• Çorlu Müzeler Kenti Olacak
  • Çorlu Müzeler Kenti Olacak
  • Çorlu Müzeler Kenti Olacak
Çorlu Güncel

Çorlu Müzeler Kenti Olacak

  • 22 Eylül 2018
  • 3084 Kez Okundu

Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanan “Kent Belleği Müzesi” için çalışmalar son hızla devam ediyor.

MÜZE İÇİN TARİHİ ESER BAĞIŞI ÇAĞRISI

Çorlu’nun geçmişten gelen ve gün yüzüne çıkarılması için Aralık 2017’de açıklanan  “Çorlu Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Plan Raporu” doğrultusunda Çorlu’ya kazandırılması planlanan müzelerden ilki olan Kent Belleği Müzesi” Tarihi Çorlu Belediye Binası’nda açılacak. Belediye tarafından Çorlu halkına evlerindeki tarihi eşyaları Müze için bağışlama çağrısı yapıldı.

Çorlu Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planında, Trakya’nın en büyük yerleşimi olmasının yanında ülke sanayisinde hatırı sayılır bir durumda bulunan sanayi kenti olarak ön plana çıkan Çorlu’nun sürdürülebilir turistik bir çekim merkezi haline getirecek olan unsurlar; özgün kaynaklarını ortaya çıkarmak, planlı bir şekilde doğal ve kültürel miras alanlarını korumak, onarmak, restore etmek ve hikâyesini tüm dünya ile paylaşabilecek müzeler, etkinlikler, projeler tasarlayarak ortaya çıkabilmesi amaçlanıyor.

ESKİ BELEDİYE KENT MÜZESİ OLACAK

Mülkiyeti Çorlu Belediyesi’ne ait olan, 1903 yılında hizmete açılan ve 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak çeşitli organizasyon ve sergilere ev sahipliği yapan Tarihi Belediye Binası’nın artık Kent Belleği Müzesi olarak kullanılması için konsept proje çalışmaları da tamamlanma aşamasına gelindi. Hazırlanan master plan raporu kapsamında yapılması planlanan Muhacir Evi, Balkan Kültür Merkezi, Balkan Yemekleri Deneyim Merkezi, vb. gibi çeşitli müze ve tarihi mirası ortaya çıkarılması için yapılacak merkezlerden ilk ve en önemli aşama olarak hazırlanacak müze ile şehrin kuytu köşelerinde kalmış kent ile ilgili bilgi, belge ve dokümanlar, yine tanıkların ağzından müze içerisinde kurulacak ekranlar aracılığıyla ziyaretçilere sunularak şehrimizde eksikliği hissettiğimiz bir noktayı daha vatandaşımızın hizmetine sokulmuş olacak.

HEDEF İÇ TURİZMİ ARTTIRMAK

Çorlu Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Plan Raporu’na göre Sanayi kenti olarak ön plana çıkan Çorlu’nun sürdürülebilir turistik bir çekim merkezi haline getirecek olan unsurlar, özgün kaynaklarını ortaya çıkarmak, planlı bir şekilde doğal ve kültürel miras alanlarını korumak, onarmak, restore etmek ve hikâyesini tüm dünya ile paylaşabilecek müzeler,  etkinlikler,  projeler tasarlamakla ortaya çıkabilecek.  Çorlu’da öncelikli hedef iç turizmi arttırmak ve müzelerin kurulması ile Çorlu’nun yerel, ulusal ve uluslararası gezi rotalarına dâhil edilmesini sağlamak olarak hedefleniyor.

Raporda Çorlu’nun müze ihtiyacı ile ilgili şu görüşlere yer verildi: göre, “Günümüzde turistik alanların belli temalar çerçevesinde yeniden tanımlanmasıyla,  ziyaretçilerin bireysel olarak da kendi tematik programlarını yapmalarına olanak sağlanabilmektedir.  Kültür Turizmi açısından Çorlu’nun özgün kaynaklarına baktığımızda Roma Su Yolu,  Çorlu Kalesi,  Fatih,  Süleymaniye ve Havra Camileri, çeşmeleri ve Doğanca gibi önemli sivil mimari örneklerini sayabiliriz. Kent merkezinde,  kentin kültür politikasına uygun müzelerin kurulması,  mimari unsurların bu müzeler ile ilişkili kullanımı kentin kültür hayatına zenginlik katacağı gibi kentin turizm rotalarına da girmesini sağlayacaktır. Geçmişini tarım ekonomisinden alan ve günümüzde sanayi ile anılan Çorlu’da endüstri yapıları da önemlidir. Bu yapılar restorasyondan sonra kentin kültür ve turizm hayatına katılmaları sağlanmalıdır.”

SEYFİ GENÇ