• “Sosyal Medya Bağımlılığı”
Sağlık

“Sosyal Medya Bağımlılığı”

  • 27 Şubat 2020
  • 19176 Kez Okundu

Reyap Hastanesi Çorlu’da görev yapan Uzman Klinik Psikolog Büşra Delikan sosyal medya kullanımını, bağımlılık belirtilerini son olarak da nasıl kurtulmamız gerektiği hakkında kısa bilgiler verdi.




Reyap Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Büşra Delikan yaptığı açıklamada; “Sosyal medya kullanımı artık hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Aslında bir parçadan ziyade hayatımızın tamamını ele geçiriyor diyebiliriz. Peki, sosyal medya nedir? Bizler bunu neden kullanmaktayız? Bu sorunun cevabı aslında hayatımızı her anlamda kolaylaştırmakta olduğudur. Günümüzde her türlü bilgiye saniyeler içinde ulaşabilmekteyiz. Bizler için bir zorluk olmamakla beraber bizlere yorgunlukta vermemektedir. Zaman kaybetmeden her istenilen artık elimizin altındadır. Sosyal medyanın kullanımı her kullanıcı açısından kolaydır ve istediğimiz kişiyle her an iletişimde olabiliyoruz. Fakat hayatımızı kolaylaştırdığı gibi bizlere zararlarda vermektedir. Örneğin, sosyal medyayı çok kullanmak ciddi anlamda bağımlılık yapmaktadır. Peki sosyal medya bağımlılığı nedir? Sosyal medya bağımlılığı sosyal medyada sürekli paylaşım yapmak ve çok fazla zaman geçirmektir” dedi.

Sosyal medya bağımlılığın belirtiler nelerdir?
1- Sosyal medya için uykunuzdan feda ediyorsanız eğer sosyal medyaya her şeyden daha fazla önem verdiğinizi göstermektedir. 
2- Sosyal medyaya durup dururken girip sürekli kullanmış olduğunuz hesapları yeniliyorsanız ve günde 2-3 saatinizi bu hesaplarda geçiriyorsanız eğer buda bağımlı olduğunuzu göstermektedir.
3- Bir diğer belirtide günlük hayatta yapılan her şeyi, giydiği kıyafetten gittiği yere, yediği yemeğe kadar her şeyi paylaşmaktır.
4–Sosyal medya bağımlılığını gösteren başka bir davranış ise yapacak bir şey bulamadığınızda, boş kaldığınızda ya da canınız sıkıldığında eliniz direk sosyal medyaya gidiyorsa buda bağımlı olduğunuzu göstermektedir.


Delikan; “Kendinize, ailenize ve sevdiklerinize vakit ayırmaya çalışın. Yeni yerler görmeye ve oraya bizzat gitmeye çalışın. O duyguyu yaşayın. Saatlerce arkadaşlarınızla sosyal medyadan konuşmak yerine hep birlikte bir aktivite yapın. Vakit yaratmak sizlerin elinde. Buna rağmen bir çözüm bulamadıysanız bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim” dedi.