• 718 Gündür Adalet İstiyorlar
  • 718 Gündür Adalet İstiyorlar
  • 718 Gündür Adalet İstiyorlar
  • 718 Gündür Adalet İstiyorlar
  • 718 Gündür Adalet İstiyorlar
Çorlu Güncel

718 Gündür Adalet İstiyorlar

  • 26 Haziran 2020
  • 1013 Kez Okundu

25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 vatandaşın yaralandığı Çorlu tren kazası duruşması Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti. 8 Temmuz 2018 de meydana gelen tren kazasının üzerinden tam 718 gün geçti. Aileler “718 gündür Adalet istiyoruz” dedi.



Hayatını kaybedenlerin yakınları Çorlu Santral Mevkii’nde buluşarak duruşmanın yapılacağı Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne kadar yürüdü. Tren kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Candan Yüceer, CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş ve yönetimi, İYİ Parti Çorlu İlçe Yöneticileri yalnız bırakmadı.

TREN KAZASINDA 25 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’nden İstanbul Halkalıya giden tren 8 Temmuz 2018 tarihinde Sarılar Mahallesi’nde devrilmiş, kaza sonucu 25 vatandaş hayatını kaybederken 328 kişi yaralanmıştı. Tren Kazası’nın davası geçen yıl Temmuz’da  başlamıştı. Bu gün 5. Duruşmanın yapıldığı tren kazası davası Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı.

TREN KAZASINDA 4 KİŞİ YARGILANIYOR

TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde Demiryolu Bakım Müdürü, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde Yol Bakım ve Onarım Şefi, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

DURUŞMALAR 3 TEMMUZ 2019 TARİHİNDE BAŞLADI

Davanın görülmesine geçen yıl 3 Temmuz’da Çorlu Adalet Sarayı'nda, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi olarak düzenlenen 130 kişilik Konferans Salonu'nda başladı. Ancak, ölenlerin yakınları ve yaralılar, salonda yer olmadığı gerekçesiyle içeriye alınmadı. Yaşanan olayların ardından duruşma, Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde bulunan Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ndeki 15 Temmuz Salonu'na alındı.

ŞU ANDA YÜRÜDÜĞÜMÜZ YOLDA BEN KIZIMI OKULA GÖTÜRÜYORDUM

Çorlu Halk Eğitim Merkezi önüne gelen aileler burada bir açıklama yaptı. Kazada kızı Bihter Bilgin’i kaybeden Zeliha Bilgin gözyaşları içinde bir konuşma yaptı: “Canlarımızı kaybettik, bizim tek istediğimiz adalet, biz mucize beklemedik, benim kızım, kardeşlerim geri gelmeyecek, yakınlarımız geri gelmeyecek ama bizler gibi kimse yanmasın dedik. Bizim canlarımız göz göre göre Devlet Demir Yolları’nın ihmalleri yüzünden boşu boşuna öldü. Bizler 718 gündür bu acıyı boşu boşuna çekmek zorunda kalıyoruz. İhmaller ortada, bize bunun hesabını verecekler. Ben çocuğumu şu anki yürüdüğüm yolda okula götürüyordum” dedi.

BİRİNCİ DERECE SORUMLU DANIŞMAN YAPILDI

Tren kazasında 9 yaşındaki oğlu Arda Sel’ i kaybeden Mısra Öz Sel yaptığı açıklamada; biz sadece adalet istiyoruz. Gerçek sorumlular yargı önüne gidene kadar biz mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş yaptığı açıklamada: Devlet Demir Yolları hatasını kabul edip bu insanları görmezden gelip bu insanların sorununa çare bulmaktan öte iki şey yaptı. Birincisi kazanın olduğu gün bu bölgenin sorumlu müdürü yol bakım onarım müdürü bu kişi mahkemeye çıkmaktan öte bu kişiyi korudu bu kişi şu anda Devlet Demir Yolları Genel Müdürü’nün danışmanı yaptı. Birinci derecede sorumlu danışman oldu. ikinci ise burada yol bekçileri yoktu, bunu devamlı söylüyorduk ve bunu kurum, yaptığı içi yazışmayla yol bekçisi hatasını kabul etti ve buradakilere sordu. Kaç tane yol bekçisi lazım. Bu belge basına sızdı, gizli bir belge değlidi ama buna rağmen kurum hatasını kabul etmekten öte burada görevli 3 tane arkadaşımızı görevden aldı. Neden belgeyi sızdırdınız diye” dedi.

Açıklamadan sonra duruşma salonuna giren aileler ve izleyiciler ateşleri ölçülerek ve maske takarak içeri alındı.