• Çorlu Tso, Bölge Firmalarını Tedarikçiler İle Bir Araya Getirdi
  • Çorlu Tso, Bölge Firmalarını Tedarikçiler İle Bir Araya Getirdi
  • Çorlu Tso, Bölge Firmalarını Tedarikçiler İle Bir Araya Getirdi
Çorlu Güncel

Çorlu Tso, Bölge Firmalarını Tedarikçiler İle Bir Araya Getirdi

  • 17 Mayıs 2024
  • 456 Kez Okundu

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Tekirdağ Sanayi İl Müdürlüğü ve SAHA İstanbul'un iş birliğiyle düzenlenen "SAHA - Tekirdağ Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması" etkinliği, Çorlu TSO Enis Sülün Konferans Salonu ve Gösteri Merkezi'nde gerçekleşti.

Toplantıya, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Çorlu Kaymakamı Murat Eren, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Mümin Şahin, Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, Savunma Sanayi Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Sürmen, Komite Başkanı Öykü Şahin, Komite Başkan Yardımcıları Yusuf Koçak ve Berkant Özcan gibi önemli isimlerin yanı sıra ASPİLSAN Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, TUSAŞ Yetkilisi Veli Erdoğan, ASELSAN Yetkilisi Murat Aslan, MAKELSAN Yetkilisi Ali Aytemiz gibi sektörün önde gelen temsilcileri etkinliğe katıldı. Ayrıca, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Meslek Komite Üyeleri, sanayiciler ve basın mensupları da katılım gösterdi.

Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmaları ile başladı. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, iş birliği ve gelişen sanayiye vurgu yaparak, programın önemine değindi. Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Türkiye'nin savunma sanayindeki büyümesine dikkat çekti.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, geçmişte yapılan iş birlikleriyle bugün gerçekleştirilen programın mutluluğunu dile getirdi. Tekirdağ'ın hızla gelişen sanayisiyle uluslararası pazarda nitelikli ürünler üretme çabası içinde olduğunu belirtti. Bölgenin kendini geliştirmek, ihracatı artırmak ve ithalat oranını değiştirmek için mücadele ettiğini vurguladı. Savunma sanayisi için yapılan bu buluşmanın ülke ekonomisi ve bölge sanayisi için önemli olduğuna inandığını ifade etti.

Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Tekirdağ'ın Türkiye'nin önde gelen sanayi illerinden biri olduğunu, bu potansiyelin yüksek teknoloji içeren sektörlere yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Savunma havacılık sektörünün dünyada güçlü ülkelerin tercih ettiği sektörlerin başında geldiğini ve Türkiye'nin bu alanda önemli atılımlar yaptığını vurguladı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, Türkiye'nin savunma sanayisinde dünya markası olduğunu belirterek, yerlileştirilen kabiliyetlerin sürdürülmesi ve küresel bir oyuncu olunması hedeflendiğini ifade etti. Savunma sanayisinin büyüyebilmesi için ekosistemin genişlemesi gerektiğini ve firma sayısının artması gerektiğini dile getirdi.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, Türkiye'nin savunma sanayisinde hızla büyüdüğünü ve dünya ile rekabet ettiğini söyledi. Ülkenin savunma sanayisinde önemli başarılar elde ettiğini ve teknik gayretlerle üretim yapıldığını belirtti.

Tekirdağ Valisi Recep SOYTÜRK ise Tekirdağ'ın sanayi potansiyelini ve savunma sanayindeki artan iş birliğini anlattı. Vali Soytürk, yaptığı konuşmada şu noktalara değindi: Tekirdağ'ın nüfusunun 1.167.059 olduğunu ve her yıl 30 bin kişi arttığını belirtti. Bu artışın, sanayi için gerekli istihdamın sağlanması amacıyla şehre gelen vatandaşlar tarafından gerçekleştiğini vurguladı. Tekirdağ'ın Türkiye genelinde önemli bir sanayi potansiyeline sahip olduğunu ifade etti ve 14 OSB, 3 endüstri bölgesi, 3 liman, havalimanı, demiryolu ve genişletilmekte olan otobanlar gibi altyapı olanaklarının bulunduğunu söyledi. Vali Soytürk, 3.240 tescilli sanayi firmasının bulunduğu şehirde yaklaşık 201 bin kişinin istihdam edildiğini dile getirdi. Kendisinin de 9 aydır Tekirdağ'da olduğunu ve sanayicilerle bir araya gelerek sorunlarını dinlediğini, çözüm için gerekli adımları attıklarını belirtti. Ayrıca, Tekirdağ'daki savunma sanayi firmaları ile iş birliği yapmak üzere SAHA İstanbul ile bir araya gelindiğini ve bölgedeki savunma sanayi firmalarının sayısının son yıllarda arttığını, bunun da hem şehirleri hem de ülkeyi savunma sanayinde daha ileriye taşıyacağını vurguladı.

Toplantıda, savunma, havacılık ve uzay sanayiinde yerli üretimi teşvik etmek, bölge firmalarını ana yüklenici firmalarla bir araya getirmek amacıyla sunumlar yapıldı ve B2B faaliyetleri gerçekleştirildi. ASELSAN, ASFAT, ASPİLSAN, BAYKAR, MAKİNA KİMYA ENDÜSTRİSİ, ROKETSAN, STM, TUSAŞ gibi önemli firmaların yetkilileri de etkinlikte yer aldı.

Bu buluşma, savunma sanayiindeki yerli üretimi artırmak ve bölge firmalarını güçlendirmek adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.