• ‘Yücel'in Çiçekleri' Filmi Büyük Beğeni Aldı
  • ‘Yücel'in Çiçekleri' Filmi Büyük Beğeni Aldı
  • ‘Yücel'in Çiçekleri' Filmi Büyük Beğeni Aldı
  • ‘Yücel'in Çiçekleri' Filmi Büyük Beğeni Aldı
Çorlu Güncel

‘Yücel'in Çiçekleri' Filmi Büyük Beğeni Aldı

  • 09 Ocak 2019
  • 1703 Kez Okundu

Eğitim İş Sendikası Çorlu Şubesinin katkılarıyla “Yücel’in Çiçekleri” adlı film Trend Arena’da izleyiciyle buluştu.

4 salonda gösterimi yapılan filmde salonlar doldu. Trend Arena’da gösterimi yapılan filme ilgi yoğundu. Saat 21 de başlayan Yücel’in Çiçekleri filmini izleyen Eğitim İş Sendikası üyesi öğretmenler çok beğendiğini belirtti.

 

“EĞİTİM SİSTEMİMİZDEKİ CİDDİ AKSAKLIKLAR VAR”

 

Eğitim İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Mahmut Er filmle ilgili gazetemize konuştu. Er, “Biz Atatürkçü Laik Eğitimi savunan bir sendika olarak Yücelin Çiçekleri Filmi özellikle Cumhuriyet döneminde damga vurmuş bir bakanımızın hayatını anlatması aynı zamanda Köy Enstütülerini anlatması bakımından son derece önemli bir film. Özellikle Çorlu’da aydın ilerici, çağdaş Atatürkçü öğretmenlerin katılımıyla toplumumuza bir mesaj vermesi dolayısıyla bu filmi izlemek istedik. Çünkü toplumumuzda bilindiği üzere eğitim sistemimiz günden güne laiklikten Atatürkçülükten uzaklaşmakta ve git gide daha gerici bir eğitim sistemiyle karşı karşıya kaldığımızı düşünüyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımıza Atatürkçü, laik eğitimin sisteminin daha sağlam temeller atacağına inanıyoruz” dedi.

 

“ÜNESCO KÖY ENSTÜTİLERİ MODELİNİ ÖNERİYOR”

 

Eğitim İş Sendikası Tekirdağ İl Başkanı Hüseyin Eren de filmi izlemek için Çorlu’ya geldi. Hüseyin Erende filmi gazetemize değerlendirdi: “Yücel Çiçekleri adlı bu baş yapıt bilindiği üzere Köy Enstitülerinden bize çeşitli bilgiler veren bir film. Bu özellikle 2000 yılı ÜNESCO kararlarında gelişmekte olan ülkelere eğitim modeli olan Köy Enstitüleri modelini maalesef biz bıraktık. Ama bugün Milli Eğitim 16 yılda 15 defa eğitim sistemini değiştirdirdi. Halbusiki kendimize özgü çok güzel bir eğitim sistemimiz var. Bu eğitim Sistemimizi yeniden çağa uygun hayata geçirmeye uğraşılsa çok daha uygun olur” dedi.

 

“ÖNEMLİ BİR FİLM ORTAYA ÇIKARDIK”

 

Yücel’in Çiçekleri Filmi’nin Yönetmen Yardımcısı Evren Ertem de filmin gösterimi için Çorlu’ya geldi. Gazetemize konuşan Evren Ertem şunları söyledi: “Yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir’in yaptığı belgesel film, dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un yaşam hikayeleri üzerinden, zorluklara ve tehditlere aldırmadan uyguladıkları ve başarılı oldukları Köy Enstitüleri’ni anlatıyor. Yücel’in Çiçekleri filminde drama ağırlıklı. Zengin fotoğraf ve video arşivin de kullanıldığı belgeselin drama çekimlerinin bazı sahnelerinde Hasan Âli Yücel’in orjinal eşyaları kullanıldı. Senaryosunu yine Cengiz Özkarabekir’in yazdığı belgesel film uzun bir araştırmanın da ürünü. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın danışmanlığını yaptığı belgesel, Hasan Ali Yücel’in kızı Gülümser Yücel’in bire bir anlatımları ile hayat buldu, flim çok güzel ve önemli” dedi.

 

“FİLMDE ÇOK SAYIDA OYUNCU ROL ALDI”

 

Konuşmasını sürdüren Evren Ertem filmin arka planını anlattı. Ertem, “Yücel’in Çiçekleri Büyükçekmece, Çatalca, Silivri ve Selimpaşa’da kurulan döneme uygun mekân ve setlerde çekildi. Ayrıca Yenikapı, Beyazıt ve Sütlüce’de de çekimler yapıldı. 35 kişilik teknik kadronun çalıştığı filmde küçük roller de dahil olmak üzere yaklaşık 200 kişi oyuncu kadrosunda yer aldı. Filmde Atatürk’ü Mahir Günşiray, İsmail Hakkı Tonguç’u da Muhammet Uzuner canlandırdı. Ünlü plastik makyaj sanatçısı Derya Ergün 6 saatlik özel bir çalışmayla Mahir Günşiray’a Atatürk makyajı hazırladı. Hasan Âli Yücel’i ise 3 kişi oynadı: Çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin, yetişkin dönemini ise Mehmet Tokat canlandırdı. Drama çekimler 8 günde tamamlandı. Yücel’in Çiçekleri’nin en başından itibaren hazırlanması yaklaşık bir yılı buldu. Belgesel filmin müziklerini ise Cahit Berkay ve Altuğ Öncü yaptı. Filmi, İsmail Hakkı Tonguç’u canlandıran ünlü isim Muhammet Uzuner seslendirdi” dedi.

 

İmdat Şahin