Belediyeler Paşa Çeşme'ye İlgi Göstermiyor!
Çorlu Güncel

Belediyeler Paşa Çeşme'ye İlgi Göstermiyor!

  • 18 Kasım 2024

Çorlulu Süleyman Ağa tarafından 1803 yılında yaptırılan ve Çorlu merkezindeki Çeşme durağına adını veren Paşa Çeşmesi, bakımsızlık nedeniyle rengi değişiyor. Biran önce restore edilmesini isteyen Çorlulu vatandaşlar belediyeleri göreve çağırdı.


Çorlu’da çeşme durağına adını veren Paşa Çeşme’nin bir türlü restore edilmemesi nedeniyle tarihi çeşme günden güne kötüyü gidiyor. Duvarları yosun tutan ve taşları siyahlaşan Paşa Çeşme’nin biran önce restore edilmeyi bekliyor. Tarihi Çukur Çeşme’yi restore eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden Paşa Çeşme’nin de restore edilmesini isteyen vatandaşlar Paşa Çeşme’nin kaderine terk edilmemesini istedi. 
BELEDİYELER RESTORASYON İÇİN NEDEN ADIM ATMIYOR
Gazetemizin sürekli gündeme getirdiği tarihi çeşmenin restorasyonuyla ilgili belediyelerin duyarsız olması vatandaşların tepkisini çekiyor. Tarihi çeşmenin günden güne tahrip olduğunu renginin farklılaştığına dikkat çeken vatandaşlar belediyelerden çeşmenin restore edilmesini istedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine ve Çorlu Belediyesi’ne seslenen vatandaşlar tarihi çeşmeye sahip çıkılmasını istedi.
1803 YILINDA YAPILAN ÇEŞMENİN KİTABESİNDE ÇORLULU SÜLEYMANAĞA HAYRATIDIR YAZIYOR
Çorlu’nun şehrin tam merkezinde olması nedeniyle en bilinen ve hala faal durumda olan tarihi Paşa Çeşmesi, Hicri 1218 yılında (Miladi 1803) mahalle halkının su ihtiyacının karşılamak üzere meydan çeşmesi olarak inşa edilmiş. Çeşmenin istifli celi sülüs hattıyla yazılan ve sol ucu kırık olan kitabesinde “Sahib’ül-hayrat vel hasenat ve ragıpü’l cennet vel derecat Çorlulu Hacı Süleyman Ağa hayratıdır” (Hayır sahibi, Cennet mekân için, iyi işlere rağbet eden Çorlulu Hacı Süleyman Ağa hayratıdır) yazısı yer alıyor. Çeşmenin ayna taşında ise dikkat çeken bir ibrik motifi yer alıyor. Sağ taraftaki testi taşlarında testi koymak için küçük delikler yer alıyor. Bu taşın üstünde Latin alfabesiyle yazıların yer alması mermerin Roma dönemi bir yapıdan sökülüp getirildiğini gösteriyor.
ÇEŞMENİN GÖRÜNTÜSÜ GÜN GEÇTİKÇE KÖTÜYE GİDİYOR 
Omurtak Caddesi üzerinde bulunan ve Çeşme Durağı olarak bilinen Paşa Çeşme’nin duvarlarının yosun tutması ve siyah görüntüsü vatandaşların tepkisine neden oldu. 1803 yılında yapılan ve yaklaşık 220 yıllık tarihi olan Paşa Çeşmesi’nin restore edilmesini bekleyen vatandaşlar yetkililere çağrıda bulunarak “Paşa çeşmesinin biran önce restorasyonunu yapılması gerekiyor. Duvarları simsiyah olmuş durumda, mutlaka yetkili kurumların burayla ilgili bir çalışma yapması gerekiyor” dedi.
ÇUKUR ÇEŞME GİBİ BURASI DA RESTORE EDİLSİN
Yetkililere seslenen Çorlulu vatandaşlar, “Paşa çeşmenin duvarları kap kara olmuş durumda. Üzerine bir sürü çöp atılmış, çeşme kısmı da çok kötü gözüküyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kumyol Caddesi üzerinde bulunan Çukur Çeşme’yi restore etti. Buradaki çeşmeyi de restore etmesini bekliyoruz. Daha fazla harap olmadan restore edilirse maliyeti de ona göre uygun olur, her geçen gün durumu daha kötüye gidiyor” dedi. 
İMDAT ŞAHİN