• Nalbantlık Mesleği De Ölüyor
  • Nalbantlık Mesleği De Ölüyor
  • Nalbantlık Mesleği De Ölüyor
  • Nalbantlık Mesleği De Ölüyor
Çorlu Güncel

Nalbantlık Mesleği De Ölüyor

  • 21 Şubat 2020
  • 2076 Kez Okundu

Ölen mesleklerden biri de nalbantlık. Çorlu’da nalbant Ali Babadağ’ın iki gün önce vefat etmesiyle birlikte son nalbant Hasan Kesici kaldı.


72 yaşında olan Hasan Kesici uzun yıllar nalbantlık yaptı. Gazetemize konuşan Hasan Kesici eski nalbantlardan olan Ali Babadağ’ın vefat etmesiyle birlikte son nalbantın kendisi kaldığını ifade etti. Nalbantlığın önemli bir meslek olduğunu kaydeden Hasan Kesici “Nalbant yarı veterinerdir” dedi. 
BENİM İÇİN BABADAN DEDEDEN KALMA BİR MESLEKTİ  
“6 yaşından 25 yaşına kadar mesleğe devam ettim” diyen Hasan Kesici nalbantlık bana babadan dededen kalma bir meslektir” dedi. Kesici, “25 yaşından sonra memuriyet hayatına girdim. Memuriyet hayatımda dahi nalbantlık yapmayı sürdürdüm. Tabi o zamanlar çok yoğun yapamıyordum. Emekli olduktan sonra emlak ofisi açtım, emlak ofisim varken sadece özel olarak tanıdığım kişiler çağırdığı zaman nalbantlık yaptım. Emlak ofisimi kapattıktan sonra çitliklerdeki yarış atlarının nalladım. Şimdi başka bir sektörde dükkan açtım yoğun çalışıyorum” dedi.  
ÇORLU’DA NALBANT OLARAK SADECE BEN VARIM 
Konuşmasını sürdüren Hasan Kesici: “Ali Babadağ isminde bir nalbant vardı, iki gün önce onu kaybettik, toprağa verdik. Onun yetiştirmiş olduğu bir kişi var, o da açık kalp ameliyatı olduğundan dolayı 10 yıldır nalbantlık yapmıyor. Çorlu’da şu anda benden başka yok. Nalbant olarak sadece ben varım. 1975 yılına kadar hayvan çoktu ve işlerimiz yoğundu. Ben 1960 yılından itibaren yapmaya başladım. Şu anda ki çiftlikler ben gidemediğim için yoğun olduğum için İstanbul’dan nalbant çağırıyor. Mesleğin büyük zorlukları var. Nalbantlık zordur, hayvanları iyi tanımak gerekiyor. Yoksa nallayamazsınız. İşi bilmediğin zaman hayvanı sakatlarsın, çok dikkat isteyen bir iştir” dedi. 
ÇIPLAK AYAKLA İNSAN NASIL YÜRÜYEMİYORSA HAYVANDA NALSIZ YÜRÜYEMEZ
“Nalbantlık üniversitelerde ders olarak girdi” ifadelerini kullanan Hasan Kesici: “üniversitelerde yetişen nalbantlar tek başına nallamaya çalışıyor. Bu çok yanlış mutlaka bir kişi tutacak hayvanın bacağını nalbant işini yapacak. Tek kişiyle olacak iş değil, nal atlar için çok önemlidir, at nallanmadığı zaman ayakları delinir. Aynı insan gibidir, çakıllı yolda insan yalınayak yürüyebilir mi? Nal atın canıdır. Süt ineklerinin tırnakları kesildiği zaman daha fazla süt verir. Kesilmediği zaman verimden düşer” dedi. 
İMDAT ŞAHİN