Tarihi Çorlu Kalesi Pislik İçinde!
Çorlu Güncel

Tarihi Çorlu Kalesi Pislik İçinde!

  • 18 Temmuz 2022

Hıdırağa Mahallesi’nde bulunan ve Bizans döneminde 6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi Çorlu Kalesi’nin pislik içinde olması tepki çekti.

Bizans döneminde yapılan ve tahminen 6. Yüzyılda yapıldığı öngörülen Tarihi Çorlu Kalesinin iki adet burcunun temeli günümüze ulaştı. Yıllardır atıl durumda olan Çorlu Kalesi’nin etrafının pislik içinde olması tepkilere neden oldu. Tarihi Çorlu Kalesi’nin biran önce bu görüntüden kurtarılmasını isteyen Çorlulu vatandaşlar belediyeleri ve kurumları harekete geçmeye çağırdı. 
BİZANS DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE ULAŞTI
Çorlu’da Hıdırağa Mahallesi'nde bulunan Çorlu Kalesi, Ortaçağ’da, Balkanlar ve Avrupa üzerinden gelebilerek Anadolu’ya geçecek akınları, saldırıları önlemek maksadıyla inşa edilmiştir. Kale moloz taş, tuğla ve horasan harcı ile inşa edilmiştir. Kaleden günümüze iki adet burcun temeli, tuğla kemer izlerinden muhtemel kale girişi olduğu düşünülen alan ve buna bağlı sur duvarları ulaşmıştır Günümüze sadece bazı kalıntıları gelebilen Çorlu Kalesi’nin 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Bizans döneminde yapılmış olup; kalenin doğu ve batısı dere yataklarıyla çevrelenmiştir. Sur duvarlarının yuvarlak kulelerle desteklendiği görülen Çorlu Kalesi, kesme taş temeller üzerine kurulmuştur. Tekirdağ’ın görülesi bir tarihi kalıntısı olan kale, askeri bir önem taşıdığı ifade edilmektedir. 
KALENİN DURUMU VİCDANLARI SIZLATIYOR
Bizans döneminden günümüze ulaşan Tarihi Çorlu Kalesi’nin şimdiki durumu vicdanları sızlatıyor. Kalenin etrafı pislik içinde olurken bazı kendini bilmez vatandaşlarında kalenin etrafında içki içmesi tepkilere neden oluyor. Bira şişelerinin etrafa dağıldı tarihi Çorlu Kalesi’nin biran önce bu görüntülerden kurtulmasını isteyen Çorlulu vatandaşlar kaleyle ilgili biran önce çalışma yapılmasını istedi. 
EN AZINDAN TEMİZLİĞİ YAPILSIN
6. yüzyıldan günümüze ulaşan tarihi Çorlu Kalesi’nin etrafının pislik içinde olması tepkilere neden oldu. Gazetemize konuşan duyarlı Çorlulu vatandaşlar, “Kalenin etrafı sizlerin de gördüğü gibi pislik içinde, tarihi Çorlu Kalesi’nin bu durumda olması Çorlu için büyük bir ayıptır. Bu kalenin bu görüntüden arındırılması ve biran önce temizlenmesi gerekiyor. Restorasyon yapılamıyorsa bile biran önce temizliği yapılsın ve belli aralıklarla kalenin etrafı temizlensin” dedi. 
TARİHE BÖYLE Mİ SAHİP ÇIKIYORUZ
Osmanlı döneminde de önemli görevler gören Çorlu Kalesi’nin pislik içinde olması ve kaderine terk edilmesine tepki gösteren vatandaşlar “Tarihimize böyle mi sahip çıkıyoruz. Tarihi Çorlu Kalesi Çorlumuz için gerçekten çok önemli, buranın bu durumda olması vicdanlarımızı sızlatıyor. Biran önce burayla ilgili gerekli çalışmalar yapılmalı ve buranın hem temizliği hem de restorasyonu yapılmalı” dedi. 
İMDAT ŞAHİN