Ki̇mi̇ İşçi̇ler 1 Mayis'ta Çalişti
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nda tatil olmasına rağmen kimi işçiler mesailerinin başında çalışmaya devam etti.
Belediye işçileri, sağlık çalışanlarının, fabrikaların bazıları da çalışmalarını sürdürdü. Omurtak Caddesi’nde 1 Mayıs korteji devam ederken, belediye işçisi de bir taraftan yerleri süpürmeye devam ediyordu. Belediye çalışanını gören kortejdekileri alkışlarla işçiye destek verdi. Resmi tatillerde birçok işyeri ve kamu kurumları tatil olurken kimi işçiler ise çalışmak zorunda. Omurtak Caddesi üzerinde temizlik yapan belediye işçisi herkesin takdirini topladı.
İMDAT ŞAHIN
İşçi̇ Bayraminda Otobüslere Ücretsi̇z Bi̇ni̇ldi̇
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi TEKULAŞ’a ait otobüslere vatandaşlar ücretsiz bindi.
Otobüslerin önüne Türk Bayrağı asıldı, vatandaşlar otobüslere ücretsiz binmenin keyfini yaşadı. Otobüslere binen vatandaşlar hiçbir ücret ödemeden yerine oturdu, gideceği yere seyahat etti. Resmi ve Dini Bayramlarda otobüslerin ücretsiz olmasından dolayı mutlu olduklarını belirten vatandaşlar, keşke otobüsler sürekli ücretsiz olsa da ulaşıma para ödemesek diye taleplerde bulundu. 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Omurtak Caddesi belli bir süre trafiğe kapatıldı otobüsler Atatürk Bulvarı’ndan hareket etti.
İMDAT ŞAHİN
Hak-İş İşçi̇ni̇n Talepleri̇ni̇ Meydanlardan Haykırdı
Hak-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalar Rize’de buluşarak meydanlardan işçilerin taleplerini sıraladı. Hak-İş’e Tekirdağ İl Temsilcisi Cüneyt Aydın yaptığı açıklamada, “herkesin emeğinin karşılığını alabildiği bir Türkiye mümkündür” ifadelerine yer verdi.
Hak-İş Sendikasına bağlı Öz Gıda İş Çorlu Şube Başkanı Cüneyt Aydın, sendika üyeleriyle birlikte Rize’de düzenlenen mitinge katıldı. Hak-İş’e bağlı diğer sendikalarında katıldığı mitinge Hak-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan katılarak işçileri selamladı. Hak-iş düzenlediği mitingde işçilerin yaşadığı sıkıntılara değinerek, sorunların çözülmesini talep etti. Mitingle ilgili gazetemize bilgi veren Öz Gıda İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Cüneyt Aydın, Rize’de düzenlenen 1 Mayıs mitingine katıldıklarını ve üyeleriyle omuz omuza işçilerin yaşadığı sorunları dile getirdiklerini belirtti.
TEK BİR SES, TEK BİR YÜREKLE MEYDANLARDAYIZ
Öz Gıda İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Cüneyt Aydın, “Tek bir Ses, Tek bir yürekle Meydanlardayız. Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz. Emekçilerin ve emeklilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir anlayış ile yeniden düzenlenmelidir. HAK-İŞ olarak, toplu sözleşme düzenini bozmayacak, güçlendirecek bir asgari ücret düzenlemesini talep ediyoruz. Çalışamayan veya geliri yetersiz vatandaşlarımıza bireyi esas alan düzenli asgari gelir yardımı sistemi kurulmasını talep ediyoruz. İşsizlik sigortası ödeneği tüm çalışanların çalışmaları ile orantılı olarak faydalanabileceği bir modele dönüştürülmelidir. 2 HAK-İŞ olarak, vergilendirmede aile yükümlülüklerinin dikkate alınmasını, vergi matrahı ile vergi oranlarının söz konusu yükümlülüklere uygun olarak belirlenmesini talep ediyoruz” dedi.
ALINAN VERGİNİN YÜZDE 10 OLARAK SINIRLANDIRILMASINI İSTİYORUZ
“Kriz dönemlerinde tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranı %10 olarak sınırlandırılmasını istiyoruz” diyen Cüneyt Aydın, “Ücretlerdeki vergi yükünün azaltılmasını ve az kazanandan az çok kazanandan çok anlayışıyla vergi alınmasını talep ediyoruz. Sendikal Hak ve İş Güvencesi Emeğin Güvencesidir; Biz de bu Güvence için Alanlardayız. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikalı işyerlerinin teşvik edilerek sendikal hakların kullanımının yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz. Sendikal örgütlenmenin temel taşlarından biri olan toplu iş sözleşmesi yetki tespit sürecinin, hızlı ve şeffaf bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. İşe iade davalarının mutlak bir güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz. Özellikle sendikal nedenle yapılan fesihlerde işçilere, işyeri sendika temsilciliği güvencesi gibi mutlak bir iş güvencesinin getirilmesini verilmesini istiyoruz. İş akdi sona eren işçinin bütün alacaklarının herhangi bir pazarlık yapılmaksızın ödenmesi yasal ve ahlaki zorunluluktur, doğmuş haklar ve alacaklar üzerinde yeniden bir pazarlık yapılması evrensel bütün ilkelere de aykırıdır. HAK-İŞ olarak, hukuka ve ahlaka ayrılığı açık olan arabuluculuk müessesinin hukukumuzda mevcut eşitsizlikleri daha da artırması nedeniyle bir an önce ortadan kaldırılmasını, uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözüme kavuşturulmasını sağlayacak bir sistem kurulmasını talep ediyoruz. HAK-İŞ olarak, tüm çalışanların kıdem tazminatına erişimini sağlayacak, adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir modelin oluşturulmasını talep ediyoruz. 3 Her emekçi sosyal güvenceye kavuşmalı, hiçbir işçi güvencesiz çalıştırılmamalıdır. Kayıt dışı çalışmanın son bulduğu, herkesin emeğinin karşılığını alabildiği bir Türkiye mümkündür” dedi.
İMDAT ŞAHİN