• “Araçlarımızı Satmayı Düşünür Hale Geldik”
Çorlu Güncel

“Araçlarımızı Satmayı Düşünür Hale Geldik”

  • 25 Kasım 2020
  • 2500 Kez Okundu

S.S. 163 No´lu Çorlu Öğrenci ve Personel Taşımacılığı Kooperatifi Başkanı Behçet Yavumen pandemi nedeniyle sektörde yaşadıkları sıkıntıları gazetemize değerlendirdi.

 
Okullarda eğitim ve öğretime tekrar ara verilmesiyle birlikte zaten zor durumda olan servisçiler yine işsiz kaldı. Kısmi olarak başlayan eğitim öğretime yılbaşına kader yeniden ara verilince servisçiler kara kara düşünmeye başladı. Zor durumda olduklarını ifade eden Behçet Yavumen araçları satmayı düşündüklerini belirtti. 
GELİRİMİZ OLMADIĞI HALDE GİDERLERİMİZ KATLANARAK ARTIYOR 
Gazetemize yaptığı açıklamada Yavumen, “13 Mart’tan itibaren kapanan okullarımız bizleri hem maddi hem de manevi olarak etkilemiş bulunmaktadır. Bu süreçte hükümetimiz tarafından açıklanan pakette bizlerin BAĞKUR primlerine ve Esnaf Kefalet Kooperatifinden çekilen kredi borçlarına 6 aylık bir erteleme getirildi. Esnaf Kefalet Kooperatiflerince ve Halkbank aracılığıyla düşük faizli 25.000 TL kredi verildi. Bu yapılanlar maalesef camiamız için yeterli olmamıştır. Gelirimiz olmadığı halde BAĞKUR primimiz, bandrolümüz, trafik sigortamız, koltuk sigortamız isteğe bağlı kaskomuz, araç muayenemiz bazı kalemlerde erteleme olsa da borç hanemize yazıldılar. Bu erteleme bittikten sonra borçların günü gelmeye sonra da faizler işlemeye başladı. Birçok esnaf arkadaşımız bunları ödeyemediler, bir kısmı da eşinden dostundan borç alarak ödemelerini yaptılar. Maalesef devletimizden beklediğimiz desteği alamadık, bizler gelirimiz olmadığı için kredi değil hibe beklentisi içindeyiz” dedi. 
 SERVİSÇİLERİN ÇOĞU BORÇ İÇİNDE 
“Yeni eğitim öğretim yılında her şey düzelir yaralarımızı sararız diye düşünürken okullarımız belli sınıflarda ve haftada iki gün olarak açıldı, bu hem bizler için hem de velilerimiz için zorlu bir süreci başlatmış oldu” diyen Behçet Yavuzen, “Bizler okul önlerinde yeterli sayıda talep bulamadık. Birçok velide öğrencilerini kendi imkânlarıyla götürdüler. Götüremeyecek durumda olan sınırlı sayıda velimiz bizleri tercih etti. Bazı personel servisi çeken üyelerimiz öğrenci taşıyabilmek için bu işlerini bıraktılar. Velilerimizi mağdur etmemek için yeterli sayıda talebin olduğu okullarımızda taşıma işine başlamış iken, artan vaka sayıları sonucunda okullarımız ( anasınıfları ve kreşler hariç ) tekrar kapatılarak aynı belirsizlik ve karamsarlık içine düşmüş bulunmaktayız. Birçoğumuz zaten borç içindeyiz. Araçlarımızı satmayı düşünür hale geldik ama bu süreçte alıcı bulmakta imkânsız. Satsak ne yapacağımızı bilemez halde kara kara düşünmekteyiz” dedi. 
BİZLER KREDİ DEĞİL HİBE İSTİYORUZ 
Gelir olmadan Giderlerinin her geçen gün arttığını belirten S.S. 163 No´lu Çorlu Öğrenci ve Personel Taşımacılığı Kooperatifi Başkanı Behçet Yavumen, “Çekilen kredilerimizin günü gelmektedir, BAĞKUR primimiz borç hanemize yazılmaktadır, sigortalarımız, bandrollerimiz, araç muayenelerimiz ve unuttuğumuz diğer mesleki giderlerimiz şuan için devam etmektedir. Evimizin giderlerini saymıyoruz bile, faturalar, mutfak giderleri, kirada olan üyelerimizin kiraları yani kısacası bizlerin geliri kesildi ama maalesef giderlerimiz fazlası ile devam etmektedir. Gerçekten camia olarak çok zor durumdayız. İşimiz gereği bizler işveren olarak BAĞKUR’luyuz, birçoğumuz her ay devletimize BAĞKUR primimizi yatırıyoruz, devletimiz çalışamadığımız dönemler için işçiye belirli adlar altında destek veriyorken, iş sektörü tamamen durmuş olan biz BAĞKUR’lu işverenlere neden destek olunmamakta, BAĞKUR primi ödeyen esnafa neden SGK’lı gibi nakdi ücret desteği verilmemektedir. Çalışamadığımız dönem için neden aracımızın bandrolünü, sigortalarını, muayenesini ödemek zorundayız. Bu süreçte devletimizin imkân ve desteklerinden acilen yararlanmak istiyoruz. Servisçi esnafı olarak gelirimizin durduğu gibi giderlerimizin ve faturalarımızın durmasını ve bu süreçte bunlardan muaf tutulmayı arz etmekteyiz. Kredi değil hibe desteği beklemekteyiz. Yetkililerimizden bir an önce bu konularla ilgili acilen açıklama yapıp, ciddi adımlar atmalarını ve destek vermelerini beklemekteyiz” dedi.  
İMDAT ŞAHİN