• “Yatırıma Üretime Ve İstihdama Sarılmamız Gerekiyor”
  • “Yatırıma Üretime Ve İstihdama Sarılmamız Gerekiyor”
  • “Yatırıma Üretime Ve İstihdama Sarılmamız Gerekiyor”
  • “Yatırıma Üretime Ve İstihdama Sarılmamız Gerekiyor”
  • “Yatırıma Üretime Ve İstihdama Sarılmamız Gerekiyor”
  • “Yatırıma Üretime Ve İstihdama Sarılmamız Gerekiyor”
  • “Yatırıma Üretime Ve İstihdama Sarılmamız Gerekiyor”
Çorlu Güncel

“Yatırıma Üretime Ve İstihdama Sarılmamız Gerekiyor”

  • 29 Kasım 2019
  • 852 Kez Okundu

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu’nun düzenlendiği Marmara Bölge Toplantısı Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı.


Marmara Bölgesi’nde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten sanayi temsilcileri sorunlarını konuşmak için Çorlu Ticaret Odası Enis Sülün Konferans salonunda bir araya geldi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu TSO Başkanı İzzet Volkan ve çok sayıda davetli katıldı. 
TÜRKİYE’DE SANAYİ ALANI BİNDE 3 SEVİYESİNDE 
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü yaptığı konuşmada OSBÜK’lerin öneminden bahsetti. Kütükçü: “Türkiye’mizde bütün OSB’lerde istihdam edilen yaklaşık 1 milyon 931 bin kişinin yaklaşık yüzde 43’ünü Marmara Bölgesi Organize Sanayi Bölgelerimiz gerçekleştiriyor. Marmara Bölgesi Türk Sanayi’nin kalbini oluşturuyor. Ancak şunu da ifade etmeliyim ki son dönemde bazı şeylerde şahitlik ediyoruz. Türk Sanayisi’nde böyle bir yeri olan Marmara havzası sanayi üretimiyle, çevre arasında adeta bir tercihe zorlanıyor. Biz bunu kesinlikle yanlış buluyoruz. Yatırım yapmak isteyen sanayicilerimize yeni sanayi alanları üretemezsek nasıl kalkınacağız, nasıl büyüyeceğiz. Bakın ülkemizde sanayi için ayrılan alan toplam alanın binde 3’ü seviyelerinde, bu oran Fransa’da yüzde 2.5, Almanyada yüzde 4.5 ülke olarak bizde Marmara Bölgesi başta olmak üzere başka bölgelerde yeni planlamalar yaparak yeni sanayi alanları üreterek hızla Almanya, Fransa’da olan alanlara ülkemizi taşımalıyız. 
TEKİRDAĞ’DA 13 OSB BULUNMAKTADIR
Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım yaptığı konuşmada, “Tekirdağ 2 bin 809 sanayicisiyle ülkenin en çok katma değer üreten 6’ıncı ili durumundadır. Bu 2 bin 809 sanayicinin ölçek büyüklüklerine  baktığımız zaman 150’sinin büyük 250 üzerinde çalışanı, 450’sinin orta 50 ile 250 arasında çalışanı olan, 650’sinin küçük 10 ile 50 arasında çalışanı var, Yaklaşık 1550’sinin de 10’un altında çalışanı mikro ölçekli firmalardan oluştuğunu görüyoruz. İlimizde orta ve büyük ölçekli firma sayısı 600 civarı olup, toplam sanayicinin yüzde 21’ine tekabül etmektedir. Bu firmalarımız sermaye olarak ve üretim yetenekleri olarak orta ve ileri teknolojili ürünler üretmeye gelişmeye ve Ar-Ge yapmaya çok yatkın firmalardır. İlimiz 13 OSB’siyle Türkiye genelinde en fazla Organize Sanayi Bölgesine sahip 2’inci il durumdadır. Ülke genelindeki 332 OSB’de 1 milyon 900 bin civarında istihdam sağlanırken Tekirdağ’daki OSB’lerde yaklaşık 150 bin kişiye İstihdam sağlanmaktadır. Ülkemizde OSB’lerdeki istihdamın yaklaşık yüzde 8’i Tekirdağ OSB’de sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı. 
“BİRLİKTEN KUVVET DOĞAN”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank  yaptığı konuşmada: “OSBÜK Organize Sanayi Bölgelerindeki sorunları çözmek ve sanayicilerinin önündeki engelleri kaldırmak adına bakanlığımızın önemli bir paydaşıdır. Bölgelerde düzenlenen bu istişare toplantıları da sanayicilerimiz arasındaki işbirliği fırsatlarını ortaya çıkarmak ve eşgüdümü güçlendirmek için son derece önemlidir. Tabi bugünün önemli bir önemi de var, kardeş OSB projesi hayata geçiyor. Bugün 10 OSB kardeşlik protokolüne imza atarak ortak projeler geliştirmeye ve tecrübelerini paylaşmaya evet diyecekler. Atalarımızın dediği gibi birlikten kuvvet doğar, ülkemizde ilk olarak başlatılan uygulamanın geniş bir alan bulacağına inanıyorum. Değerli sanayicilerimiz karşılaştığınız risk ve fırsatları bakanlık olarak beraber değerlendirmemize yardımcı olmak sizlere yapıcı çözüm önerileri sunmak her zaman en temel önceliğimiz oldu, bundan sonrada bu şekilde olacak. Sizleri fikirden ürüne üründen pazara varıncaya dek her aşamada bakanlık olarak destekler sunuyoruz. Üretimi yatırımı ve istihtamı teşvik etmek adına bakanlık olarak imkanlarımızı seferber etmiş durumundayız” ifadelerini kullandı. 
SOMUT ADIMLAR ATARAK HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ
Konuşmasını sürdüren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ülkemizi kritik teknolojilerde yüksek katma değerli ürünlerde vazgeçilmez bir oyuncu yapmanın derdindeyiz. Sanayi altyapımız girişimci ruhumuz ve beşeri sermayemizle küresel ekonomi de daha üst basamaklarda olmayı hak ediyoruz. Bunun için geçtiğimiz aylarda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi açıkladık ve sizlere de bu stratejiyi dağıttık.  Kendimize iddialı hedefler koyduk, stratejimizin temel bileşenleri olan ileri teknoloji ve inevasyon, dijital dönüşüm, girişimcilik beşeri sermaye ve alt yapı alanlarında atacağımız somut adımlarla hedeflerimize ulaşacağız. Sürecin başarısında elbette sizlerin desteği ve işbirliği bizim için çok önemli. Yatırıma üretime ve istihdama çok daha güçlü bir şekilde sarılmanız gerekiyor” dedi. 
150 BİN KOBİ DESTEKTEN YARARLANIYOR
Toplantıda Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren 80 farklı OSB’den katılımcı bulunduğunu kaydeden Bakan Mustafa Varank, “Bugün Marmara Bölgemizde faaliyet gösteren, 80 farklı OSB’den katılımcılar bizlerle birlikte. Sizler Türkiye ekonomisinin belkemiğisiniz. Nüfusumuzun yüzde 32’sine ev sahipliği ediyor, toplam ihracatımızın yüzde 65’ini tek başına gerçekleştiriyorsunuz. Sizlere sunduğumuz tüm destekleri, katma değere fazlasıyla dönüştürmüş durumdasınız. Bugüne kadar Marmara Bölgesinde 335 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 400 binin üzerinde vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık. Girişimcilik, Ar-Ge ve finansman gibi alanlarda 150 bin KOBİ, KOSGEB’ten faydalanıyor” dedi.
ERGENE KORUMA EYLEM PLANI’NA 900 MİLYON LİRA KAYNAK AYIRDIK
Bölgenin Türkiye’nin en gelişmiş sanayi altyapısına sahip olduğunu da ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “11 ilimizdeki toplam 89 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 830 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Ülke genelinde üretime geçen sanayi parsellerinin yarısından fazlası yine bölgemizde yer alıyor. Bugüne kadar OSB projelerine 1,2 Milyar lira kredi desteği verdik. Buradan güzel bir müjde vereyim. Balıkesir Ayvalık Gıda ve Gıda İşleme İhtisas, Büyük karıştıran ve Evrensekiz OSB’lerini Yeni Proje olarak Strateji ve Bütçe Başkanlığına teklif ettik. Ergene Havzasında çevreyi kirleten sanayi tesislerini 12 Islah OSB çatısı altında topladık. Ergene Koruma Eylem Planı kapsamında başlattığımız projelere bugüne kadar 900 Milyon lira kaynak aktardık. Tekirdağ Ergene Havzası Müşterek Atıksu Arıtma Tesisleri’nden üçünü tamamladık, kalan ikisini 2020 yılında bitireceğiz. Bölgemiz inovasyon liderliğinde büyüsün diye, sıfırdan bir Ar-Ge ekosistemi kurduk. Hâlihazırda 24 Teknopark ile bine yakın Ar-Ge ve Tasarım Merkezi yenilikçilik odaklı çalışmalarda bulunuyor”  şeklinde konuştu.
İMDAT ŞAHİN