• Tarihi Dava Halk Eğitim Merkezi'nde Yapıldı  “Adalet Rayların Altında Kalmasın”
  • Tarihi Dava Halk Eğitim Merkezi'nde Yapıldı  “Adalet Rayların Altında Kalmasın”
  • Tarihi Dava Halk Eğitim Merkezi'nde Yapıldı  “Adalet Rayların Altında Kalmasın”
  • Tarihi Dava Halk Eğitim Merkezi'nde Yapıldı  “Adalet Rayların Altında Kalmasın”
  • Tarihi Dava Halk Eğitim Merkezi'nde Yapıldı  “Adalet Rayların Altında Kalmasın”
  • Tarihi Dava Halk Eğitim Merkezi'nde Yapıldı  “Adalet Rayların Altında Kalmasın”
  • Tarihi Dava Halk Eğitim Merkezi'nde Yapıldı  “Adalet Rayların Altında Kalmasın”
Çorlu Güncel

Tarihi Dava Halk Eğitim Merkezi'nde Yapıldı “Adalet Rayların Altında Kalmasın”

  • 10 Eylül 2019
  • 1142 Kez Okundu

8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen tren kazası davası Çorlu Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda başladı.




Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018'de Çorlu’ya Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Kazada 7'si çocuk, 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu bulunan, TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan T. K., Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde Yol Bakım ve Onarım Şefi olan Ö. P., Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli C. Ç. ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan, Köprüler Şefi Ç. Y. hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

DAVA ERTELENMİŞTİ 
3 Temmuz günü Çorlu Adalet Sarayı'nda 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi olarak düzenlenen Konferans Salonu'nda başladı. Ancak, ölenlerin bazı yakınları ve yaralılar, salonda yer olmadığı gerekçesiyle içeriye alınmayınca arbede yaşanmıştı. Avukatların suç duyurusu ve dilekçeleri üzerine 1. Ağır Ceza Mahkemesi davadan çekildiğini dosyayı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 2. Ağır Ceza Mahkemesi 1 Ağır Ceza Mahkemesinin davadan çekilme talebini reddetmiş davaya tekrar 1 Ağır Ceza Mahkemesinin bakmasına karar verilmişti. 

DAVA 600 KİŞİLİK SALONA ALINDI 
Tren kazası davasının görülmesi için Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde bulunan Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ndeki 15 Temmuz Salonu, duruşma salona olarak hazırlandı. Çorlu Adalet Sarayı’ndaki duruşma salonlarının yetersiz olması nedeniyle dava Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki 600 kişilik 15 Temmuz Salonu’nda yapıldı. 

AİLELER YÜRÜYEREK MAHKEME SALONUNU GİTTİ 
Tren kazasında hayatını kaybedenlerin aileleri ve avukatlar, Çorlu Santral Mevkii’nde buluşarak buradan Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki duruşma salonuna yürüdü. Polisin güvenlik tedbirleri eşliğinde yürüyen aileler adalet istiyoruz sloganları attı. Şinasi Kurşun Caddesi’nde tek şerit trafiğe kapatıldı. Aileler ve avukatlar tek şeritten mahkeme salonuna ulaştı. 

KISA SÜRELİ GERGİNLİK YAŞANDI 
Çorlu Halk Eğitim Merkezi önüne gelen aileler ve avutalar burada tek tek nüfus cüzdanlarını bırakarak girilmesi istendi. Bu duruma avukatlar tepki gösterdi. Bunun üzerine avukatlarla görevliler karşı karşıya geldi. Kısa süren arbedenin ardından, aileler ve avukatlar nüfus cüzdanlarını sadece görevlilere göstererek içeri alındılar. 

DURUŞMA GECİKMELİ BAŞLADI 
Kısa süreli gerginliğin ardından gecikmeli olarak duruşma başladı. Saat 9.00 da başlayacak duruşma ancak 09.45’te başladı.  1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti önce kimlik tespitlerini yaptı. Çok sayıda avukat davaya müdahil olarak katıldı. Avukatlar mahkeme heyetine usulle ilgili itirazlarda bulundu. Mahkeme heyeti sanıkların kimlik tespitinden sonra, 4 sanığın savunmasını aldı.  

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI 
8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen tren kazasının duruşması başlamadan önce geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Çok sayıda polisin görev aldığı duruşmada aileler ve duruşmayı izlemeye gelenler xray cihazından geçirilerek içeri alındı. 

TÜM SORUMLULAR YARGILANSIN 
Basın mensuplarına açıklama yapan kazada yakınını kaybeden ailelerden Mısra Öz, İsmail Kartal ve Zeliha Bihter Bilgin mahkemeden adalet beklediklerini belirtti. Mısra Öz, “Davanın 1 yıl sonra başlaması ölen yakınlarımıza verilen değerin bir göstergesidir. Bu dava sadece 4 sanıkla ilerleyemez. Biz sorumluların yargılanmasını, herkesin adaletin karşısına çıkmasını talep ediyoruz. Bunun için son gücümüze kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. 25 insan ölebilir ama biz onlar için burdayız başka canların yanmaması adına bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Adalet rayların altında kalmasın” dedi.
 
ADALET RAYLARIN ALTINDA KALMASIN 
Kazada yakınlarını kaybedenlerden İsmail Kartal da bir konuşma yaptı. Kartal, “gerçekleri gizlemeye çalışan, görmezden gelen bir adalet sistemimiz var, adalet saraylarınız yerin altında kalsın. Bu gerçekleri gizleyemeyeceksiniz. 6 aylık bebeğin hakkını vereceksiniz. Yıkmış olduğunuz alt düzeydeki 4 sorumluya bu işi yıkamayacaksınız” dedi.  Zeliha Bihter Bilgin de yaptığı açıklamada, “Kanımızın son damlasına kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugün adalet bize lazım olabilir ama yarın sizlere de lazım olacaktır. Bizler adalet rayların altında kalmasın tüm sorumlular yargılansın istiyoruz” dedi. 

BAROLAR DESTEK VERDİ 
Türkiye’nin birçok bölgesinden baro temsilcileri de davayı izlemek için Çorlu Halk Eğitim Merkezi 15 Temmuz Konferans Salonu’nda hazır bulundu. Tekirdağ Barosu’ndan da çok sayıda avukat davayı izlemek için duruşmaya katıldı. 

İMDAT ŞAHİN