• Depremzedelere El Uzatan Olmadı!
  • Depremzedelere El Uzatan Olmadı!
  • Depremzedelere El Uzatan Olmadı!
  • Depremzedelere El Uzatan Olmadı!
  • Depremzedelere El Uzatan Olmadı!
Çorlu Güncel

Depremzedelere El Uzatan Olmadı!

  • 23 Kasım 2021
  • 1095 Kez Okundu

26 Eylül 2019 yılında Silivri’de meydana gelen deprem sonrası hasar gören Kazımiye Mahallesi Spor Aralığı Sokak üzerindeki Erdem Apartmanı sakinleri binayı yıllar önce boşalttı. Apartman sakinleri, “İki yıldır bize el uzatan olmadı” diyerek dert yandı.


Silivri depreminden sonra binada meydana gelen hasar sonrasında yapılan inceleme sonrasında binayı tahliye kararı verildi. 2019 yılında binayı boşaltan apartman sakinleri 2 yıldır çalmadığı kapı kalmadığını belirterek hiçbir yerden yardım göremediklerini belirtti. Boşalttıkları dairelerin hala kredisini ödediklerini belirten apartman sakinleri yetkililerden tekrar yardım eli uzatmasını istedi. Bina boşaltıldıktan sonra penceresi, kapısı yağmalanan binaya giriş olmasın diye tuğlalarla bina girişleri kapatıldı. 12 dairelik Erdem Apartmanında oturan vatandaşlar 2 yıldır yaşadığı süreci gazetemize anlattı. 
DEVLETİN GİTMEDİĞİMİZ KAPISI KALMADI 
Meydana gelen Silivri depreminden sonra binayı boşaltan bina sakinleri iki yıldır çalmadık kapı kalmadığını belirterek yaşadıkları süreci gazetemize değerlendirdi. Erdem Apartmanı yöneticisi, Rıdvan Altıparmak, “26 Eylül 2019 yılında Silivri depreminde binamız zarar gördü. Zarar gördükten sonra Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Çorlu Belediyesi’ne ulaştık, onlarda oturulamaz raporu verdiler. Ondan sonra devletin gitmediğimiz kapısı kalmadı. Kaymakamlık, Valilik, belediye hiçbir yardım etmedi. Sadece cüzi bir miktarda büyükşehir belediyesi bir yardımı oldu, oda taşınma masrafları için birşeyler verdi, sadece nakliye gibi. 12 daire var, depremden sonra boşalttık bina iki yıldan beridir boş duruyor” dedi. 
NE YIKABİLİYORUZ, NE DE OTURABİLİYORUZ
Binayı 2 yılda ne yıkabildik, ne de yapabildik diyen Erdem Apartmanı yöneticisi Rıdvan Altıparmak, “İnsanlar şu anda kirasını dahi ödeyemez durumdalar. Niye ödeyemiyor, çünkü bu binadan daire alan insanların birde kredi sorunu var. Bu binadan daire alan insanlar krediyle aldı ve kredileri şu anda devam ediyor. Hem kredi hem geçim hem kira geçinmenin mümkünatı yok. Binayı yıkmak istiyoruz ama bina maalesef hala yıkılmadı. Tapu Müdürlüğü, çevre şehircilik il müdürlüğü maalesef bizimle ilgisi az. Biz depremzedeyiz, bize yardım etmeleri gerekiyor, binayı yıkması gerekiyor, yapmak içinde destek vermesi gerekiyor. Hiçbir sorunumuz maalesef bu güne kadar çözülmedi. AFAD’a gittik, hiçbir yardım görmedik, ne binada oturabiliyoruz ne de binayı yıkabiliyoruz” dedi. 
HEM KİRA HEM KREDİ ÖDÜYORUZ
Biz devletimizden buranın yıkım izninin vermesini istiyoruz. Biz kendi imkânlarımızla yine var gücümüzü kullanarak kendi imkânlarımızla yapmaya çalışacağız. Çünkü burada bizim hakkımız var. Binayı yaparken de devlet bize düşük faizle kredi versin, biz burayı yapmaya çalışalım. Şu anda kiradayız en azından güç bela yaparız tekrar evimize geçeriz. 2 yılı geçkin süredir bu sorunu yaşıyoruz. Bizim bu ödediğimiz kredilerin makbuzları elimizde, ödediğimiz kiraların makbuzları elimizde bizler 2 yıldır mağduriyet yaşıyoruz, mağduriyetimizin biran önce giderilmesini istiyoruz” dedi. 
AÇ MISINIZ TOK MUSUNUZ DİYE SORAN YOK!
Erdem Apartmanı Sakinlerinden Gökhan Burçak ise yaptığı açıklamada: “Krediyle Erdem Apartmanındaki dairemizi almıştık, binadan çıktıktan sonra şimdi kirada oturuyorum. Hem kredi hem kira ödüyorum. Yaşamadığımız sıkıntı kalmadı, binamızı dahi yıkamadık. 2 yıldır binamızı yıkamıyoruz, yıkmak istiyoruz yıkamıyoruz. Maalesef bize destek veren olmadı. Destek vermeleri için doğal afet olması gerekiyormuş, tek bina olmuyormuş, burada 5-10 bina yıkıldığı zaman doğal afete giriyormuş insanlar ölmesi gerekiyor her halde, insanlar öldüğü zaman devlet yardım ediyormuş. Bir bina olunca sayılmıyormuş. Şu bina zarar gördü gelip mühürlediler, biz sizin iyiliğini düşünüyoruz çıkın dediler çıktık. 2 senedir biz neler çekiyoruz, bunu devlet hiç düşünmüyor. 800-900 lira kredi ödüyorum, aynı zamanda kira ödüyorum, iki çocuğum var ben nasıl geçineceğim.  Bu insanlar aç mı tok mu diye soran yok. Her yere gittik derdimizi anlattık. Bizler destek bekliyoruz, en azından binanın yıkılması noktasında bize destek olsunlar” dedi. 
BİNANIN BİRAN ÖNCE YIKILMASINI İSTİYORUZ
Apartman sakinlerinden Necibe Sevim yaptığı açıklamada: “Bu evi krediyle aldım, başımıza böyle işler geldi, 4 çocuğum var. şimdi kiradayım, bin lira kira ödüyorum. Binayı yıkmak istiyoruz yıkamıyoruz, maalesef devlet göründüğü gibi değil, bizim başımıza geldi, ben bu evi aldım başımıza bu iş geldi. Hiçbir şey yapılmıyor, sahipsiziz. Bugün yıkılacak yarın yıkılacak olur mu böyle. Bizim suçumuz var. 2 yıldır yıkılmadı madem öyle biz neden binadan çıktık. Yazık ben 20-25 sene sonra bir ev almışım başımıza gelmeyen kalmadı. Zor durumdayız” dedi. 
İMDAT ŞAHİN