• Topraklara Yeniden Canlılık Veriyor
Çorlu Güncel

Topraklara Yeniden Canlılık Veriyor

  • 19 Eylül 2018
  • 1465 Kez Okundu

Marmara Ereğlisi Türkmenli Köyü’nde solucan gübresi yatırımı yapan Çorlulu iki genç ve girişimcilik yönü güçlü mühendis, pek çok ile solucan gübresinin yanı sıra Kırmızı Kaliforniya Solucanı satışı da yapıyor.

200 BİN SOLUCANLA YOLA ÇIKTILAR

Solucan gübresi çiftçiler arasında yaygınlaşmaya devam ediyor. Kırmızı Kaliforniya Solucanı olarak bilinen Eisenia Foetida türü solucanların büyükbaş hayvanların yanmış gübreleriyle beslenmesi sonucu ortaya çıkan organik gübre, verimi yüzde 70 oranına kadar arttırması nedeniyle rağbet görüyor.

Türkmenli mahallesinde üretim yapma imkanını daha fazla olduğunu belirten Endüstri Mühendisi Samet Akça, çocukluk arkadaşı ve iş ortağı Ziraat Mühendisi Mehmetcan Uçan ile birlikte üç yıl önce Geoworm’u kurarak 200 bin adet solucanla solucan gübresi üretimine başladı. Çorlu ve civarında makine, donanım, arazi ve Pazar konusunda sıkıntı olmadığını belirten Samet Akça, “Bu bölgede sulu tarımda değil daha çok kuru gıdaların ekimi yapılıyor. Solucan gübresi de şu anda daha çok seralarda kullanıldığı için bu bölgede çok fazla bilinmiyor. Seralar daha fazla sulamalı bitki ürettikleri için onlar daha fazla tercih ediyor” diyerek solucan gübresinin sıvı hale getirilirsek sulama suyuyla birlikte bitkilere verilebilmesi nedeniyle üretim sürecini kısalttığını ve gübreleme ile sulamanın iyi ayrı iş olmaktan çıkardığı için verimlilik artışı da sağladığını söyledi.

SÜREYİ KISALTIYOR, VERİMİ ARTTIRIYOR

Akça, sıvı gübrenin uygulama kolaylığı yanında daha hızlı etki ederek üretim sürecini de kısalttığını ve bitkilerde verimliliği arttırdığını kaydediyor. Solucan gübresi bir makine yardımıyla içindeki organo-minerallerle birlikte sıvı hale getirilerek sıvı gübre hale getiriliyor. Minerallerin tamamı belli bir oranda sıvı hale geçiyor. Konsantre olmasıyla nedeniyle kullanım kolaylığı sağlıyor. Sıvı hale getirilen gübre damla sulama veya sulama suyuna karıştırılması şeklinde pratik ve tasarruf sağlayacak şekilde bitkilere uygulanıyor.

Akça, solucan gübresinin kullanım kolaylığını yanı sıra üreticiye bir diğer faydasının da  verimi arttırması olduğunu vurguluyor. Akça, “Yüzde 50’nin üstünde verim artışı sağlıyor. Özellikle Trakya bölgesi toprakları bitmiş vaziyette. Organik madde oranları yüzde 1’in altında. Hiçbir şekilde canlılık yok. Bunu da ilaçla yani kimyasal gübreyle besliyoruz. Her sene kimyasalı biraz daha arttırıyoruz. Bu da maliyeti arttırıyor ve toprağı iyice bitiriyor. Çiftçinin üretim maliyeti iki katına çıktı” dedi. Akça, solucan gübresinin topraktaki organik maddeleri ve yararlı bakteri sayısını arttırdığını belirterek, “Bu da bitkinin dayanıklılığını ve verimini arttırıyor. Ürünlerin lezzetini arttırıyor” dedi.

SOLUCAN DA SATMAYA BAŞLADILAR

2015 Aralık ayında altı aylık bir araştırma ve geliştirme safhasından sonra KOSGEB desteğiyle şirket olarak faaliyete geçen Geoworm, 200 bin adet solucanla faaliyetine başlamadı. Solucanları Kırmızı Kaliforniya solucanı üretimi yapan bir firmadan satın alan mühendis ikili, “Solucanı almadan önce de gübre analizleri yaparak nereden solucan alacağımızı da tespit ettik Solucanlar her üç ayda iki katına çıkıyor. Solucan sayımız bir milyonu bulunca biz de solucan satışı yaptık. Bizden solucan alarak üretime başlayan çiftçilerimiz oldu. Bir anlamda burada da üretime ön ayak olduk” dedi.

ÇİFT YÖNLÜ BİR YATIRIM

Solucan gübresi yatırımının çift yönlü bir yatırım olduğunu vurgulayan Samet akça, “Hem gübre hem de solucan satışı yapılabilir. Solucan üç ayda iki katına çıktı. Beli bir üretim alanı var. Bu alanda üretim yapacağımız alan ve solucan sayısı sabit. Bir metrekare alanda maksimum 60 bin solucan yaşıyor. Bunun üzerine çıkıldığında üremeleri yavaşlıyor. Şu anda alanımız, sayımız ve üretimimiz sabit” dedi.

SEYFİ GENÇ