• Motorlu Kuryeciler Dertli
  • Motorlu Kuryeciler Dertli
  • Motorlu Kuryeciler Dertli
  • Motorlu Kuryeciler Dertli
  • Motorlu Kuryeciler Dertli
  • Motorlu Kuryeciler Dertli
  • Motorlu Kuryeciler Dertli
Çorlu Güncel

Motorlu Kuryeciler Dertli

  • 06 Ocak 2022
  • 2161 Kez Okundu

Pandemi döneminde sayıları her geçen gün artan motorlu kuryeciler dertlerini gazetemize anlattı. Geçinemediklerini belirten motor kuryeler işyerlerinden destek istedi.

Online siparişlerin arttığı şu dönemde motor kuryecilerinin de sayısında artış yaşandı. Çorlu’da sayıları 500’ün üzerinde olan motor kuryeler bir araya gelerek dertlerini anlattı. Cumhuriyet Parkı’nda iş çıkışı bir araya gelen motor kuryeler sıkıntılarını anlattı. İşletmelere taşeron usulü çalışan motorlu kuryeciler gelen zamlarla birlikte geçinemediklerini ve işletmelerden bu konuda destek istediklerini belirtti. Yevmiye usulü çalışan motorlu kuryeciler, 7/24 motorun üzerinde trafiğin içinde çalıştıklarını belirten motorlu kuryeciler kaza yaptıklarında bütün masrafın kendileri tarafından karşılandığını belirtti. 
YEVMİYEMİZ BİZİ KURTARMIYOR!
Uzun yıllardır motorlu kuryecilik yaptığını belirten İsmail Yurdseven; “Uzun zamandır bu işi yapıyoruz ama şu anda işlerimiz sıkıntılı, malum herşeye zam geldi, yaşamamız sıkıntıya girdi. Benzin, motor bakımlarında sıkıntı yaşıyoruz. Ben 4 çocuk okutuyorum, şu anda ailecek zor duruma düştük. Bizim SSK’mız yok yevmiyelerimiz bizi kurtarmıyor. İzin günlerimizde izin kullanamıyoruz, çünkü yevmiye alamadığımız için korkumuzdan izin bile yapamıyoruz. Sosyal hayatımız yok denilecek kadar az, sabah 10-11 gibi işe gidiyoruz akşam 22:00-23:00’a kadar çalışıyoruz. Bunların bir düzene girmesini istiyoruz. Devlet mi, işyerleri mi bu sorunu çözer bilmiyoruz ama sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Canımızla bedenimizle bu işten ekmek yiyoruz” dedi. 
12-13 SAAT ÇALIŞIYORUZ
27 yaşında olan ve motorlu kurye işini 8 yıldır yapan Mehmet Teksoy konuşmasında: “Kendi şahsi motorlarımızla çalışıyoruz, bize verilen yevmiyelerle yetmiyor. Benzinimizi, motor bakımlarımızı biz yapıyoruz. Çok dengesizlik var, bazı işyerleri ehliyetsiz insan çalıştırıyor ona örneğin 100 lira veriyor, bu sefer bizim hakkımızı alamıyoruz, piyasanın altında çalışıyorlar biz hakkımızı alamıyoruz. Ehliyetsiz çalışmak suçtur, bizim devletimizin harekete geçmesini istiyoruz. Her şey zamlandı bizim yevmiyelerimiz yerinde sayıyor. Artık insanlar sipariş veriyor ve bizim sayemizde insanların ayağına kadar hizmet gidiyor. Bizim saatlerimizin düzenli olmasını istiyoruz, kimi yerler 12 saat çalıştırıyor. Hatta 13 saat çalıştıranlar var. Çoğu çalışanlar böyle çalışıyor, motorun bakımı benzini çıkardığınız zaman asgari ücretin altına iniyoruz. Her gün çalışmak zorundayız, izin kullandığın zaman yevmiye alamıyorsun. Biz sesimizin duyulmasını istiyoruz” dedi. 
TRAFİKTE CEZA YEDİĞİMİZ ZAMAN KENDİMİZ ÖDÜYORUZ
7 yıldır motorlu kuryecilik yapan ve 32 yaşındaki Hüseyin Dağ, “Kuryecilik yaparak 6 kişiye bakıyorum, motor kendimin 12 saat çalışıyorum, 12 saat sonra bize verdikleri çocuksu bir rakam ne bizim benzinimizi karşılıyor ne de bakımını karşılıyor. Sigortamız yok. Kaza yapsak bize kimse sahip çıkmaz, sahipsiz kuryecileriz, kurumsallar veriyor belki ama biz kurumsalın yarısına çalışıyoruz. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı, bize yüzde 0 zam yapıldı. Ölümle burun buruna çalışıyoruz. Siparişleri yetiştirmek için, yağmurda karda çalışıyoruz, biz asgari ücretin altında çalışıyoruz. Trafikte ceza yediğimiz zaman iki günün yevmiyesi gidiyor” dedi 
ÇORLULU KURYELER OLARAK KONTAK KAPATACAĞIZ
Konuşmasını sürdüren Hüseyin Dağ, “Cezalar bize ait, cezalar çok yüksek, yasal haklara geldiği zaman bir şey yok, ama ceza bize ait, benzin bize ait, motor giderleri bize ait, yevmiyemiz doğru düzgün değil, her gün aynı şeyi yiyoruz. Sabah öğle akşam aynı yemeği yiyoruz. Bize diyorlar ki size şu kadar ücret işinize gelirse çalışın diyorlar. Biz Çorlulu kuryeler olarak Cuma günü (bugün) saat 11.00’dan saat 15.00’a kadar kontak kapatacağız, ta ki haklarımız verilene kadar” dedi. 
İMDAT ŞAHİN