• Bayramdan Sonra Açılması Planlanıyor
  • Bayramdan Sonra Açılması Planlanıyor
Çorlu Güncel

Bayramdan Sonra Açılması Planlanıyor

  • 03 Nisan 2024
  • 387 Kez Okundu

Sağlık Bakanlığı tarafından Çorlu’da hayata geçirilen Sağlıklı Yaşam Merkezi Binası’nın Ramazan Bayramı’ndan sonra açılması bekleniyor.

Çorlu’da Alipaşa Mahallesi Taşkent Caddesi, Çorlu Kaymakamlık Binası’nın hemen yanında inşa edilen Sağlıklı Yaşam Merkezi Ramazan Bayramı’ndan sonra açılması planlanıyor. 2021 yılında inşaatına başlanan Sağlıklı Yaşam Merkezi’ndeki çalışmaların sonuna gelindi. Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde Beslenme Danışmanlığı, Kronik Hastalıklar ve Fiziksel Aktivite Danışmanlığı, Kadın ve Üreme Sağlığı Danışmanlığı, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (Ketem) Danışmanlığı, Ruh Sağlığı Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı, Tütün ve Madde Bağımlılığı Danışmanlığı, Enfeksiyon Kontrol Hizmetleri, Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Danışmanlığı, Sağlık Okur Yazarlığı Eğitimleri, Verem Savaş Dispanseri (VSD) ve Tıbbi Hizmetler gibi birimler olması bekleniyor. Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Sağlıklı Yaşam Merkezi’ndeki çalışmalarda sona gelindiğini ve bayramdan sonra açılacağını belirtti. 

SAĞLIKLI HAYAT TARZINI TEŞVİK ETMEK AMACIYLA SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİ FAALİYETE GEÇİRİLDİ

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan gazetemize Sağlıklı Yaşam Merkezi’yle ilgili bilgiler verdi. Ali Cengiz Kalkan, “Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM); sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan çok amaçlı yapılardır. SHM’ler, toplum sağlığı merkezine bağlı ek hizmet birimi olarak faaliyet göstermektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ilk aşamasında birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumu için Aile Hekimliği Türkiye Modeli geliştirilerek 81 ilin tamamında hayata geçirildi. Yeni dönemde ise aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinin sunmuş olduğu birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek, bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak, sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak ve sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezleri faaliyete geçirildi” ifadelerine yer verdi. 

SAĞLIK YAŞAM MERKEZİNDE BİRÇOK FALİYET YER ALACAK

 Açıklamasını sürdüren Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak” anlayışını önemseyen Müdürlüğümüz, Çorlu İlçemizde açacağımız Sağlıklı Hayat Merkeziyle; Çorlu genelinde aile hekimliği hizmetlerini desteklemeyi ve güçlendirmeyi (sağlık danışmanlığı, röntgen, laboratuvar gibi), birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine (diyetisyenlik hizmetleri, psiko-sosyal destek hizmetleri, fizyoterapi, çocuk gelişimine yönelik hizmetleri gibi) erişimi kolaylaştırarak hastaneye yığılmanın önüne geçmeyi, sigara ve benzeri zararlı maddelerin yol açtığı sağlık riskleri ve tehditleri ile mücadele etmeyi; hâlihazırda sağlık beslenme ve hareketli yaşam programı çerçevesinde yürütülen hatalı beslenme alışkanlıkları ve obezite ile mücadele etmeyi; Çorlulu vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltecek alışkanlıkları kazandırmayı amaçlamaktadır. Çorlu Sağlıklı Hayat Merkezlerinde; risk faktörleriyle mücadele, beslenme danışmanlığı, psiko-sosyal danışmanlık, ağız ve diş sağlığı, enjeksiyon hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı, okul sağlığı, kanser erken teşhis ve tarama ve eğitim, sigara bırakma danışmanlığı, uyuşturucu kullanan kişi ve yakını için danışmanlık, enfeksiyon hastalıklarının kontrolü, bulaşıcı olmayan hastalıkların yönetimi ve gereksinimlere göre Bakanlığımız tarafından belirlenecek diğer hizmetler bütüncül bir anlayışla, ilgili mevzuatlar doğrultusunda sunulacaktır. Gereksinim duyulan alanlarda laboratuvar ve görüntüleme alt yapıları oluşturularak halka ve personele yönelik sağlık eğitimleri gerçekleştirilmelidir. Hareketli yaşam ve doğru beslenmede iyi uygulama örnekleri gösterilmeli, sağlık okuryazarlığının arttırılmasına ve sağlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Çorlu Sağlıklı Hayat Merkezi hizmet birimlerinde hizmet gereklilikleri doğrultusunda eğitim görmüş personellerimiz görenlerinin başında olacaktır. Çorlu Sağlıklı Hayat Merkezlerinde hizmete erişimi ve koordinasyonu, protokollerle yürütülen planlı sağlık hizmetlerine vatandaşın uyumunu ve planlı sağlık hizmetlerinin verimliliğini artırmak amacı ile “Vaka Koordinatörü” nün görev yapması planlanmıştır. Çorlu SHM’deki vaka koordinatörü ile tüm planlı sağlık aktivitelerinin yönetimi yapılacak ve hasta katılımı artırılacaktır. Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görev yapacak Vaka Koordinatörü tercihen tıbbi sekreter, mümkün olmadığı durumlarda ise SHM sorumlu hekimi tarafından belirlenen bir sağlık personeli (Hekim, Diş hekimi, Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru, Sosyal Çalışmacı, Diyetisyen, Çocuk Gelişimci, Psikolog) vaka koordinatörü olarak çalışacaktır. Vaka koordinatörünün görev ve sorumlulukları arasında Aile Hekimleri ile koordinasyonu sağlamak, hasta ile görüşerek randevuları almak, randevulardan önce hatırlatma yapmak, randevularını kaçıran hastalarla görüşerek yeni randevu almak, sağlıklı hayat merkezinin tanıtımını yapmak vb. bulunmaktadır” dedi. 

İNŞAAT ÇALIŞMALARI 3 YIL SÜRDÜ   

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde tüm illerde nüfusa dönük olarak yapılan Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde birçok bölüm yer alıyor. 2021 yılında inşaatına başlanan Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde çalışmaları yaklaşık 3 yıl sürdü. 3 yıl süre zarfında tamamlanan binada birçok faaliyet yürütülecek Çorlu Kaymakamlığı yanında yer alan bina bir süre sonra hizmete açılması bekleniyor. 

ÇORLU İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BU BİNAYA TAŞINACAK 

Omurtak Caddesi üzerinde Eski Halk Eğitim Merkezi’nde bir süredir hizmet veren Çorlu İlçe Sağlık Müdürlüğüde Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne taşınacak. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün taşınmasıyla birlikte Omurtak Caddesi’nin üzerindeki bina boşaltılacak. İlçe sağlık müdürlüğü ve birçok birimin açılacağı Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin Ramazan Bayramı’ndan sonra açılması planlanıyor. 

HABERİMİZDEN SONRA BİNANIN DUVARLARI TEKRAR BOYANDI 

Avrupa Yakası Gazetesi olarak geçtiğimiz Şubat Ayı’nda Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin duvarlarının zarar görmesini gündeme getirmiştik. “Yaşam Merkezi Açılmadan Zarar Gördü!” başlığıyla gündeme taşıdığımız haberimizden sonra binanın duvarları tekrar boyandı. 

İMDAT ŞAHİN