından takip edilen yeni
başaklar tekrar kadın işçiler tarafından titizlikle toplanıp sonraki yıllarda
daha büyük alanlara ekilerek çiftçilere elit tohum olarak sunuluyor.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Trakya Tarım
firmasının AR-GE Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi Samet Duğan, "Şirketimiz
1995 yılında yüzde yüz yerli sermaye Türk tohumculuk firmasıdır. 2004 yılında
Ar-Ge çalışmalarına başlayan şirketimiz bugüne kadar toplamda 22 adet çeşit
geliştirdi. Bunların 13 tanesi ekmeklik buğday, 3 tanesi makarnalık buğday, 3
tanesi arpa, 1 tane yulaf, bir tane adi fiğ ve bir tanede tritikale çeşidi
olmak üzere toplamda 22 adet çeşide sahibiz" dedi.
"Bir çeşidin piyasaya çıkması 12 yıl
sürüyor"
Şirket olarak Ar-Ge çalışmalarında verim, yüksek
verim, hastalıklara dayanıklılık ve kurallılığa dayanıklılık olmak üzere aynı
zamanda kaliteyi ön plana çıkararak yeni ıslah çeşidi çıkarmaya uğraştıklarını
vurgulayan Duğan, "Bugüne kadar da bunu başardığımıza inanıyoruz. Islah
ettiğimiz çeşitlerin arasında Rumeli çeşidi, Türk çiftçisi tarafından beğeni
ile ekiliyor ve ekildiği zaman yüksek kaliteye sahip aynı zamanda yüksek
verimli. Çiftçimiz Rumeli çeşidini ektiği zaman hem yüksek verim hem de yüksek
kaliteli olduğu için yüksek fiyata satıp, daha yüksek gelir elde edebiliyor.
Şuan burada da yeni çeşitlerin ıslah çalışmalarını yaptığımız arazi, burada
melezlemelerin ekim çalışmalarını yapıyoruz. Bir çeşidin piyasaya çıkması 10-12
yıllık bir süreci alıyor. Biz de burada kadın işçilerimiz ile burada tek tek
başak ekimi yapıp bu melezleri üretime sokmaya uğraşıyoruz. Burada binlerce
melez çeşidin ekim çalışması yapılıyor" diye konuştu.
"Trakya’nın tarlalarını görsünler, verimli
olduğunu öğrensinler istiyoruz"
Yıllardır ekim işinde zamanı geldiğinde
çalıştığını dile getiren Ayten Keser, "İşimizden çok memnunuz.
Vatandaşlara hizmet vermek istiyoruz. Burada tek başaktan üretim yapıyoruz.
Çeşit ürünlerimizi çoğaltmak istiyoruz. Vatandaşa hizmet vermek istiyoruz.
Trakya’nın tarlalarını görsünler, verimli olduğunu öğrensinler istiyoruz. Bu
ayda ekiyoruz. Başakları depomuzda, hepsi tek başaktan üretim yapılıyor. Sonra
başlıyoruz burada tek tek ekmeye sonrada mayıs ayında başaklarımız yetişince tarlamızda
tek tek seçiyoruz onları" ifadelerini kulandı.