Ayçiçeği yağı fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yağlı tohumlar önem arz ederken Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan, “Desteklemelerin yüzde 100 artırılması gerekiyor, dünyada yağlı tohumlar ön plana çıktı” dedi.
Ayçiçeği fiyatlarına dikkat çeken Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan yurt dışından şu anda ayçiçeği ton olarak 860 dolara alındığını belirtti. Türkiye olarak ancak tükettiğimiz ayçiçeğinin yüzde 40’ını üretiyoruz diyen Yüksel Ertan desteklemelerin artırılmasıyla üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin kendi kendine yeten ülke konumuna gelmesi için desteklemeler artırılması gerekiyor diyen Ertan, “Topraklarımız bu konuda yeterli, sadece desteklemeler yapılmalı” dedi.
AYÇİÇEĞİ YURT DIŞINDAN 860 DOLARA GELİYOR
“Ayçiçek maalesef çok fazla arttı, yurt dışında tonu 860 dolara çıktı, iç piyasada tonu 5 bin 500 lirayı geçti. Köylüden 2 bin 800, 3 bin liradan alındı ama dünyada artık yağlı tohumlar ön plana çıktı” diyen Yüksel Ertan, “Türkiye olarak ancak tükettiğimizin yüzde 40’ını üretiyoruz. Devletin daha fazla destek vermesi gerekiyor, yağlı tohumları. Kendi kendimize yetmemiz için üretimimiz yüzde 100 olması gerekiyor. Yurt dışından gelen Ayçiçek fiyatları artık düşmez biz kendi kendimize yeter duruma gelmemiz gerekiyor. 350 dolarlardan 860 dolarlara geldi” dedi.
YAĞLI TOHUMLARA DESTEĞİN YÜZDE 100 ARTIRILMASI GEREKİYOR
Konuşmasını sürdüren Ertan, “Marketlerde 250 grama da yağ var deniliyor, doğru yani, zeytinyağı şu anda geride kaldı, ayçiçeği daha pahalı. Zeytinyağının da yüzde 5’ini üretiyoruz. Ayçiçek ve yağlı tohumlarda yüzde 100 üretim desteklenmesi gerekiyor. Yüzde 100 ihtiyacımızı karşılamamız gerekiyor. Topraklarımız yeterli bunu karşılayabiliriz. Desteklemelerin olması gerekiyor. Sende olmayan olmayan bir gıdayı artık dünya sana vermez biz kendi kendimize yetmemiz gerekiyor” dedi.
ŞU ANDA YUMUŞAK BUĞDAYLARDA PROBLEM VAR
Yağmur yağışlarını, buğday verimliliğini ve gübre artışlarını gazetemize değerlendiren Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “Şu anda yağmur yağışları normal, ama bazı ekimden dolayı hatalar var, erken ekimden dolayı yumuşak buğdaylarda anaç buğdaylarda problem var. Çok etkileyecek bir durum yok. Gübre sorunu maalesef aşılamadı, son bir ayda gübre fiyatları yine yükseldi, 3 bin 800 liradan 4 bin 200 liralara kadar çıktı. Gübrenin kullanılmadığı dönemlerde gübre fiyatlarını düşürüyorlar, gübre kullanılırken fiyatlar artıyor. Toprak üstü gübreler, nitrat üre gibi gübrelerin fiyatları çok arttı. Yüzde 20 bir artış yaşandı” dedi.
BUĞDAYDA GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 20 KAYIPLAR OLABİLİR
Konuşmasını sürdüren Yüksel Ertan, “Çiftçiler gübreyi az atmak zorunda kaldı. gübre fiyatlarını karşılayacak durumu olmayan çiftçileri etkiledi, Trakya’da yağmurlar çiftçinin imdadına yetişti ama maalesef Anadolu’da problem var. Gübrenin açığını yağmurlar kapattı. Bu sene verim biraz daha iyi olur ama tabi nisan mayıs ayındaki havanın durumu da önemli. Nisan ve mayıs ayında hava durumu ve yağışlar çok önemli. Geçen seneye göre yine yüzde 15-20 kayıp gözüküyor. Bazı yumuşak cins buğdaylarda, Kırklareli, İpsala gibi bölgelerde buğdayın anacında kuruma oldu. Yavruları ancak harekete geçti. Geçen yıla oranla yüzde 20 kayıp olur” dedi.
İMDAT ŞAHİN