• Tescillendi
Çorlu Güncel

Tescillendi

  • 10 Aralık 2018
  • 1281 Kez Okundu

Çorlu Ticaret Borsası’nın Borsa Meydanı’na da adını veren eski binası Kültür Ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararıyla 1. Grup yapı olarak tescil edilerek koruma altına alındı.

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Kasım’da yapılan toplantısında alınan 5540 sayılı kararla Hıdırağa Mahallesi, 108 ada 19 parselde, sit alanı dışında kalan, Çorlu Ticaret Borsası mülkiyetine kayıtlı bulunan Eski Ticaret Borsası Binasının korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi talebi kabul edilerek bina korumaya alındı.

ÇORLU BELEDİYESİNİN BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ

Çorlu Belediyesi tarafında 7 Şubat 2018’de tescillenmesi için yapılan başvuru, kurulda hazırlanan raporun okunmasıyla birlikte karara bağlandı. Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu dosyayı inceledikten sonra yapılan görüşmeler sonunda Eski Ticaret Borsası Binasının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun altıncı maddesi ile Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesine göre tescilledi.

MİMARİ VE ESTETİK DEĞERİ VAR

Yapının 19’uncu yüzyıl sonundan sonra yapılmış olmasına rağmen önem ve özellikleri bakımından korunmasına gerek görülmesi ve taşınmazın sanat değeri, mimari, tarihi, estetik, mahalli, arkeolojik değerler kapsamı içinde; strüktürel, dekoratif, yapısal durum, malzeme, yapım teknolojisi, şekil bakımından özellik arz etmesi gibi nitelikleri taşıması nedeni ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine karar verildi. Yapının 1.grup yapı olarak belirlenmesine karar veren Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bina için hazırlanan tescil fişini de onayladı.

SEYFİ GENÇ