Her Yıl 8 Milyon Kişi Ölüyor
Çorlu Güncel

Her Yıl 8 Milyon Kişi Ölüyor

  • 14 Eylül 2017

Dünya Sepsis Günü nedeniyle “Sepsis hastalığı ve belirtilerine ilişkin Çorlu Devlet Hastanesi Konferans Salonunda uzmanlar tarafından eğitim programı düzenlendi. Düzenlenen eğitim programında Prof. Dr. Makbule Cavidan Arar ve Yrd. Doç. Dr. İlker Yıldırım tarafından farkındalık, tanı ve tedavi yöntemleri anlatıldı.

Türkiye’de sepsis gelişen hastaların, hasta ölüm oranlarının ise hastalığın şiddetine bağlı olmakla birlikte ortalama yüzde 60 civarında olduğunun tahmin edildiği açıklandı. Sepsisin akciğer kanseri, prostat kanseri, meme kanseri ve AIDS toplamından daha fazla kişide görüldüğü kaydedildi. Dünya Sepsis Günü ile ilgili Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığınca ortaklaşa yürütülen eğitim programı kapsamında  2017-2018 Eğitim Kampanyası Tanıtım Sunumu Yrd. Doç. Dr. İlker Yıldırım tarafından yapıldı. Yıldırım, “Sepsis’e karşı savaşta sağlık personelinin ve halkın farkındalığı büyük önem taşımaktadır. Sepsis tanımlaması ve tedavi prensipleri 2016 yılı Aralık ayında yeni bilimsel bulgular nedeni ile değiştirilmiştir. Bununla ilgili olarak tüm sağlık personelinin acil olarak eğitim alması gerekmektedir” dedi.

Basının önemi büyük

Basının konuyu gündeme almasının önemine de vurgu yapan Yıldırım; “Tanı ve tedavinin geçikmeden yapılabilmesi ve böylelikle sepsis görülme sıklığı ile sepsis nedeniyle ölümlerin azaltılabilmesi için halkın farkındalığı büyük önem taşımaktadır. Bu yılın Mayıs ayında Cenevre’de gerçekleşen Dünya Sağlık Örgütü Genel Kurulunda (Dünya Sağlık Asamblesi) sepsis ile ilgili oturum yapılarak önemli hastalıklar listesine alınmıştır. Tüm bu gelişmelerin ışığında Türk Yoğun Bakım Derneği, Sağlık Bakanlığının destek ve katılımı ile ülkemizdeki tüm sağlık personeline yönelik bir eğitim kampanyası planlamıştır. Hedef tüm sağlık personeline ulaşmak olduğundan bu eğitimlerin tekrarlanarak tüm sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir” dedi.

SEPSİS NEDİR?

Hastalık hakkında bilgiler veren Yıldırım, “Sepsis, vücuttaki herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun aşırı derecede ve hayatı tehdit eden reaksiyonundan kaynaklanan, doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölümüne yol açabilecek komplikasyondur. Enfeksiyonlar sepsise neden olur. Sepsise en sık neden olan enfeksiyonlar, akciğer (zatüre), idrar yolu, karın, cilt, barsak enfeksiyonlarıdır. Sepsis kişiler arasında ayrım yapmaz. Genç, yaşlı, zengin, fakir, ırk ve cinsiyete bakmaksızın ölümcül klinik tabloyu oluşturur. Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaşında veya daha yaşlı, 1 yaşından daha küçük kişilerin riski daha yüksektir. Kronik hastalıkları olanların riski daha yüksektir. Şeker hastalığı, AIDS, kanser, böbrek veya karaciğer hastalığı, ciddi yanık, fiziksel travma kronik hastalığı olanların enfeksiyon risklerini azaltmak için neler yapmaları gerektiğini dotorlarından öğrenmeleri gereklidir. Örneğin şeker hastalığı olanlarda kan şekerinin kontrol edilmesi” dedi.

31,5 MİLYON KİŞİDE TESPİT EDİLDİ

Dünyada her yıl 31,5 milyon kişide sepsisin geliştiğini tahmin ettiklerini dile getiren Yıldırım, “Sepsis gelişen hastaların ölüm olasılığı hastanın genel sağlık durumu ve yaşı, tanı koyulma zamanı, tedavinin başlama zamanı, tedavinin yeterliliği, tedavinin yapıldığı sağlık kuruluşunun yeterliliği, hastalığın şiddeti gibi nedenlere bağlı olarak %20-80 arasında değişir. Ülkemizde sepsis gelişen hastaların hastane ölüm oranları hastalığın şiddetine bağlı olmakla birlikte ortalama %60 civarındadır. Her yıl sepsis gelişen hastaların 5,5-8 milyonunun hayatını kaybettiği düşünülmektedir.

BELİRTİ VE BULGUSU YOK

Yıldırım, “Sepsisin tek bir belirti veya bulgusu yoktur. Birçok belirti ve bulgunun farklı kombinasyonlarla bir araya gelmesi ile belirti verir. Sepsis, bir enfeksiyon hastalığı sonucunda ortaya çıktığından öncelikle enfeksiyona bağlı belirtiler (öksürük, balgam çıkartma, ishal, kusma, boğaz ağrısı vb.) buna ek olarak da titreme, ateş veya vücut ısısı düşüşü, rahatsızlık hissi veya ağrı, nemli veya terli cilt, nefes alıp vermede sıkıntı, kalp hızı artışı, idrar çıkışının olmaması gibi” dedi.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI

Sepsi hastalığından korunmak için yapılacaklar hakkında da bilgiler veren Yıldırım, “Sepsise yol açabilecek grip, zatürre ve diğer enfeksiyonlar için gereken sıklıklarla ve gereken kişilerde aşılanma yapılması gerekmektedir. Enfeksiyonların gelişmesine engel olmak için ise sıyrık ve yaralar temizlenir, hijyenik tedbirler sürdürülür. Örneğin sağlıklı ve temiz su temini, el yıkama gibi. Sepsis acil tanı ve tedavi gerektiren bir durumdur. Bu nedenle sepsis belirtileri tespit edilir ise derhal hastaneye gidilmelidir” dedi.

Düzenlenen bilgilendirme toplantısına Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Doğan, hastane personeli ve çevre ilçelerde bulunan devlet hastanesi personeli katıldı.