• Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
  • Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü
Çorlu Güncel

Çorlu Halkının Demokrasi Yürüyüşü

  • 16 Temmuz 2018
  • 1483 Kez Okundu

15 Temmuz Hain Darbe girişiminin ikinci yıl dönümünde Türk halkının demokrasiye sahip çıkması 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü çerçevesinde kutlanarak darbe girişimi sırasında darbeciler tarafından şehit edilen demokrasi kahramanları anıldı.

ŞEHİTLERİN RUHUNA FATİHALAR OKUNDU

Çorlu'daki kutlama ve anmalar sabah 11’de Çorlu Şehitliği’nde şehitlerin ruhu için Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Şehitlik’teki törende okunan Kuran’ın ardından Çorlu müftüsü Adem Gülmek tarafından şehitlerin ruhları için dua okundu. Müftü Gülmek duasında gaziler ve devlet yöneticileri için de dua ederek devletimizin bekasını diledi.

Öğle namazından sonra Hacı Mehmet Şirikçi Camii’nde hem geçen hafta Sarılar Mahallesi’nde meydana gelen elim tren kazasında yaşamını yitirenler hem de 15 Temmuz’da yaşamını yitirerek şehit olanların ruhları için mevlit okundu. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından okutulan Mevlide çok sayıda vatandaş katıldı. Mevlidin ardından Türk Kızılayı katılanlara cami bahçesinde su ve lokum dağıttı.

ŞEHİTLİK’TE AKŞAM NAMAZI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlamalarının en büyüğü ise akşam saatlerinde gerçekleşti. Çorlu Şehitliği’nde bir araya gelen vatandaşlar ve devlet erkânı ile sivil toplum ve parti temsilcileri akşam namazını Şehitlik’te kıldı. Burada yine şehitlerin ruhları için kuran tilaveti okundu. Duaların ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüşü başladı. Yüzlerce vatandaşın katıldığı yürüyüş, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç’ın öncülüğünde Şehitlik’ten Atatürk Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüşe katılanlar tekbir ve sloganlar eşliğinde yürüdü. Atatürk Meydanı’nda bekleyen vatandaşlarla buluşan yürüyüş katılımcıları buradaki kutlama ve anma için birlik oldu.

ŞANLI DEMOKRASİ ZAFERİ

Askeri bando tarafından seslendirilen yas borusunun ve İstiklal Marşı’nın ardından törenler başladı. Törende ilk olarak Kuran-ı Kerim ve şehitler için Fatiha okundu. 15 Temmuz ve vatan konulu şiirleri okuyan sunucuların ardından kürsüye çıkan Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, iki yıl önceki darbe girişimi gecesini anlatarak o gece neler yapıldığını meydanda toplanan halka aktardı. Kılıç konuşmasında “Milletlerin tarihinde, geleceklerine yön veren kritik dönüm noktaları vardır. 15 Temmuz, Türk milleti için böyle bir tarihtir” diyerek 15 Temmuz’u “15 Temmuz, Devlet içine sızmış, kendisine emanet edilen devletin silahlarını kendi vatandaşlarına kullanmaktan çekinmeyen, ülkemizi parçalamak ve milli iradeyi yok etmek isteyen hainlere karşı, yüce milletimizin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılmış tarihe altın harflerle yazılmış şanlı bir demokrasi zaferidir” şeklinde tanımladı.

“TÜRKİYE VARSA ONLAR DA VAR”

Kaymakam Kılıç konuşmasında, “Türk milleti bu demokrasi zaferiyle, top, tank, uçak, helikopter ve mermilere karşı sadece imanı ve inancıyla göğsünü siper etmiş, onurlu direnişiyle bağımsızlığından ve demokrasiden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamış, birçok ulusa da yol gösterici olmuştur” dedi. 15 Temmuz gecesi tüm dünyanın gözünün Türkiye üzerinde olduğunu anımsatan Kılıç, “O gece Gazze’den Saraybosna’ya, Kerkük’ten Somali’ye, Sudan’dan Pakistan’a, Asya’nın steplerinden Afrika’nın uçlarına kadar dünyanın bütün mazlumları, mağdurları, mahrumları, muhacirleri, göçmenleri milletimize dua ettiler. Çünkü onlar biliyorlar ki, Türkiye varsa onlar var” dedi.

ÇORLU HALKINA TEŞEKKÜR

15 Temmuz’un Çorlu’da kan dökülmeden atlatıldığını belirten Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, “15 Temmuz sürecinde Çorlu bu mücadele de çok önemli bir yer tutmuştur. Öncelikle darbe girişiminde sokaklara çıkarak bu mücadele de biz de varız diyen ve bugün de burada meydanlarda yer alan sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi. Kılıç konuşmasında, “Birebir süreci sizlerle beraber yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bu süreçte burada görev yapıyor olmaktan ve halkımızın desteğini alarak devlet millet işbirliğini en üst düzeye çıkararak o süreci bir kişinin dahi burnu kanamadan geçirmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.  5. Kolordu merkezinin Çorluda olması ilçemize bu süreçte ayrı bir önem katmıştır. Çünkü İstanbul da ayaklanan Fetö terör örgütü üyelerinin Trakya’dan beklentileri oldukça yüksekti. Whatsapp görüşmelerinden de anlaşılacağı üzere umutlarını Trakya’dan gelecek zırhlı birliklere bağlamışlardı. Dönemin komutanı Korgeneral Alparslan Erdoğan’ın “Biz Devletimizden ve Hükümetimizden Yanayız. Bu bir Fetö ayaklanmasıdır” açıklaması bu darbe girişiminin belki de daha az kan dökülerek sonuçlanmasına neden olmuştur” şeklinde konuştu.

MEHTER VE BANDO COŞTURDU

Mehter takımı Askeri Bando sahneye çıkarak marşlar ve milli şarkıları seslendirdi. Meydana kurulan dev ekrandan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki tören de halka canlı olarak gösterildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması canlı olarak dev ekrandan verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı alkışlar eşliğinde dinleyen Çorlu halkı sık sık tekbir ve sloganlarla konuşmayı destekledi.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından yerel kutlamaya devam edildi. Çorlu'daki sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti başkanları konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından tekrar sahneye çıkan askeri bando vatan ve millet marşlarını seslendirdi. Askeri Bando’nun ardından sahneye mehter takımı çıktı. Mehter marşları ile coşan halk sık sık tekbir getirerek "şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde slogan attı. Saat tam 00:13’te selalar okundu. Selanın ardından sinevizyon gösterilerinin ardından kutlamalar devam etti.

SEYFİ GENÇ