• Çorlu Belediyesi'nden “Tarihi” Sorumsuzluğu
  • Çorlu Belediyesi'nden “Tarihi” Sorumsuzluğu
  • Çorlu Belediyesi'nden “Tarihi” Sorumsuzluğu
  • Çorlu Belediyesi'nden “Tarihi” Sorumsuzluğu
  • Çorlu Belediyesi'nden “Tarihi” Sorumsuzluğu
  • Çorlu Belediyesi'nden “Tarihi” Sorumsuzluğu
Çorlu Güncel

Çorlu Belediyesi'nden “Tarihi” Sorumsuzluğu

  • 01 Haziran 2020
  • 5552 Kez Okundu

Eski Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin döneminde Orion Alışveriş Merkezi karşısındaki Bağımsızlık ve Özgürlük Parkı’na yapılan 4 metre yüksekliğinde 24 metre genişliğindeki Balkan Anıtı kaderine terk edildi.

Cumhuriyet Dönemini Ölümsüzleştiren Heykeltıraş olarak anılan Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından Çorlu’ya kazandırılan Balkan Anıtı’nın son hali içler acısı durumda. Bakımsızlıktan heykellerin renkleri değişmeye başlarken, Balkan Anıtı’ndaki bazı heykeller ise iplerle birbirlerine bağlanmış durumda. Anıtın havuzu ise pislikten geçilmiyor.  
ESERİNİ BÖYLE ANLATMIŞTI
Balkan Anıtı’nı tamamlayan fakat açamadan trafik kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Tankut Ökten anıtı şu sözlerle anlatmıştı:  "Anıtta, 120 yıllık tarih şeridini 4 parçada veriyoruz. Anıtın ilk parçasında Balkanlar'dan kaçışı, ikincisinde o mağlubiyetten sonra tekrar dirilen toplumu, üçüncü parçada Kocatepe'de devleşmiş bir Atatürk, bir efe, Anadolu kadını ile atıyla birlikte elinde bayrak tutan bir asker var. Son parçada ise Cumhuriyet, işçi bir kadın, elinde kitap tutan çocuklar ve önünde de silahıyla sınırları bekleyen bir komando figürü bulunuyor. Parçaların her birinde 5- 6 figür bulunan anıt, neredeyse 20 anıt gibi. Her birinde farklı anlatımlar yer alıyor. Balkan Savaşları, bir mağlubiyettir, ancak ondan alınan derslerle zaferler sağlanmıştır. Bu savaşlar, özellikle Müslüman Türk halkının soykırımı ve göçe zorlanmasıyla sonuçlanmış ve bu yönüyle tarihe geçmiştir. Böylesine acıların bir daha yaşanmaması için bu anıtı yaptık" demişti.
TARİHİ ANIT İPLERLE BİRBİRİNE BAĞLANMIŞ
Omurtak Caddesi üzerinde bulunan Orion Kavşağının hemen yanında yer alan Balkan Anıtı’ndaki heykeller iplerle birbirlerine bağlanmış. Görenleri şaşkınlığa uğratan görüntü yıllardır aynı şekilde duruyor olması tepkilere neden oldu. Çorlu Belediyesi’ne ait Bağımsızlık ve Özgürlük Parkı içinde yer alan Balkan Anıtını gören vatandaşlar, bu görüntülerin tarihi sorumsuzluk olduğun ifade etti. 
HAVUZ ÇALIŞIYOR VE PİSLİK İÇİNDE, GECE IŞIKLARI YANMIYOR 
Çorlu’da hepimizin gözü önünde olan Balkan Anıtı’nı Avrupa Yakası Gazetesi olarak inceledik. Balkan Anıtı’nın içinde bulunduğu havuz pislik içinde olması tepki toplarken, aylardır havuzun temizlenmediği görülüyor. Önceki yıllarda Balkan Anıtı’nın bulunduğu havuz çalışırken renkli ışıklarla da anıt renklendiriliyordu. Şimdi ise anıtın ne havuzu ne de ışıkları çalışıyor. Anıt kaderine terk edilmiş atıl bir şekilde duruyor.  
BİR TARAFTAN ATATÜRK EVİ YAPILIYOR, DİĞER YANDAN ANITA SAHİP ÇIKILMIYOR 
Çorlu Belediyesi tarafından 10 Kasım 2019 tarihinde temeli atılan Atatürk Evi’nin hemen karşısında bulunan Cumhuriyet tarihini anlatan Balkan Anıtı’nın bakımsız durumda olması vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşlar, “Çorlu Belediyesi Atatürk Evi projesi gerçekleştiriyor, ama bir taraftan da buradaki Balkan Anıtına sahip çıkılmıyor. Burası Cumhuriyet tarihinin anlatıldığı çok güzel bir anıt, sahip çıkılması gerekiyor” dedi. 
HİÇ Mİ PİSLİĞİ GÖRMÜYORLAR 
Balkan Anıtı’nın içinde bulunduğu havuzun bazı yerlerindeki granitler dökülürken, havuzun içi de pislik içinde olması tepki çekti. Vatandaşlar, “Balkan Anıtı görüldüğü gibi çok büyük bir eser, hemde tarihi bir eser. Havuzun içindeki bazı granitler dökülmüş, havuzun tamamı da pislik içinde. Neden gelip burası temizlenmiyor. Tarihi bir anıt neden bu şekilde bırakılmış. Burasının bakımları neden yapılmıyor, neden su sistemleri ve elektrik sistemleri çalıştırılmıyor. Bu yapılan tarihe bir saygısızlıktır” dedi. 
HEYKELLERİN RENKLERİ DEĞİŞMİŞ 
Eski Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin döneminde Çorlu’ya kazandırılan Balkan Anıtı 4 metre yüksekliğinde 24 metre genişliğinde bir anıt eseri. 4 bölümden oluşan heykellerin renkleri değişmeye başlamış. Heykellerin üzerinde renk renk bölümler oluşmuş durumda. Heykellerin renklerinin değiştiğini ifade eden vatandaşlar, “Balkan Anıtı’nın üzerinde onlarca heykel var. Heykellerin her birinin renkleri değişmeye başlamış. Hiç kimse ilgilenmez ise olacağı bu” diyerek bu duruma tepkilerini gösterdiler. 
İMDAT ŞAHİN