• Kurban İbadetinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
  • Kurban İbadetinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
  • Kurban İbadetinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
  • Kurban İbadetinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
  • Kurban İbadetinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Çorlu Güncel

Kurban İbadetinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

  • 08 Temmuz 2021
  • 858 Kez Okundu

Çorlu İlçe Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, kurban ibadetinde dikkat edilecek hususları gazetemize değerlendirdi.


Kurban ibadetinde olmazsa olmazın kan akıtmak olduğunu belirten Mevlüt Haliloğlu, kurbanı kimler kesebileceğine değindi. Kurbanlık hayvanlarda aranacak özellikler ve kesim koşullarına da değinen Haliloğlu, Kurban İbadetinin tarihsel sürecini de anlattı. Kurbanı kesmeyip vekalet verecek olanların Diyanet Vakfı’na vekalet verebileceklerini belirten Çorlu İlçe Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, Diyanet Vakfı’nda yurt içi kurban bağışlarının 1125 lira yurt dışı kurban bağışlarının 925 lira olduğunu ifade etti. 
KURBAN İBADETİ HABİL’E KABİL’E KADAR DAYANIR
Kurban ibadetiyle ilgili konuşan Çorlu Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, “Kurban ibadeti insanlık tarihi kadar eski bir ibadet, kurban ibadeti İslam’da olduğu gibi diğer İslam’dan önceki ilahi dinlerde de var olan bir ibadettir. Kurban, Allah’ın verdiği nimeti, Allah’a bir teşekkür bir şükür olmak üzer onun yolunda sarf etmek demektir. Özel manasıyla varlıklı bir Müslümanların kurban bayramı gününde kurban olarak belirlenen, koyun keçi, sığır, manda, deve gibi hayvanlardan boğazlamak suretiyle bu hayvanların etinden hem kendisi hem de fakirlerin, ihtiyaç sahiplerinin eşinin dostunun paylaşması yemesidir. Belirlenen hayvanların dışında kurban olmaz. Kuran-ı Kerim’in Hz. Âdem’in iki oğlu Habil ve Kabil’in Allaha Kurban takdim ettiklerinden bahseder. Buradan anlıyoruz ki kurban ibadeti çok eski yıllara dayanıyor. İbrahim Peygamber oğlu İsmail’i kurban etmek isteyince Allah tarafından yeryüzüne koç indirilmiştir. Kurban ibadeti Hz. İbrahim’den beri kesilir. 
KURBAN İBADETİ ÖNEMLİ BİR GÖREVDİR
“İslam dönemine geldiğimiz zaman HZ. Peygamberimizin Mekke’den Medineye Hicret’inin 2. Yılında kurban ibadeti meşru kılınmıştır” diyen Çorlu İlçe Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, “Kurban ibadeti Kuran’ı Kerim’de çok net ifade edilmediği için farz değildir, Hanefi anlayışında anlayışın da kurban ibadeti vaciptir diğer mezheplerde kurban ibadeti kuvvetli bir sünnettir. Her mezhepte kurban ibadetinin gerekli olduğu hali vakti yerinde olanlar içinde Kurban Bayramı’nda kurban kesmemeyi hiçbir İslam alimi hoş görmez. Kurban ibadeti önemli bir görevdir, Müslümanın şiarıdır. İşte bundan dolayı HZ Muhammet (SAV) Peygamber efendimiz. Hicretin 2. Yılından itibaren vefatına kadar hem kendisi hem de eşleri için kurban etmiştir. Peygamberimizden bu güne kadarda Müslümanlar kurban keserle” dedi.  
KURBAN İBADETİ TOPLUMDA PAYLAŞMA DUYGUSUNU ARTIRIR 
Konuşmasını sürdüren Haliloğlu, “Bir Müslümanın kurban kesebilmesi için temel ihtiyaçlarından başka 81 gram altın değerinde Kurban Bayramı gününde sahip olursa o kişinin kurban kesmesi gerekir. Kurban bireysel bir meseledir. Bir ailede karı koca hangisinin parası varsa o keser, her ikisi de zengin ise her ikisinde kesmesi gerekir. Onlardan biri kesebilecek durumda diğeri kesemeyecek durumda ise onun kesmesi gerekmez. Kurban ibadetinin hem ekonomik yönü, hem yardımlaşma yönü vardır, hem hayvancılığı geliştirme yönü vardır. Et insanın en temel gıda maddelerinden biridir. Diğer zamanlarda etten faydalanmayan insanları Kurban kestiğimiz zaman onları faydalandırmaktır. Psikolojik, sosyal, ekonomik, pek çok yönü vardır kurban ibadetinin” ifadelerine yer verdi. 
AFRİKADA BAZI İNSANLAR YILDA SADECE 1 DEFA ET YİYEBİLİYOR 
“Bugün ülkemizde ve İslam ülkelerinin hemen hemen hepsinde kurban kesilir” diyen Çorlu İlçe Müftüsü Haliloğlu, “Bugün Afrika’nın bazı bölgelerinde öyle insan kesimleri vardır ki bunlar aldığımız bilgilere göre bunlar yılda 1 defa, o da kurban kesip o bölgede dağıtılmasıyla et yiyebiliyorlar. Bazı insanlar et yiyemezken bazıları da bir oturuşta bir kuzu yiyor, bu durum tabi kabul edilemez, et yiyemeyen insanlara yardımcı olunması gerekiyor, o bölgelere et ulaşması gerekiyor. Afrika ülkelerinde bu insanların kursaklarına senede bir defa et giriyor. Türkiye’de yaklaşık 3 milyon küçükbaş, 1 milyon büyük baş hayvan kesildiğini düşünürsek. Üzerine kurban vazifesi vacip olan insanların yarısından çoğu kurban kesiyor demektir” dedi.  
YOL KENARLARINDA KURBAN KESENLERE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK
Kurban Hizmet Komisyonunun aldığı kararlara da değinen Mevlüt Haliloğlu, “Türkiye’de her yerde Valililerin veya kaymakamların başkanlığında müftülükler, tarım ve orman bakanlığının yetkililer, belediye yetkilileri, Sağlık bakanlığının yetkililerinden oluşan bir kurban hizmet komisyonu vardır. Her sene bir genelge yayınlanır, bu manada ilçemizde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi mezbahasından ve Yenice kesim alanında buralarda kurban kesim yerleri oluşturmuştur. Burada hem sağlık kurallarına uyarak hem dini kurallara uyarak, hijyen kurallara dikkat edilerek bir çerçeve çizilmiştir. Kurban kesecek kasapların özellikleri yardımcılarının özellikleriyle ilgili bir çerçeve çizilmiştir. Yol kenarlarında kurban kesilmemesi için gerekli tedbirler alınıyor, bu şekilde kurban kesenlerin cezai müeyyidesi var. Kurban kesim ücretleri de belirlendi büyük baş hayvan kesimi 500 lira küçük baş hayvan kesimi 300 lira olarak tespit edildi” dedi.  
KURBAN İBADETİNDE KAN AKITMAK ESASTIR
Kurban ibadetinde kan akıtmanın esas olduğunu belirten Çorlu ilçe Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, “Kurbanın bedeli 2500 lira veya 3 bin lira ben bu bedeli sadaka olarak birine vermesi kurban kesmiş olmaz. Bu bir hayırdır, bu bir yardımlaşmadır. Kurban ibadetinin esas unsuru kurban kesilecek hayvanlardan kan akıtmaktır. Hangi hayvanlar kesilir, küçük baş hayvanlardan koyun keçi, büyükbaş hayvanlardan sığır, deve de kesilebilir bizim ülkemizde çok bulunmuyor. Koyun ve keçinin en az 6 aylık olması gerekir. 1 yaşında olması gerekir, 6 ayı geçtikten sonra gösterişliyse bu hayvan kurban olur. Esas olan 1 yaşındadır. Sığırların 2 yaşını doldurması gerekir. 2 yaşını doldurmayan hayvandan kurban olmaz. Küçükbaş hayvan yalnız 1 kişi için kurban kesilebilir, büyük baş hayvan 1 kişiden 7 kişiye kadar olabilir. Kurban etinin hem kendisi hem eşiyle dostuyla bir kısımda fakire vermesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 
TÜRKİYE DİYANET VAKFI’NIN KURBAN BEDELİ YURT İÇİ 1125 LİRA YURT DIŞI 925 LİRA 
“Türkiye Diyanet Vakfı hem yurt içinde hem de yurt dışında vekâleten kurban kesiyor” diyen Haliloğlu, “konuşmasını sürdürdü: birçok kurum kesiyor ama güvenilir kurumlardan olan Türkiye Diyanet Vakfı gerçekten bu işi doğru yapıyor. Türkiye Diyanet Vakfı yurt içinde ve dünyanın 149 ülkesinde vekâleten kurban kesiyor. Geçen yıl pandemi süreci sebebiyle 149 ülkeye ulaşılamadı. Daha öncesi yıllarda 149 ülkede kurban kesti. Türkiye Diyanet Vakfı’na online olarak vekalet verebilir, banka hesaplarına gönderebilirler, müftülüğümüze gelerek vekalet verebilirler. Vekalet ücretleri yurt içi 1125 lira, yurt dışı 925 olarak belirlendi” dedi. 
İMDAT ŞAHİN