• Ergene'de Kirliliğine Dikkat Çekildi
  • Ergene'de Kirliliğine Dikkat Çekildi
  • Ergene'de Kirliliğine Dikkat Çekildi
  • Ergene'de Kirliliğine Dikkat Çekildi
Çorlu Güncel

Ergene'de Kirliliğine Dikkat Çekildi

  • 21 Mart 2024
  • 415 Kez Okundu

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi aynı zamanda Çevre Komisyonu Üyesi Baran Bozoğlu Ergene Nehri kenarında bir basın açıklaması yaparak kirliliğe dikkat çekti.

CHP Çevre Komisyonu üyesi Baran Bozoğlu ile birlikte CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şenol Özgür Taşmerdivenli, CHP Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Candan Yüceer, Ergene Belediye Başkanı aynı zamanda adayı Rasim Yüksel, Çorlu Belediye Başkanı aynı zamanda adayı Ahmet Sarıkurt, CHP üyeleri ve çevre dernekleri katıldı. Sağlık Mahallesi Ergene Nehri kenarında bir araya gelen CHP’liler Ergene Nehri’nin yıllardır kirli aktığına dikkat çekerek milyarlarca lira para harcandığını ve bir sonuç alınmadığını belirtti. Kanser oranlarının da yükseldiğine dikkat çeken CHP Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Candan Yüceer, seçildiği zaman kanunların kendisine tanıdığı yetkiler çerçevesinde kirlilikle mücadele edeceğini ve bakanlıklara giderek bakanların kapısını çalacağına söz verdi. 

TÜRKİYE’NİN HER KÖŞESİNED CİDDİ ÇEVRE PROBLEMLERİ YAŞIYORUZ

Ergene Nehri kenarında açıklama yapan CHP Çevre Komisyonu Üyesi Baran Bozoğlu, “CHP olarak kentlerimizde çevre sorunlarıyla ilgili adaylarımızla birlikte basın toplantıları düzenliyoruz. Bugün de Türkiye’nin en önemli çevre problemi olan Ergene Havzası’ndaki kirliliğe dair basın açıklaması yapıyoruz. AKP iktidarı 22 yıldır Türkiye Cumhuriyetini yönetiyor. Bakanlıkları kurumları yönetiyor, ancak ne yazık ki Türkiye’nin her köşesinde çok ciddi çevre problemleri yaşıyoruz. kimi zaman bir maden kazasında kimi zaman bir termik santral kazasında, kimi zaman nehirlerimizin kirletilmesiyle beraber büyük bir çevre felaketi yaşıyoruz. 22 yıldır iktidarda olan AKP iktidarı bu sorunları çözmediği gibi daha da büyük bir hale dönüştürmektedir. Bugün Ergene Havzasında yaşanan kirlilik hala çözülememiştir. Binlerce dönümlük arazinin sulandığı vatandaşların yaşam alanlarından geçen toprağımıza yer altı sularımıza değen Ergene Nehri ne yazık ki hala kirletilmeye devam ediyor. 

ERGENE EYLEM PLANI BAŞLAYALI 8 TARIM BAKANI 5 ÇEVRE BAKANI DEĞİŞTİ, ERGENE NEHRİ HALA KİRLİ AKIYOR

Konuşmasını sürdüren CHP Çevre Komisyonu Üyesi Baran Bozoğlu, “2011 yılında dönemin bakanlarına baktığımız zaman bir Ergene Eylem Planı hazırlamışlardı, 2011 yılından bu yana bu planların uygulanmasıyla beraber dönemin çevre bakanı Veysel Eroğlu, 5 yıl içerisinde Ergene Nehri’nin tertemiz akacağını ve bu nehirlerin temiz akmasıyla beraber tarlaların bu nehirle beraber sulanmaya devam edeceğini bu çevre problemlerini çözeceğinin sözünü vermişti. O günden bu güne 13 yıl geçti 13 yıldır 8 tane tarım bakanı değişti, 5 tane çevre bakanı değişti ve hiç birisi bu soruna somut olarak bir çözüm üretmediler. Yaptıkları tek şey Ergene Havzasına kirlilik veren çeşitli sanayi kuruluşlarının atıklarını bir kanalın içerisine koyup onu da Marmara Denizi’ne iletmek oldu. 10 milyar liradan fazla para harcandı gelinen noktada Ergene Nehri’ne pislik akıyor, atık akıyor, ağır metal akıyor, siyanür akıyor” ifadelerini kullandı. 

HER AİLEDEN BİR KİŞİ MUHAKKAK KANSERLE MÜCADELE EDİYOR

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar yaptığı konuşmada, Ergene Nehri nedeniyle kanserlerin arttığına dikkat çekti. Nurten Yontar yaptığı açıklamada: “Sadece burada Tekirdağ halkının kanser risklerinin ne kadar arttığını bir defa daha söyleyebiliriz. Hastaneler hınca hınç dolu, her ailede muhakkak bir kişi kanserle mücadele ediyor. Bakın daha da geç olmadan hükümetin buraya el atması gerekiyor. Hep beraber bu mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİM, SÖZ VERİYORUM

CHP Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Candan Yüceer yaptığı konuşmada; Ergene’miz kanser saçıyor, zehir saçıyor, saçmaya da devam ediyor. Tüm Trakya’mızı boydan boya kat ediyor. Çevremizi kirletiyor, toprağımıza tarımımıza sağlımıza zarar veriyor. Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz. Ergene Nehri’nde her türlü kirlilik var. Ergene’nin içinde yüzde 65’i sanayi yüzde 35’i evsel atık bu süreçte belediyelerimiz can hıraş şekilde arıtma noktasında kendi üzerlerine düşeni yaptı. 1 Nisan’da belediye başkanı olduğumda Ankara’da çalmadığım kapı bırakmayacağım. Büyükşehir Belediyesi’nin bana verdiği yetkileri sonuna kadar kullanıp Ergene Nehri’nin temizliği doğa talanını durdurulması çevre kirliliğinin önlenmesi ve iklim kriziyle mücadele konusunda tüm yetkilerimi kullanacağım. Bunun sözünü veriyorum” dedi.