• “Verimli Topraklara Sanayi Kurulmasını İstemiyoruz”
  • “Verimli Topraklara Sanayi Kurulmasını İstemiyoruz”
Ergene

“Verimli Topraklara Sanayi Kurulmasını İstemiyoruz”

  • 02 Mart 2021
  • 1713 Kez Okundu

Ergene Belediyesi Kent Konseyi öncülüğünde plastik sanayi tesisinin yapılacağı Karamehmet Mahallesinde basın açıklaması yapıldı.


Ergene ilçesinin Karamehmet Mahallesi Marmaracık Mevkii 2 bin 800 dekar alanda yapılması planlanan plastik sanayi tesisi ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Ergene Kent Konseyi Başkanı Ercüment Tuncay, Ergene Belediye Başkan Vekili Erhan Baştak, Karamehmet, Ulaş ve Marmaracık Mahalle Muhtarları, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yavuz, Ergene Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Cebeci, Yüksel Baydarlı, CHP Ergene İlçe Başkanı Nuh Nuhoğlu, CHP Ergene Kadın Kolları ve vatandaşlar katıldı. 
1. SINIF TARIM ARAZİSİDİR
Ergene Kent Konseyi Başkanı Ercüment Tuncay yaptığı basın açıklamasında; “Bugün buraya sizleri davet etme sebebimiz bölgemizde yapılması planlanan PAKOP Sanayii Kooperatifinin verimli topraklar üzerinde ‘’200’’ sanayi tesisini kurmak istemesi. Tapu kayıtlarında tarımsal sit alanı olarak tescil edilen bu alan, tarım arazisi dışında başka bir amaçla kullanılamaz şerhi vardır.  5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu gereği mutlaka korunması gereken 1. sınıf tarım arazisidir” dedi. 
BÖLGEMİZDE OSB’LERİN DOLULUK ORANI %42 
Konuşmasını sürdüren Ercüment Tuncay; “Bu bölgede sulama yapılmadan tarım yapılmaktadır. Yer altı sularına ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu bölgede “insan eksen insan biçersin.” Kamu yönetimi tarafından mutlaka korunması gereken bu alanın, tarım dışına çıkarılmasının istenmesi hukuka ve mevzuata aykırı bir durumdur. Bölgemizde OSB’lerin doluluk oranı %42 iken bu bölgeye yeni bir OSB alanı kurulması gereksizdir. Çünkü söz konusu bölgede Ulaş, Karamehmet, Velimeşe mahallelerine yakın mesafede bulunduğu ve çevresinde mevcut OSB alanları olduğu için, proje kapsamında planlanan faaliyetler ile çevreye verilecek atıklar, ilçemizde yoğun şekilde tarımsal faaliyetlerini olumsuz bir şekilde etkileyecek, faaliyetler sonucu çıkacak emisyon ve dumanların çevresindeki yaşam alanlarını zehirleyeceği görülmektedir. Yani bir benzetme yaparsak “komadaki hastaya operasyon yapılmaz” dedi. 
SANAYİ İNSAN YAŞAMINDAN UZAK BÖLGELERE KURULSUN 
Tuncay; “Sonuç olarak; ülkemizde tarım arazilerinin korunamaması sorunu ön plana çıkmaktadır. Sizlerin aracılığıyla sanayicilerimize tavsiyede bulunmak istiyorum. Böylesine verimli topraklara sanayi tesislerini yapmak yerine, daha çok verimsiz topraklara, insan yaşamından uzak alanlara sanayi tesislerinin yapılmasını sanayicilerimize tavsiye ediyoruz. PAKOP Sanayii Kooperatifi ile ilgili ÇED toplantısı 4 Mart Perşembe günü saat 10:30’da Velimeşe Shilla hotel de yapılacaktır. Vatandaşlarımızı ve sivil toplum kuruluşlarımızı bu yanlışa ‘’dur’’ demek için davet ediyorum” dedi. 
İMDAT ŞAHİN