• Diyanete Çocuk Evlilikleri Protestosu
  • Diyanete Çocuk Evlilikleri Protestosu
  • Diyanete Çocuk Evlilikleri Protestosu
  • Diyanete Çocuk Evlilikleri Protestosu
Çorlu Güncel

Diyanete Çocuk Evlilikleri Protestosu

  • 09 Ocak 2018
  • 1136 Kez Okundu

Cumhuriyet Halk Partisi Çorlu İlçe Örgütü, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yer alan ve kızların 9 yaşından itibaren evlendirilmesine onay vermekle eleştirilen açıklamayı Atatürk Meydanı’nda protesto etti. CHP Çorlu İlçe Kadın ve Gençlik Kolları’nın yaptığı ortak açıklamada bu açıklamanın kabul edilemez olduğu vurgulandı.

CHP Çorlu İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı ve Kadın Kolları Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından internet üzerinden yapılan “9 yaşındaki kız çocuklar evlenebilir” açıklamasına Atatürk Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Gençlik Kolları Başkanı Bülent Karabudan yaptığı konuşmada, şunları dile getirdi: “Diyanetin tanımlamış olduğu buluğ çağı alt sınırı kızlarda 9, erkeklerde 12 yaş olarak tanımlanmaktadır. Bir de nikah tanımı bulunmaktadır ve açıklamasında buluğ çağına giren şahısların evlenmesine hiçbir engel yoktur tarzı bir açıklama getirilmiştir. Bu gibi tanımlamalar çocuk istismarının önünü açan çok tahlisiz bir tanımlamadır. Bu konuda tüm halkımızı tepki göstermeye davet ediyoruz. Dini, dili, ırkı, rengi, partisi ne olursa olsun çocuklarımıza, kardeşlerimize ve kadınlarımıza sahip çıkmalıyız. Nasıl ki bir ev kadın eli dediğinde güzelleşiyorsa, ülkemize de kadın eli dediğinde güzelleşecektir. Merak ettiğimiz ikinci bir husus, nasıl oluyor da iktidar sahipleri buna müsaade ediyor. Aynı fikirde olabileceklerini düşünmek bile istemiyoruz. Ancak tanımlamalar bir komisyon tarafından denetlenmiyor mu? Bu hata gözden nasıl kaçar? Sormak istiyoruz. Diyanet Başkanlığı bu hatasından acil bir şekilde dönmeli ve iktidar sahipleri gereken cezayı uygulamalı”

“Çocuklar Geleceğimizdir”

CHP Çorlu İlçe Kadın Kolları Başkanı Havva Çolak yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu açıklamasının kabul edilemez olduğunu dile getirerek, “Diyanet İşler Başkanlığı, Anayasanın Laik Devlet ilkesine ve medeni hukukun 124. maddesine aykırı hareket etmekte ve toplumu yasalara aykırı yönde suç işlemeye teşvik etmektedir. Diyaneti buluğ çağına girmiş olanların da dinen nikah kıyabileceğini belirtmiştir. Bu sınır kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtilirken, velilerin yanlarında olmasının daha uygun, veli olmazsa da olur ifadelerine yer vermesi kabul edilemez. Çocuklarımız geleceğimizdir. Geleceğimizi korumak, çocuk haklarını savunmaktan geçer. Henüz sokakta top oynayıp, ip atlayacak yaşta olan tüm çocuklarımız, her şeyden önce biz kadınlara, annelere emanettir. Bütün kadınlar olarak çocuklarımıza uzanan ellere dur diyoruz” şeklinde konuştu.

SEYFİ GENÇ