• Çorlu'dan Büyük Başarı, İnsansız Hava Aracı Yaptılar
  • Çorlu'dan Büyük Başarı, İnsansız Hava Aracı Yaptılar
Çorlu Güncel

Çorlu'dan Büyük Başarı, İnsansız Hava Aracı Yaptılar

  • 30 Haziran 2020
  • 2014 Kez Okundu

TÜBİTAK bu sene lise öğrencilerine yönelik insansız hava aracı yarışması yaptı. Yarışmaya katılan Çorlu İMKB Fen Lisesi öğrencileri 291 takım içinden 18’inci oldu.



291 PROJE ARASINDAN 18’İNCİ OLDUK 
İnsansız Hava Aracı projesiyle ilgili gazetemize konuşan Okul Müdürü İlker Koşum, “TÜBİTAK bu sene ilk defa lise öğrencilerine yönelik, insansız hava aracı yarışması yapıldı. Ülkemiz genelinde bu yarışmaya yüzlerce okul katıldı. Bu okulların arasında 291 tanesinin başvurusu kabul edildi. 291 okul arasından Çorlu İMKB Fen Lisemizde var. Daha sonra bu okulların tasarımları TÜBİTAK tarafından incelendi 291 okulun 125 tanesinin tasarımı yarışmaya hak kazandı. Şu anda bu yarışmada okulumuza hibe aldık. Öğrencilerimiz aldığımız hibeyle kendi insansız hava araçlarını üretecekler. Bunun uçuş videolarını çekecekler, TÜBİTAK’ın internet sitesine yüklenecek bu görüntüler. 2020 Eylül ayında Gaziantep’te yapılacak TEKNOFES yarışmasında TUBİTAK bu insansız hava aracının yarışmasını yapacak” dedi. 
 TAKIMIMIZ 5 ÖĞRENCİDEN OLUŞUYOR 
“Takımımız 5 öğrenciden oluşuyor, öğrencilerimiz tamamen kendi imkânlarıyla pandamı sürecinde projeyi yönettiler” diyen Çorlu İMKB Fen Lisesi Okul Müdürü İlker Koşum, “bizde başvurularımızı yaptık, hibe gelip malzeme alınacak, öğrencilerimiz okulumuzda bulunan Tasarı Beceri Atölyemizde kodlamalarını yaparak ekipmanlarını birleştirip dron tasarımını oluşturup uçuracaklar. 291 takım arasında okulumuz 18. Oldu. 94 puan aldık. Bunun dışında okulumuz Erasmus projelerinde Trakya’nın marka okulu, okulumuz açıldığından beri 5 yıl geçti. Yürüyen 3 tane projemiz var, toplamda 100 bin Euro hibe aldık, bununla öğretmen ve öğrencilerimizi Avrupa’ya götürdük. Götürmeye devam edeceğiz, öğretmen ve öğrencilerimiz orada eğitim alıyorlar. Bu anlamda ilimize ilçemize çok değer katan projeler” dedi.  
ÖĞRENCİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN TÜM ÇABAMIZLA ÇALIŞIYORUZ
Proje Koordinatörü Fizik Öğretmeni Yeşim Demirtaş gazetemize yaptığı açıklamada: “Fen Lisesi olarak akademik başarılarının yanında projelerle desteklenerek öğrencilerimizin hayat boyu yaşam süreci içerisinde hedefledikleri mesleki seçimleri bir tık daha ilerlemeleri için çalışmalara devam etmekteyiz. Farklı projelerimizde var, İstanbul Teknik Üniversitesi yarışmalarına katılmaktayız. Burada öğrencilerimiz bütün kodlamaları ve tasarımları kendileri yapacaklar” dedi.  
GAZİANTEP’TEKİ YARIŞMAYA GİDECEĞİZ
Proje takım kaptanı Emir Tanrıver, “İlk aşamada pandemiden dolayı okula gelemedik, çalışmalarımızı evden yürüttük. Fakat 2. Aşamada okulumuzun Tasarım Beceri Atölyesi var çalışmalarımızı buradan yürüteceğiz. Takımımız 5 kişiden oluşuyor, her bir arkadaşımızın alanı farklı. Tasarım raporunu hazırladık, İHA’nın nasıl görüneceğini, tasarımlarını belirledik, hangi motorlar hangi sensörler kullanılacağını, rapor aşamasında 18. Olduk, şimdi tasarımda gösterdiğimiz projemizi ortaya çıkaracağız. Birleştireceğiz, uçuş videosu yapacağız, dronumuzun uçtuğuna dair, parkuru tamamladığını dair bir video olacak. TÜBİTAK bunu da kabul ederse 2. Aşamaya geçeceğiz, Gaziantep’e gideceğiz, yaptığımız proje iki aşamada değerlendirilecek, biri sabit kanat, model uçak yapılacak, ikinci aşamada bir parkur olacak parkuru tamamlamamız istenecek, burada hız faktörü önemli, bu parkurda belirli yere içindeki topu bırakması gerekiyor, buda puan için önemli bir etmen” dedi. 
İMDAT ŞAHİN