• Kilo Vermede Çorlu'da Yeni Bir Yöntem: Mide Botoksu
Sağlık

Kilo Vermede Çorlu'da Yeni Bir Yöntem: Mide Botoksu

  • 05 Aralık 2018
  • 25554 Kez Okundu

Zayıflama ve obezite tedavisine 2004 yılından bu yana uygulanan Mide Botoksu yöntemi, Çorlu’da da uygulanmaya başladı. Şimdiye kadar 10 kişi mide botoksu yaptırarak kilo vermeye başladı.

Gazetemize Mide Botoksu hakkında bilgi veren Vega Hastanesi Hekimlerinden Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Levent Bakışgan, obezitenin tüm dünyada ciddi bir risk olduğunu belirterek, her yıl dünyada 4 milyon kişinin obezite nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi. Türkiye’de de obezitenin arttığına dikkat çeken Bakışgan, obezite tedavisinde geliştirilen yeni tekniklerin Türkiye’de de uygulanmaya başladığını dil getirdi.

Çorlu Vega Hastanesi’nde yaklaşık 3 aydır mide botoksu tedavisi yapmaya başladıklarını açıklayan Bakışgan, şimdiye kadar 10’dan fazla hastaya mide botoksu yaptıklarını, hastalardan olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi. Gazetemize mide botoksu hakkında bilgi veren Op. Dr. Bakışgan, “Obezite ameliyatları herkese yapılacak bir ameliyat değil. Mesela 75 kilo olup 4-5 kilo vermek isteyen kişiler için ameliyat uygun değil. Ama mide botoksu herkese uygun bir operasyon. Belli bir kitle indeksinin üstündeki herkese önerilecek bir uygulama. Vücut kitle endeksi 40 üstü olanlara obezite ameliyatı öneriliyor. İndeksi 35 üstü olup şeker, tansiyon gibi riskleri olanlara obezite ameliyatı öneriyoruz. Ama mide botoksunda böyle kriterlerimiz yok. Botoks obezite tedavisinin yanında estetik amaçlı da olabilir. 5-6 kilomdan kurtulmak istiyorum dediğinde rahatlıkla bu yöntemi yapabiliyoruz. Endoskopik işlem, hastaneden yatış yok. Mide botoksu işlemi 15 dakika sürüyor.” dedi.

İŞLEM 15 DAKİKA SÜRÜYOR

Mide botoksu uygulamasının nasıl yapıldığı hakkında da bilgi veren Vega Hastanesi Hekimlerinden Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Levent Bakışgan, “Hastayı anestezi ile uyutarak endoskopla giriyor ve midenin iştahı belirleyen sinir lifleri üzerine iğne yapıyoruz. Bunu yaparak hastanın acıkmasına ve çok yemesine sebep olan siniri geçici olarak felç ediyoruz. Dolayısıyla hasta fazla bir şey yiyemiyor; çabuk doyuyor ve daha az acıkıyor. İşlem 15 dakika sürüyor. Hasta hiçbir şey hissetmiyor. 15 dakikanın ardından anesteziden dolayı bir saat dinlendirdikten sonra hiçbir yeme içme kısıtlaması olmadan, hastanede yatış gerektirmeden evine geri gönderiyoruz. Yani öğle arası yapabileceğimiz bir işlem. İştah kesme etkisi 3. günden itibaren başlıyor ve 8. günde maksimum hissediliyor. Yüz botoksunda olduğu gibi mide botoksunun etkisi geçici. Yaklaşık 4-6 ay sürüyor.” dedi.

Mide botoksu uygulamasında hastanın midesine, cilt gerdirmede kullanılan botilismus toksini enjekte edildiğini belirten Bakışgan, “Botoks yaklaşık 40 yıldır yapılıyor.  Dünyada uygulanan bir yöntem. Çok iyi bildiğimiz ve hiç kimsede bir sorun görmediğimiz bir yöntem. Botoks da metobolizmanın tolere edebildiği bir enzim. Şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamış kimse olmadı. Artık ünlülerin yanında ev hanımlarının da uygulattığı bir yöntem.  . Mide kaslarını da biz bu şekilde geçici olarak felç ediyoruz.” dedi.

“İŞTAH HORMONU SALGILANMASI DURDURUYOR”

Operasyonun ardından hastanın açlık hissi ve midenin faaliyetlerinde değişim yaşandığını belirten Dr. Bakışgan, “Normalde karbonhidratlar 2-3 saatte ya da 4 saatte, proteinlerle birlikte alındığı zaman 4-4,5 saate boşalabilirken bu uygulamadan sonra mide boşalma süresi 12 saate kadar çıkabiliyor. Ayrıca Ghrelin dediğimiz bir açlık hormonu var, iştah hormonu dediğimiz ver. Biz obezite ameliyatlarında ve tüp midede midenin üst kısmındaki bu kısmı çıkartarak salgılanmayı durduruyoruz. Enjeksiyonların bir kısmı bu bölgeye de yapılıyor. Bu enjeksiyon sonrası açlık hormon seviyesi düzeyi de çok ciddi anlamda düşebiliyor. Bu şekilde hastaların iştahları azalarak midedeki tokluk hissi uzuyor ve hasta kilo vermeye başlıyor.” dedi

Mide botoksu tedavisinin diyetisyen tarafından hazırlanan diyet eşliğinde başarıya ulaştığını belirten Bakışgan, “Diyetisyenle ortak çalışıyoruz. Kadınlara 1500 erkeklerde 1600 kalorilik bir diyet listesi hazırladık. İlk 10 gün karbonhidratsız ketojenik diyet listesi veriyoruz. Genelde ilk 10 günde 3-4 kilo verilmiş oluyor. Bu 10 günde 5 kilo veren hastamız da oldu.  4-5 ay içerisinde ilk ay 4-5 kilo, sonrasında 3-4 kilo vererek toplamda 4-6 ayda 15-20 kilo verdirmiş oluyoruz.” Dedi.

ÜLSELİ HASTALARA UYGULANMIYOR

Mide botoksunun tekrarlanmasının sakıncasının bulunmadığını belirten Bakışgan, “Bunun artı yönü yüzdeki gibi istediğimiz kadar tekrar edebiliyoruz. Hasta 15-20 kilo verdi. Sonuçtan memnun ama daha da vermesi gerekiyor bu durumda 4-6 ayın sonunda ikinci dozun yapıyoruz. Çünkü 4-6 ayın sonunda mide kaşarı tekrar eski haline dönüyor.” dedi. Mide botoksunun midesinde rahatsızlık bulunanhastalara uygulanamadığını belirten Bakışgan, “Mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor ve öncelikle bu problemin düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenlerle gastroskopi ile işlem öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir.” dedi

Mide botoksunda da verilen kiloların geri alınması gibi eleştiriler olduğunu belirten Bakışgan, “obezite ameliyatı yaptığımız hastalarda da, hasta yeme içmesine ve diyetine dikkat etmezse bu durumla karşılaşabiliyoruz. Bu defa o hastalara daha agresif bir ameliyat yapmamız gerekiyor. Fakat botoksta bu durum yok. Hastaya ikinci, üçüncü seansı yan etki olmaksızın yapabiliyoruz.” Dedi

SEYFİ GENÇ